Autor Wątek: TROJKOŁOWIC POZIOMY MATIX SPRZEDAM  (Przeczytany 61784 razy)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
Odp: TROJKOŁOWIC POZIOMY MATIX SPRZEDAM
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 26, 2013, 05:24:21 pm »
witam
 według nowych przepisów jeśli szerokość nie przekracza 90 cm to jest ok
coś takiego czytałem po nowelizacji ale lepiej sprawdzić
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 26, 2013, 06:08:18 pm »
Mnie chodzi o wieloślady a nie wózki rowerowe.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

kris

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 26, 2013, 08:11:20 pm »
Witam
 AGA, Dzięki za opis i podanie orientacyjnej ceny , jeszcze jedno pytanko o tą traike na allegro(link który zamieścił Yin) to twoja ?
Konkretnie chodzi o kontakt poza forum

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 27, 2013, 07:17:15 am »
tak to moja oferta
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 27, 2013, 12:32:04 pm »

Dość trudny temat do ogarnięcia, bo prawie nie ma czegoś takiego jak dwie takie same trajki ;)
A dizajn zwrotnicy zależy od wiele czynników: typu układu kierowniczego, rozstawu kół przednich(ślad),
średnicy kół, szerokości piasty, typu i średnicy oraz długości osi piasty, rozstawu osi.

No jak już poruszyłeś temat...

Po pierwsze, tamtą pierwszą odpowiedź którą zacytowałeś, napisałem przed czytaniem tego wątku,
wiec treść tego wątku nie miała żadnego wpływu na mój pierwszy post w tamtym.
Czyli żadnego powodu na "ataki" nie miałem.
A i tak by nie miała wpływu, bo przy pisaniu nie kieruję się zasadą "nie lubię tego gościa",
a tylko i wyłącznie piszę co ja o konkretnym temacie myślę.
Jeśli akurat jest tak że bardzo nie lubię któregoś gościa, to po prostu nic nie napiszę, niech uczy się na własnych błędach.

I w ogóle nie była to krytyka, a stwierdzenie, fakty, o tym na czym dokładnie polega geometria sterowania w trajkach.
Geometria zwrotnicy to NIE są tylko kąty pochylenia i wyprzedzenia, a w przypadku wahaczy sprawa się dodatkowo komplikuję.
No chyba że nie zależy Ci bardzo na dobrych właściwościach jezdnych, długim żywocie opon, etc.
to wtedy można to wszystko spokojnie olać i zrobić byle co. Każdy układ jakoś będzie jechał do przodu przecież.
Mniej czy więcej.

Dopiero w następnych twoich postach w tamtym wątku odkryłeś że nie wiele wiesz o tym temacie.
Ja coś o tym wiem(jak i inny ludzie na tym forum,dziwnie że się nie odezwali) więc wszystko co tam napisałem była dobra rada z własnego doświadczenia.
A gdybyś tylko zajrzał w spreadsheet-y Elanda, i zrozumiał jak one działają, to byś sam się przekonał
że nie ma czegoś takiego jak uniwersalne zwrotnice.

Gdy potem zajrzałem tutaj, i skumałem że twój główny cel ma charakter komercyjny,
(choć czytając teraz twój pierwszy post w tamtym wątku, było tego jak najbardziej widać nawet tam, tylko nie skumałem od razu)
to przestałem dawać swoje darmowe rady, bo wiedzy do celów komercyjnych nie dostaje się za darmo.
Przynajmniej nie ode mnie. A ba, nawet nie przestałem a skierowałem Cie do strony P.Elanda
i poradziłem "baw się tym, i sam skumasz o co mi szło"
To forum jest pełne wiedzy, i jeśli ktoś lubi dawać darmowe rady i pomagać w rozwoju kogoś z celem komercyjnym,
to proszę bardzo, przecież nikt nie broni.

Po drugie, tym cytatem wyrwałeś moje słowa z kontekstu, bo tam dalej napisałem "no chyba że..."
nich każdy sam sobie przeczyta: http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2194.0

Zainteresowani jak najbardziej mogą udostępnić szkice do zrobienia zwrotnicy(lub czegokolwiek) na zamówienie,
no przecież potrzebne są żeby ktoś ich w ogóle zrobił w ogóle,
ale wtedy Ty, oraz producent zwrotnic nie macie prawa do ich wykorzystania,
bo szkice i rozwiązanie jest własnością intelektualną tego kto te szkice zrobił.
Ale jak widzimy, goście który będą to produkować nie mają żadnych problemów korzystać z wiedzy innych,
więc bardzo bym wątpił w gwarancje że szkice podane przez osobę zamawiającą nie będą bezprawnie wykorzystane.
A gdy ktoś chcę dołożyć się dla wspólnego dobra wszystkich poziomych, przy tym robić dobry interes innemu, to proszę bardzo.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2013, 01:16:45 pm wysłana przez trajk-o-ciklista »
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 27, 2013, 01:28:39 pm »

nie rozumie problemu nie jest to kopia tego sprzętu co ktoś sugeruje
może jest podonba, ale jak popatrzymy na inne konstrukcje to to różnią się niewiele
Fizyka i aerodynamika maja swoje prawa
NIEPOROZUMIENIE WYNIKAŁO Z TEGO ZE STWIERDZIŁEM ZE JEST DO CZEGOŚ TAM PODOBNY

