Autor Wątek: Sprzętowe hity?  (Przeczytany 58915 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: Sprzętowe hity?
« Odpowiedź #15 dnia: Września 10, 2013, 06:16:06 pm »
Storm - opanuj się chłopie, to forum kobiety i dzieci czytają.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Września 10, 2013, 06:34:13 pm »
Panowie, panowie... Po co ten OT ;) Nie warto się tak denerwować.

Powracając... Obiecałem fotki grip'sów z roweru mojej siostry i załączam:

Dodatkowo zapodaję też standardowe chwyty dołączone do manetek... Wyglądają jak komplet od Srama ;)

Próbowałem znaleźć je na allegro, niestety dopiero na ebay'u coś się pokazało >> Link

Pozdrawiam

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #17 dnia: Września 10, 2013, 08:38:18 pm »
@live_evil - czy możesz w końcu napisać coś merytorycznego w tym wątku czy tak jak ww obaj panowie chcesz się tylko i wyłącznie do mnie ******* o coś o co powinieneś ewentualnie na PW lub w innym wątku w dziale Różności czy hyde park? Od kiedy to robisz za takiego obrońcę uciśnionych??? ;>>>
Na tym właśnie polega owa kultura wypowiedz o której sam wspominasz. Że nie czepiamy się innych w taki sposób publicznie - jak ty to robisz. Zwłaszcza wtedy, kiedy widać wyraźnie, że to inna strona naruszyła pewien poziom kultury - co widać wyraźnie po I poście neverhooda w tym wątku.
Panie "storm", nie mam na celu - jak insynuujesz - "*******" się (cyt. storm).
Zwróciłem jedynie uwagę, że ktoś, kto zarzuca innym brak kultury, jednocześnie będąc jedynym, którego słownictwo ma iście rynsztokowy rodowód i sugeruje u innych użytkowników forum problemy natury psychicznej (tak, jestem pamiętliwy) oraz zażywanie narkotyków:
Ćpałeś coś dzisiaj?
jest po prostu hipokrytą.
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2013, 06:39:41 pm wysłana przez jarek_es »

storm

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 10, 2013, 10:16:01 pm »
@hansglopko - czy mógłbyś zająć się przygotowywaniem zlotu w Sieradziu, zamiast przywalaniem się do mnie? Ewentualnie - możesz poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem, bo to ciągle ci kieeepsko wychodzi.

@live_evil - właśnie udowodniłeś, że jesteś jesteś głupi i masz pchły :)

@Majsterkowicz - dzięki za zdjęcia i zgadza się, to jest komplet SRAMowski. Sprawdziłem na Ebayu - faktycznie drogie to nie jest, 19.50 USD za parę 3 i 7 biegową. Będę się musiał zastanowić w takim razie czy kupić nie odpowiednika na 8s, bo wygląda to całkiem solidnie. :)

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #19 dnia: Września 10, 2013, 10:32:35 pm »
@live_evil - właśnie udowodniłeś, że jesteś jesteś głupi i masz pchły :)
Nie dam się sprowokować, możesz sobie darować te tanie sztuczki.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #20 dnia: Września 10, 2013, 11:13:58 pm »
Ojj widzę tutaj zaniedbania ze strony moderatora... Bez urazy dla nikogo, ale sami przyznacie mi rację...

Wracając do klamkomanetek... Jedyny defekt, jaki posiadają, to lekki luz na klamkach w miejscu mocowania z korpusem. Jak znajdę chwilę to może wsadzę siostrze jakieś zacne panewki, albo jak znajdę, to łożyska ;) niech zna łaskę pana  ;D
Dodatkowym plusem są śrubki baryłkowe. Mają dość długi gwint, także dokładna regulacja przerzutki, a także naciąg linki po rozciągnięciu nie stanowi żadnego problemu ;)

Pozdrawiam

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #21 dnia: Września 11, 2013, 06:03:36 pm »
Ojj widzę tutaj zaniedbania ze strony moderatora... Bez urazy dla nikogo, ale sami przyznacie mi rację...

stres itd., generalnie do tej pory był tylko jeden przypadek kiedy konieczne było moderowanie... :)

dziantek

« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 18, 2013, 05:40:20 pm »
Moze nie jest to konkretny model osprzetu, ale konkretne rozwiazanie - stabilizator naciagu lancucha - dla mnie to taki wlasnie maly hit ostatnich miesiecy. Mialem/mam okazje jezdzic na Shimanowym XT,  a teraz uzywam Deore z tym sprzegielkiem i o ile w wiekszosci poziomych przypadkow obijanie lancucha o rame nie dotyczy, o tyle latania lancucha nie lubi chyba nikt. Ten system stabilizacji naprawde fajnie napina lancuch, chociaz to juz bylo przedtem, glownie chodzi o jego nieluzowanie pod wplywem silnych wstrzasow. Dodatkowo SRAM'owe TYPE2 posiada jeszcze blokade wozka, ktory mozna podciagnac do przodu, a w Shimano jedynie mozemy wylaczyc funkcje "super napiecia", co jedynie zluzuje nam wozek. To chyba najwiekszy skok ewolucyjny od czasow...no wlasnie, chyba od czasow wynalezienia samej przerzutki, bo jeszcze nigdy naped nie pracowal tak dobrze. Jezdze 1x10 od jakiegos czasu i z tymi przerzutkami nie stosuje zadnych rolek, kolek, rockring'ow, a lancuch z przedniego blatu nie spada - super!

