Dzięki za podpowiedzi, Panowie

Problem jest już praktycznie zażegnany, a jazda przyjemniejsza.
Powracając z lekka do rozwoju mojego projektu, pokusiłem się o wykonanie modelu 3D owiewki na przód roweru oraz modelu tekturowego, aby sprawdzić, jak to wyjdzie w realnym świecie

Pod
tym linkiem znajdziecie pliczek acrobat reader 3D, w którym zawarłem mój pierwszy model owiewki. Wymiary ogólne widoczne są na ruchomym modelu. Mam także rysunki techniczne w różnych rzutach, aby można było pobrać odpowiednie wymiary i wykonać model rzeczywisty.
Apropo niego, zdjęcia poniżej

Widok z góry

Widok z przodu

Widok od środka

Widok z boku

Co sądzicie o takim modelu? Nie jest on zbyt prosty, a zarazem mało aero? Bo właśnie na tym, najbardziej mi zależy, konstruując owiewkę oraz instalując ją w rowerze, aby zmniejszyć opór aerodynamiczny. Do jego wykonania chcę użyć plexi komorowego o grubości 4mm, bo takowy mają w miarę przystępnej cenie w niedalekim składzie budowlanym. Ten model założyłem, że będzie się kończył na osi suportu, gdyż chcąc dać owiewkę bliżej, musiałbym ją znacznie podnieść (aby nie zahaczać stopami podczas pedałowania), a tym samym zasłonić sobie znaczną część drogi przede mną. W tym momencie pomyślałem o owiewce wykonanej z przezroczystego tworzywa.
Aha, do kompletu będę robił także kuferek, także z tego samego materiału, jak tylko przyjedzie bagażnik.
Czy według was, lepiej jest już zrobić całą karoserię, czy jednak pozostać przy karoserii dwuczęściowej?