Nie wiem kto sugerował że jest kopią, ja tylko sugerowałem że jest plagiatem.
Słowo "kopia" to Ty właśnie użyłeś, dając linka do ukradzionego i bezprawnie wykorzystanego zdjęcia
Wild One trajki, zacytuję:

http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/kody/?uploadCount=1&layout=3&uploadedPhotoId=6b484bdd1cb173c2
witam sprzęt sprowadzam z norwegi mój znajomy był tam i sprowadził sobie traje
oglądałem całkiem niezła sztuka zakład robi ramy na zamówienie na bazie istniejących rozwiązań
całość wykonana ze stali konstrukcyjnej cienkościennej spawy sprawdzane i prześwietlane zakład daje gwarancje  to co ja zamówiłem jest kopia tego co na fotce

Morzna być zaprzyjaźnionym z innymi firmami i czerpać z tego jakieś korzyści, ale to nie znaczy ze odrazu należy zdeptać innych bez podstaw

Żadnej korzyści materialnej z tego nie mam. A chyba nie jest tajemnicą że ja swoje ramy od któregoś czasu
zlecam zakładzie Steintrikes, bo mogą obrobić i pospawać dużo lepiej niż ja.
Ludzi znam więcej niż 10 lat, i po prostu uważam że w tym przypadku ktoś bezprawnie użył wiedzę innych,
na zasadzie, cytuję: "zakład robi ramy na zamówienie na bazie istniejących rozwiązań"
i wiedzę tych ludzi bronie przez bezprawnym użyciem w celach komercyjnych.
Patriotyzm mam gdzieś, więc to samo bym zrobił gdyby to był przypadek wykorzystania wiedzy np. Velogica, lub Catrike-a

Swoją wiedzę nikt nie broni budować na istniejących rozwiązaniach,
ale są pewne granicę, a jedna z tych granic właśnie przekracza się gdy się publiczności prezentuje swój produkt,
z pomocą zdjęcia produktu innej firmy, ze słowami że robimy kopię oto takiego produktu.

Moj wniosek jest taki : ZE TA RAMA JEST CAŁKIEM NIEZŁA SKORO ZROBIŁA TAKIE ZAMIESZANIE
Mogę udostępnić pewne parametry dla porównania a zobaczysz ze jest to całkiem coś nowego.

Ja wielkiego zamieszania nie widzę.
A opinię o zestawie mam dość niską, ale nie przez to że jest ona jest plagiatem,
a przez to że po prostu patrząc na niektóre rozwiązania widzę że konstrukcja nie została dobrze przemyślana.
No proszę Was, popatrzcie tylko na to prowadzenie łańcucha tylko, i jasne że było tak że "zobaczymy co z tym łańcuchem gdy damy ramę na koła", a kolejne buble nie będę komentował, bo przecież nie chce udoskonalać Ci konstrukcję ;)
Zobaczy sam podczas jazdy ten kto kupi.

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 27, 2013, 05:24:02 pm »
Jesli ow trojkolowiec jest plagiatem, to czy zarzut zle przemyslanej konstrukcji nie wedruje pod adres Steintrike? ;) Oczywiscie Trajkociklista ma sporo racji, tylko zastanawia mnie do jakiego stopnia trzeba zmienic konstrukcje, aby byla ona tworem, ktoremu nie mozna zarzucic zadnych zapozyczen, ale idac tym torem, gdzies na koncu musielibysmy przepisac kolo...czy moze chodzi wylacznie o patent? Pewne rozwiazania sa na tyle jasne, ze patentowanie ich jest zwykla arogancja i blokowaniem kreatywnosci reszty populacji. Pomijam juz fakt, ze na wiele pomyslow nawet sie nie wpada, one po prostu istnieja, zapisane w matematyce, przyrodzie, a jednak ludzie lubia sobie zawlaszczac oczywiste rozwiazania i czerpac korzysci, jednoczesnie zabraniajac tego robic innym. Przyklad ksiazki: ile wyrazow trzeba zmienic, zeby powstal nowy tekst...jeden, tysiac? A moze nie trzeba ich zmieniac wcale, wystarczy je tylko poprzestawiac aby zmienic kontekst, ale do jakiego stopnia historia musi sie roznic, aby tresc byla inna itd, itd. Trudny temat i jak to zwykle bywa najlepiej zachowac zdrowy rozsadek. Kradziez mienia intelektualnego oczywiscie jest problemem, ale ten czynnik odmiennosci, rozrozniajacy "moj pomysl od twojego" jest zlozony, trudny do okreslenia i prawo w takich sytuacjach moze zawiesc, bo kazdy przypadek inny, a jedna, wspolna zasada potrafi czesto wskazac wine po stronie, ktora na kare nie zasluguje. Swoja droga przednia rolka moglaby byc wezsza tylko czy aby wezsza rolka z przymocowanym do niej pojazdem na trzech kolach nie jest juz pomyslem zarezerwowanym dla wlasciciela papieru z pieczecia urzedu? ;)

