Autor Wątek: Sprzętowe hity?  (Przeczytany 58937 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Sprzętowe hity?
« Odpowiedź #90 dnia: Sierpnia 25, 2014, 04:53:06 pm »
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!! chcę takie!!!!!! łaaaaaa, chcę!!!!!!! Kupcie mi aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!

A najlepiej 2 sztuki - do P8 i do PX.
Natrafiłem przeglądając zasoby internetu. Do tej pory żyłem w błogiej nieświadomości, że niedasie a tu trach. Przeglądanie internetu to zuo.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #91 dnia: Sierpnia 25, 2014, 10:03:35 pm »
Tak wiem zabłysnę ;) Tata cio to ? ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

tomcat

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 25, 2014, 10:15:53 pm »
 Czy to jest to o czym myślę - dynamo w piaście jednostronnie mocowanej pod tarczę hamulcową???? -- aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!! gdzie to kupić? gdzie to kupić? namiary, namiary ;D ; ;D

janxx

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 25, 2014, 10:25:10 pm »

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 26, 2014, 07:14:37 am »
To jest SON (Schmidts Orginal Nabendynamo) - dynamo w piaście w wersji jednostronnie mocowanej, z hamulcem tarczowym. Dzięki dobrej konstrukcji pod obciążeniem ma porównywalne opory jak dynamo-piasty Shimano bez obciążenia. Są też wersje mocowane "klasycznie".
http://www.nabendynamo.de/produkte/produkte_en.html

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

tomcat

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 26, 2014, 10:23:55 pm »
Choliwka, ale zdzierstwo - no to się już wyleczyłem z dynama w piaście, pozostają akumulatorki i bateryjki  ;D ;D

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 27, 2014, 09:16:49 am »
Tomcat - dynamo w piaście pod tarczowe ale mocowane obustronnie nie kosztuje więcej jak 200 - 300 zł.... :P
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 27, 2014, 09:59:07 am »
DeVilio: ty mówisz o dynamach schimano. A to jest SON, to jest inna liga, to jakby porównywać osprzęt chinśki do roweru supermarketowego z jakimś Sram X albo Schimano Saint. I pamiętaj, że Tomcat ma trójkołowca z przednimi kołami zamocowanymi jednostronnie.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

tomcat

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #98 dnia: Sierpnia 27, 2014, 01:03:16 pm »
No właśnie myślałem, że będę miał gotowca, a tak trzeba by kombinować z przeróbką i nie ma pewności czy da radę i czy to w późniejszej eksploatacji nie będzie szwankować. A ta prądnica jest już odpowiednio skonstruowana i o odpowiednich parametrach mechanicznych do mocowania na jedną stronę. Tylko ta cena :( - może za rok, lub dwa jak obtanieje ;)

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #99 dnia: Sierpnia 27, 2014, 01:19:35 pm »
Tomcat: nie chcę cię martwić, ale raczej nie potanieją - popatrz na ceny "klasycznie" mocowanych dynam - są stałe od lat, niezmiennie na poziomie ~200kilkadziesiąt ojro i już.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #100 dnia: Sierpnia 27, 2014, 01:40:55 pm »
Kiedyś szukałem dynama w piaście które da 12V6W i niczego takiego nie znalazłem, same cierne były... :/
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

ra_dek

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: Września 01, 2014, 10:20:23 pm »
Przewinięcie dynama nie powinno zająć więcej niż jeden wieczór - taka idea ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Kwietnia 02, 2015, 08:59:56 pm »
Wracając do tematu hamulców Shimano BR445/BR395.
W dniu dzisiejszym niemile zostałem zaskoczony jakością hamowania, które zaczęło mi przypominać jakieś wibrejki, więc po powrocie pod szopkę zdjąłem hamulce i okazało się, że i w przednim i w tylnym zeszlifowałem klocki prawie do gołego metalu. Wymiana klocków jest bardzo prosto, wystarczy odgiąć koniec szpilko-zatyczki, wypchnąć klocki ze sprężynką chociażby imbusem i wsadzić nowe. Niestety w moim przypadku zdaje się, że wykręcił się jeszcze tłoczek w BR395, więc hamulec poszedł do serwisu. W BR 445 wszystko poszło bez zarzutu, rower jeździ i hamuje tak jak przy nowym hamulcu.
Na ile starczają klocki? Oryginalne, żywiczne przetrzymały równiutkie 3.000 kilometrów. (sprawdziłem z BikeStatsem).

Cena nowego oryginalnego kompletu klocków Shimano B01S/b] - od 22 do 35 złotych. A normalnie zamienniki do Avida BB7 kosztuję od 44 złotych wzwyż.

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #103 dnia: Kwietnia 03, 2015, 02:10:04 pm »
Cena nowego oryginalnego kompletu klocków Shimano B01S/b] - od 22 do 35 złotych. A normalnie zamienniki do Avida BB7 kosztuję od 44 złotych wzwyż.
Klocki do BB7 to inna liga.
Pół klocków shimanowskich zdarłem dwa razy zjeżdżając z przeł. Kubalonka - na Avidach przejechałem cały sezon i nawet połowy nie ubyło.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 03, 2015, 03:56:36 pm »
Klocki do BB7 to inna liga.
Pół klocków shimanowskich zdarłem dwa razy zjeżdżając z przeł. Kubalonka - na Avidach przejechałem cały sezon i nawet połowy nie ubyło.
Za półmetaliki do BB7 płace u siebie w przedziale 32-39zł w sklepie nie w necie - oczywiście za zamienniki. Starczają mi w zależności od stylu jazdy na 4500 ? 6000km.
Metaliki to koszt nawet 60zł. Organiczne widziałem po 25-30 ale może dlatego, że mało kto je kupuje.