A propos Revoshift, to moj egzemplarz (jakies 5 lat temu) niestety sie zdezintegrowal, wiec polecic nie moge (przynajmniej tego mojego). Oczywiscie dzialal...poki dzialal, ale jak sie rozwalil, to wnetrznosci nie zrobily na mnie dobrego wrazenia - jakies dziwnie to wszystko poukladane. U SRAM'a manetki obrotowe pracowaly zawsze troche lepiej, ergonomiczniejsze, prostsze w srodku i w ogole lepiej zaprojektowane. Z drugiej strony triggery wole te od Shimano, zwlaszcza, ze jest juz instant release, a zwalniac biegi mozemy i kciukiem, i palcem wskazujacym, a modeli zatrzesienie i na kazda kieszen. Co prawda X7 i X9 tez pracowaly extra, ale troche im brakowalo funkcji. Wracajac do obrotowych, to mialem kilka manetek SRAM'a i Sachs'a, i nigdy sie nie buntowaly, natomiast Shimanowskie lacznie z tymi od Nexusa potrafily sie zacinac i zwyczajnie rozleciec. Ale Stormowi chodza ;)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 18, 2013, 06:28:32 pm »
Ja właśnie poprosiłem Św. Mikołaja o tylną przerzutkę Sram 7.0, ale model "stary", bez sprzęgiełka - tylko 190pln a nie 260pln. Zobaczymy jak będzie działać.
Stara przerzutka Sram 7.0 żyła jakieś 8 lat a potem się wkręciła w szprychy, ot tak, po prostu. Zanim się wkręciła, działała dobrze.
Gripy miałem obrotowe, Sram 9.0 - był świetne, jeszcze działają, co prawda trochę już, gorzej, ale działają. Dwa duże minusy - po jakiś 7~8 latach zużyły się chwyty i jak się ma mokre ręce to się ciężko przerzuca.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

SAC

« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 18, 2013, 09:50:53 pm »
Czy te przerzutki 10s Sramowe można stosować z napędem 8s: W tes sposób: manetka 8s, łańcuch 8s, a przerzutka 10s? 

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 18, 2013, 10:31:58 pm »
nie, ponoć tajemnica owiana przez 10s nie jest kompatybilna wstecz, przerabiałem temat w mtb i nie da się ustawić

dziantek

« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 18, 2013, 11:46:34 pm »
Wiem, ze mozna sparowac dziesieciobiegowe przerzutki Shimano (rowniez te bez sprzegla) z napedem dziewieciobiegowym, ale z osmiobiegowym nie slyszalem. Takze mozna miec naped 3x9 i przerzutke Shimano 10s, ale tylko przy zalozeniu, ze korzystamy z manetek Sram 9s. Bajkerzy, ktorzy zapragna nowej technologii i odrobiny swiezosci stosuja ten zabieg z powodzeniem i nie musza wymieniac calego ukladu, aby cieszyc sie lepsza praca napedu po takiej modernizacji.

Franc...bo one sie najczesciej wkrecaja na postoju ;)

« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2013, 11:59:01 pm wysłana przez dziantek »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 31, 2013, 11:05:23 am »
A ja na prezent od Mikołaja dostałem barendy :) SL-BS79 pod 10sp. I z uporem maniaka założę je do napędu 8sp, tym razem konfiguracja bezpieczna: USS :)

SAC

« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 31, 2013, 12:23:04 pm »
Czekam zatem na recenzję jak Ci to będzie funkcjonowało. Sam myślę o barenadach na kierownicy typu Ubar.

dziantek

« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 31, 2013, 01:22:04 pm »
Pajaku...w takim ukladzie to juz tylko lancuch 9sp to ogarnie. A tak mniej niepowaznie, to czy twoj konfig ma dzialac dobrze, dzialac tak sobie czy po prostu czasem wrzucac bieg? Ale dostales od Mikolaja lekki, kieszonkowy srubokret, zeby po kazdej zmianie przelozenia doregulowac srubke, najlepiej bez zatrzymywania? ;) To teraz czekamy az ktos sparuje manetki 10s z wolnobiegiem 6s. A jeszcze mniej niepowaznie, to masz jakis plan, zeby to faktycznie ze soba pracowalo? Jesli Dyna Sys nie lubi kaset 9s, to ma sie zaprzyjaznic z kaseta 8s? Czy to jakis scisly sentyment do napedu 8s czy moze te bar endy sa wyjatkowo ulegle w modowaniu? Kasety 10s dostaniesz juz ponizej 100zl. Ostatnio wyrwalem Mikolajowi z Allegoro SLX'a 11-36 prawie nowke za 80zl, a sa jeszcze tansze, niewiele gorsze Deorki. Nowy rok sprzyja zmianom, moze wraz z bar endami warto wymienic rowniez kasete? 10 biegow z tylu, to wcale gorsza precyzja, a przeciez bedzie wiecej ;) Ale nie wnikam ci w motywy. Najlepsze zyczenia imieninowe dla wszystkich Sylwestrow jezdzacych poziomo...dla kota Sylwestra i pana Stallone rowniez, a wszystkim bez wyjatku lekkiego kaca w dniu jutrzejszym. Zreszta dzisiaj zycze wszystkim akurat pionowej sylwetki.

A zeby nie bylo wodolejstwa, to mam nowy glos...moj nowy glos oddaje na "blat z co drugim zebem szerszym" (z zestawow Srama 1x11), ale to znowu dla fanow napedu 1xX. Teraz to dopiero lancuch nie spada...kazda szczelina jest zawsze wypelniona odpowiadajacym szerokoscia zebem, lancuch nie ma mozliwosci skrzywienia/wygiecia przy wchodzeniu na tarcze, wiec nie ma jak z niego spasc. Poprosze taka tarcze w rozmiarze 65T. Fajny patent, swoja droge chyba nawet nieopatentowany przez Srama.