Peace

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 27, 2013, 05:57:51 pm »
witam
jeśli chodzi o ta rolkę w prototypie jaki wykonałem
zastosowana była wąska rolka
niestety jak łańcuch chodził po blatach mały duży ,wyraźnie ocierał o brzegi
teraz tylko się ślizga po powierzchni, ta rolka jest na tyle mała  ze w niczym nie przeszkadza (chyba ze optyka nie ta ,ale za to nikt takiej nie stosuje nie będzie plagiatu  ;) )
prowadzenie łańcucha było kilka razy w prototypie przeprojektowywane tak by zmniejszyć do minimum tarcie łańcucha o elementy
ten model od razu był pomyślany pod teren zależało mi na schowaniu łańcucha
zrobiłem dzisiaj prawie 40 km jedna z tych trajek
muszę przyznać ze nie przeszkadza łańcuchowi nic w swobodnym przesuwie ,całość dość gładko się przesuwa nie ma większych oporów 
wcześniej tez było to sprawdzane na mojej  amatorskiej hamowni 
zdaje sobie sprawę ze każdy coś wtrąci i chwała mu za to 
nie ma idealnych rozwiązań 

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 27, 2013, 07:19:23 pm »

To niestety nie ma nic wspólnego z Steintrikes. Wygląda to na jakąś dziką bestię zainspirowaną Steinem.
Co prawda fotelik pa podobny, lub nawet taki sam ;)
Jeśli to nie wielka tajemnica, co to za "producent" i skąd pochodzi ?
Czy przypadkiem nie chodzi o zamówienie 3 sztuk takiego trajku ?

Bo ta przyczepa kempingowa w tle ma dość znany look, więc powiedziałbym że możliwie chodzi
o tereny byłej Jugosławii, bo to wygląda na przyczepę w standardzie JUS ;)

Podrawiam
myślę ze sam określiłeś podobieństwo owych konstrukcji
wiec chyba czas odpuścić
pyzatym jakie masz uprawnienia żeby oskarżać innych (trochę znajomości to mało???)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 17, 2014, 09:53:11 pm »

To niestety nie ma nic wspólnego z Steintrikes. Wygląda to na jakąś dziką bestię zainspirowaną Steinem.
Co prawda fotelik pa podobny, lub nawet taki sam ;)
Jeśli to nie wielka tajemnica, co to za "producent" i skąd pochodzi ?
Czy przypadkiem nie chodzi o zamówienie 3 sztuk takiego trajku ?

Bo ta przyczepa kempingowa w tle ma dość znany look, więc powiedziałbym że możliwie chodzi
o tereny byłej Jugosławii, bo to wygląda na przyczepę w standardzie JUS ;)

Podrawiam
myślę ze sam określiłeś podobieństwo owych konstrukcji
wiec chyba czas odpuścić

Dobra, cokolwiek. Jakość konstrukcji, lub jej brak, chyba najlepiej mówi sama dla siebie.

Btw, powodzenia z tą rolką o którą łańcuch trze płytami bocznymi. Na pewno będzie cicha i długotrwała ;)
Kurde, jak ktoś nie potrafi rolkę zrobić "jak Bóg kazał", to jak to jest z resztą tej trajki,
gdzie rzeczy bywają bardziej skomplikowane niż jedna prosta rolka do łańcucha.

I rest my case, jakby to powiedzieli bracia Anglicy.

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 18, 2014, 08:02:39 am »
IGOR  pomyliłeś problem chodziło o rolkę z przodu, a nie z tyłu
przednia rolka była łożyskowana, miała większą szerokość niż 10mm rowka (rowek był robiony na szerokość 25mm)
rozeszło się o to, ze jak łańcuch idzie po blatach to siła rzeczy musi się odginać w lewo lub w prawo, w zależności na którym blacie pracuje
wiec przy rolce z rowkiem 10mm ,bokiem ocierał o boczna ściankę rowka (odległość rolki od blatu jest niewielka wiec wychylenie boczne łańcucha jest znaczne )
w efekcie łańcuch i wózek robiły sobie na złość(chciałem uzyskać efekt aby łańcuch po wybraniu blatu na przerzutce nie dotykał ani wózka ani rolki z boku  )
w drugiej serii czyli 10 szt. problem rozwiązałem inaczej zastosowałem rolki z elastomeru na łożyskach wiec po sprawie (fote dołączę niebawem na razie składam trajki do kupy)
myślę ze znów czepiasz się złośliwie, napisałem ci już odpuść bo się sam pogrążasz i pokazujesz jaki masz charakterek
 uwziołes się bo ktoś ci dopiekł
ale forum nie jest dla upierdliwcow wiec daj na luz   
jak masz jakieś konstruktywne uwagi to śmiało pisz  ale nie na zasadzie wytyku i złośliwej krytyki
nie twierdze ze ta konstrukcja jest doskonała
w sumie nie spotkałem takiej a trochę już widziałem trajek i nie koniecznie na zdjęciach