Dość trudny temat do ogarnięcia, bo prawie nie ma czegoś takiego jak dwie takie same trajki 
A dizajn zwrotnicy zależy od wiele czynników: typu układu kierowniczego, rozstawu kół przednich(ślad),
średnicy kół, szerokości piasty, typu i średnicy oraz długości osi piasty, rozstawu osi.
No jak już poruszyłeś temat...
Po pierwsze, tamtą pierwszą odpowiedź którą zacytowałeś, napisałem przed czytaniem tego wątku,
wiec treść tego wątku nie miała żadnego wpływu na mój pierwszy post w tamtym.
Czyli żadnego powodu na "ataki" nie miałem.
A i tak by nie miała wpływu, bo przy pisaniu nie kieruję się zasadą "nie lubię tego gościa",
a tylko i wyłącznie piszę co ja o konkretnym temacie myślę.
Jeśli akurat jest tak że bardzo nie lubię któregoś gościa, to po prostu nic nie napiszę, niech uczy się na własnych błędach.
I w ogóle nie była to krytyka, a stwierdzenie, fakty, o tym na czym dokładnie polega geometria sterowania w trajkach.
Geometria zwrotnicy to NIE są tylko kąty pochylenia i wyprzedzenia, a w przypadku wahaczy sprawa się dodatkowo komplikuję.
No chyba że nie zależy Ci bardzo na dobrych właściwościach jezdnych, długim żywocie opon, etc.
to wtedy można to wszystko spokojnie olać i zrobić byle co. Każdy układ jakoś będzie jechał do przodu przecież.
Mniej czy więcej.
Dopiero w następnych twoich postach w tamtym wątku odkryłeś że nie wiele wiesz o tym temacie.
Ja coś o tym wiem(jak i inny ludzie na tym forum,dziwnie że się nie odezwali) więc wszystko co tam napisałem była dobra rada z własnego doświadczenia.
A gdybyś tylko zajrzał w spreadsheet-y Elanda, i zrozumiał jak one działają, to byś sam się przekonał
że nie ma czegoś takiego jak uniwersalne zwrotnice.
Gdy potem zajrzałem tutaj, i skumałem że twój główny cel ma charakter komercyjny,
(choć czytając teraz twój pierwszy post w tamtym wątku, było tego jak najbardziej widać nawet tam, tylko nie skumałem od razu)
to przestałem dawać swoje darmowe rady, bo wiedzy do celów komercyjnych nie dostaje się za darmo.
Przynajmniej nie ode mnie. A ba, nawet nie przestałem a skierowałem Cie do strony P.Elanda
i poradziłem "baw się tym, i sam skumasz o co mi szło"
To forum jest pełne wiedzy, i jeśli ktoś lubi dawać darmowe rady i pomagać w rozwoju kogoś z celem komercyjnym,
to proszę bardzo, przecież nikt nie broni.
Po drugie, tym cytatem wyrwałeś moje słowa z kontekstu, bo tam dalej napisałem "no chyba że..."
nich każdy sam sobie przeczyta:
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2194.0Zainteresowani jak najbardziej mogą udostępnić szkice do zrobienia zwrotnicy(lub czegokolwiek) na zamówienie,
no przecież potrzebne są żeby ktoś ich w ogóle zrobił w ogóle,
ale wtedy Ty, oraz producent zwrotnic nie macie prawa do ich wykorzystania,
bo szkice i rozwiązanie jest własnością intelektualną tego kto te szkice zrobił.
Ale jak widzimy, goście który będą to produkować nie mają żadnych problemów korzystać z wiedzy innych,
więc bardzo bym wątpił w gwarancje że szkice podane przez osobę zamawiającą nie będą bezprawnie wykorzystane.
A gdy ktoś chcę dołożyć się dla wspólnego dobra wszystkich poziomych, przy tym robić dobry interes innemu, to proszę bardzo.