Ja co prawda mam tylko malutki blacik 61 zębów..
61/48/33 spokojnie daje radę standardowa przerzutka. Aczkolwiek jest to granica pojemności (na kółku pośrednim chyba 27 zębów, na mniejszym już by szurało o ramkę). Warto poszukać "starego" Deore DX: mają chyba najwiekszą pojemność (28? 29?).
Taka uwaga "techniczna": rura przerzutki musi mieć "odpowiedni" kąt i przesunięcie, inaczej praktycznie niemożliwe jest ustawienie (albo nie wciąga, albo łańcuch spada, albo szoruje o zęby, itd). Trzeba przeliczyć "kompromisy" w linii łańcucha, wysokości klatki, dopasowania do tarczy (bo przerzutki zdecydowanie są liczone na 44/48/53 zęby). Można trochę poprawić działanie poprzez zmiany podkładek pomiędzy tarczami, ale cudów nie ma..
Z moich szybkich obliczeń wynikać że na najcięższym przełożeniu, przy kadencji 120 będziesz mógł wycisnąć nawet 70 km/h
Aż nie chciałem patrzeć, jaką byłaby różnica na napędzanym kole 26" :p
70km/h przy 120rpm? Zdecydowanie się nie da, no chyba że jest się zawodowcem i ma się nogę jak słoń. Również przy 26" taki blat nie ma najmniejszego sensu. 30% wyższa prędkość to praktycznie jest moc x2..