Autor Wątek: Sprzętowe hity?  (Przeczytany 58972 razy)

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Sprzętowe hity?
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 27, 2014, 10:54:02 pm »
@Danielasty
A jakiej kierownicy używasz? Właściwie, to nawet śmiem zapytać, czy trzymasz się tylko jednego standardu i jeżeli miałeś przyjemność jeździć na różnych typach kierownic, to jakie miałeś tam manetki?

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 27, 2014, 11:24:58 pm »
jeżdże na uss, w poprzednim cruzie miałem ass i też miałem obrotowe - dla mnie świetna sprawa

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 28, 2014, 10:21:53 am »
Odnośnie kaset 8giegowych - poważnie aż tyle potrzebujesz biegów? Ja w swoim flevo mam 7 i spokojnie styka, co prawda mam przednią zębatkę 65, przez co jeszcze nogi mi się do końca nie przyzwyczaiły przy długich ostrych podjazdach pod górkę ale wiem, że to kwestia czasu i odpowiedniego wzmocnienia giczołów. Ja na Twoim miejscu bym zainwestował w 7 biegową ale z przednią korbą bym pokombinował bo szczerze mówiąc czasami na najcięższym przełożeniu 65-11 zaczyna mi brakować pedałów z górki :)
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 28, 2014, 12:53:52 pm »
@DeVilio - 7 biegów to mało. Ja mam 8 i narzekam, że czasami by się przydał z jeszcze jeden "międzybieg" + dodatkowy na dole na ciężkie górki.
Miałem Srama S7 i jka dla mnie fajna piasta, spory zakres, ale zbyt duże różnice między poszczególnymi biegami powodują, że ciężko się przyzwyczaić i albo jedzie się ze zbyt dużą kadencją, albo pchająć za dużo siły w pedały.
[ polecam zajrzeć na stronę Sheldona Browna i popatrzeć jakie są odległości między biegami: http://sheldonbrown.com/ ]

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 28, 2014, 03:15:43 pm »
jakbym miał się bawić w korbę z 1 blatem to tylko z napędem 10s 11:36 :) , teraz mam 8 11:32 przy zębatce 38 z przodu pod górkę jest ciężko, ja przy kole 26 używam całego zakresu kasety :)

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 28, 2014, 05:00:30 pm »
No tak wszystko rozbija się o to, że ja mam oba koła 20`. Może dlatego mało mi to co mam ;) A pytanie mam głupie: nie lepiej zamiast dawać z tyłu 8 rzędowej kasety - z przodu dać sobie 3 rzędową korbę? Zakres będzie bardziej niż pełny ;)
FatFlevo - na sprzedaż

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 28, 2014, 05:09:48 pm »
mam 3 rzędową, ale mam za długi support ( 137mm ) na blat mi przerzutka nie sięga, a na młynku łańcuch spada na rame

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 28, 2014, 06:15:16 pm »
Właśnie dlatego preferuję w poziomach przedni napęd.
FatFlevo - na sprzedaż

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 28, 2014, 08:13:42 pm »
Ale przedni napęd nie preferuje ruszania na mokrym pod górkę ;-)

PavvelB

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 28, 2014, 08:25:40 pm »
Co ma przedni napęd do długości osi suportu?  :)

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 28, 2014, 09:32:30 pm »
Preferuję przedni napęd w poziomkach żeby uniknąć niepotrzebnej komplikacji w postaci kilometrów łańcucha, oraz problemu przeniesienia napędu na tył, wszystkie bloczki prowadnice itd itd itd. Cena ruszania pod górkę to niska cena :P
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 29, 2014, 10:14:36 am »
@DeVilio - ale kojarzysz taką opcję jak "krzyżowanie łańcucha", jeśli łańcuch jest krótki? ;)
Ja mam RWD, dłuuuuugi łańcuch, ale bez obaw o trwałość łańcucha mogę spokojnie wsadzić dowolny bieg z tylu i dowolny z przodu :D

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 29, 2014, 10:42:04 am »
Preferuję przedni napęd w poziomkach żeby uniknąć niepotrzebnej komplikacji w postaci kilometrów łańcucha, oraz problemu przeniesienia napędu na tył, wszystkie bloczki prowadnice itd itd itd. Cena ruszania pod górkę to niska cena :P

A jak dla mnie to właśnie te kilometry łańcucha nadają poziomce estetyki i piękna. Dobrze poprowadzona linia łańcucha podkreśla kształt poziomki.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 29, 2014, 04:14:03 pm »
choć przedni napęd też ma coś w sobie, szczególnie wygląd, wszyscy szukają napędu z tyłu a tu zonk, choć tu się przyznam, krzyżowanie łańcucha jest do kitu :)

storm

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Lipca 06, 2014, 11:42:22 pm »
Nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca, ale wydaje mi się, że znalazłem hamulce hydrauliczne w cenie podobnej lub o dziwo o wiele mniejszej od AVIDów BB7, które hamują jeszcze lepiej i mają doskonałą modulację.
Więcej szczegółów - jak potestuję i zrobię pierwsze tysiąc kilometrów z nimi ;)
Jedno jest pewne - hamowanie stało się przyjemnością ;)