Dawcą komfortu jest fotelik, którego chyba jeszcze nie masz i półleżąca pozycja.
Masz rację, to dzięki niemu siedzimy jak na tronie, a nie zwykłym rowerze

Drugi fakt - jego też jeszcze nie mam

Na temat mojego pierwszego pozioma więcej w temacie:
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2099.0Aczkolwiek chcę się wstrzelić w low-racera z napędzanym tylnym kołem, siedzenie możliwie nisko, no ale aby nie szurować tyłkiem po asfalcie

Sterowanie planuję zrobić na USS.
Pozdrawiam
@Edit
Skoro już inwestujesz w 9s, to czemu nie od razu w 10s? Chyba różnica cenowa nie jest już taka dużą jak między 8s a 9s, a róznice między biegami jeszcze mniejsze, więc łatwiej Ci będzie na początku dopasować bieg do swoich możliwości i do pokonywanej drogi?
Hmm... Myślę, że będzie to temat do opracowania w (być może) kolejnym bike'u, aczkolwiek w tym, co chcę zbudować chciałem już pójść w 9, a to ze względu na w miarę niskie koszta, a także w dodatkowy bieg porównując się do mojego obecnego tradycyjnego roweru, gdzie posiadam kasetę 8s. Krok w DynaSys mógłby się nieco odbić na mojej kieszeni, czego bym nie chciał doświadczyć

Choć z drugiej strony zastanawiający jest fakt, że na allegro można wyhaczyć całkiem dobre części z serii 10s, często tańszych jak 9s.
Aha, skoro chcesz przejść na napęd 10-cio rzędowy, to mogę po okazyjnej cenie odsprzedać Ci przerzutkę XT'ka M773, właśnie w wersji DynaSys

[...] która bodaj zaczyna się na... 36
Wtedy de facto przednia przerzutka przestaje być potrzebna, bo na jednej przerzutce jestem w stanie wjechać "na ścianę" 
Racja, oby tylko tylna przerzutka obsłużyła taki zakres przełożeń

W sumie, to przy kasecie 11-36 potrzebujesz pojemności 47T. Niby Shimano zaleca 45T przy wózku SGS, ale 2T więcej myślę nie zrobi różnicy, zważywszy na to, że praktycznie wyeliminujesz tutaj ukosowanie łańcucha, a to ze względu na jego dość pokaźną długość

I jesli mogę to na koła doradzam hamulce tarczowe.
W pełni się zgadzam. Do obecnego roweru miały iść Avidy BB5/7, ale po przeanalizowaniu ceny, a także i masy poszedłem w V-ki. Zainwestowałem bodaj 160 zł w zestaw na obydwa koła. Dokładnie jest to model BR-M660 z grupy LX'a. Jeżeli ktoś ma tyle do wydania na hamulce V-ki (a nie jest to względnie dużo), to polecam z gorącego serca

Dodatkowo zastosowałem klamki Avida FR-5 oraz pancerze z linkami Unex'a (na allegro za 13 zł

). Całość z przesyłkami wyniosła mnie niecałe 250 zł, a siła oraz modulacja hamowania jest wręcz wspaniała. Klocki świetnie pracują nawet w mokry dzień, natomiast w suchą, bezdeszczową pogodę można hamować małym paluszkiem

Do mojego nowego roweru pewnie nie złożę takiego zestawu (mam już klamkomanetki od Shimano), właśnie ze względu na cenę LX'ów. Myślę nad bardziej budżetowymi M422. Zestaw na dwa koła można dostać już za 55 zł, co jest dobrą ceną, a tym samym komplet waży coś koło 400 g.
Poważnie - regulując mechaniki nigdy nie upaprałem się aż tak, aby wracać do domu i myć ręce jak było w przypadku wibrejków w I dzień Zlotu.
Regulacja moich hamulców polega na wiosennym, lekkim (3 mm max) podciągnięciu linki na ramieniu hamulca i tyle

Wprawdzie jest śrubka baryłkowa w klamce... Ale nigdy nie byłem zwolennikiem tego typu naciągania linki po zużywających się klockach

Jak już inwestujesz - to tak, aby mieć jakość i frajdę z jazdy.
Wiem, o czym mówisz... Codziennie tego doświadczam jadąc obecnym Krossem, jednak poziom to co innego (z resztą, sam o tym wiesz

). Niemniej chciałbym zachować zdrowy rozsądek, aby nie wsadzać kompletnego osprzętu XT'ka, bo mnie po prostu nie stać

Owszem, miło by było śmigać takim zestawem, ale w cenie kasety M770 za 200 zł będę miał nieco gorszego CS HG50 za 70 zł + 2 x HG53 + Przesyłka za 3 dyszki

Aha, jak już zostajemy przy łańcuchach... Jakich używacie, jakie polecacie? Oczywiście zostajemy przy napędzie 9s, czyli łańcuchy Super Narrow. Gdzie się zaopatrujecie? W końcu kupno nawet i 3 łańcuchów to wydatek nawet i 150 zł, stąd moje zapytanko

Pozdrawiam