Autor Wątek: Już nie tadepole, a dwukołowy racer z kabiną oraz profesjonalnym oświetleniem  (Przeczytany 100462 razy)

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
Odp: Tadpole z kabiną, czyli szybki pojazd na trzech kołach
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 22, 2013, 03:29:25 pm »
A jak sprawa wygląda z laminatem? Jeżeli przyjmiemy, że za stalową ramę zapłacimy 100 zł, a aluminiową 500 zł?
Do laminowania velomobila najpierw potrzebujesz przestrzeni, i to dużo. Finałowa skorupa trochę zajmuje, do tego swobodny dostęp z każdej strony+ spory stół do rozkładania i cięcia tkaniny+ stół do ew. przesączania. Jeśli idziesz w vacuum, to automatycznie dochodzi pompa i sprzęt do tegoż. Następnie kopyto, zrobienie form i finałowe laminowanie. Roboty "wpyte", lub bulisz komuś ciężką kasę. W stosunku do ramy stalowej za 100- skorupa do velo wyjdzie droższa jakieś 15-20x i muchísimo własnej roboty  IMO.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 22, 2013, 05:07:13 pm »
Sam materiał kosztuje mało, gorzej wychodzi czasochłonność technologii: przygotowanie rdzeni ramy to co najmniej tydzień, położenie 12 warstw* tkaniny na ramie to 6 dni (wieczorów od 1700 do 2400 - 2 warstwy dziennie) intensywnej pracy +ze 4 dni na szpachlowanie. A to sama rama, a jeszcze wahacz i inne elementy.

* ja osobiście na IMK P8 położyłem 16 czyli 8 dni, ale to była przesada.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 22, 2013, 07:45:06 pm »
Tak dla doprecyzowania - moje założenia kosztów były dla samej ramy, w przypadku kabiny szczególnie z laminatu koszt też idzie w górę. Choć imho koszta typu poziomka jednoślad z stali -> przełożenie osprzętu do velo z stali i coro -> docelowe velo np stal + pokrycie syntetyczne / laminat wyjdą  i tak taniej niż startowanie od razu z alu / laminatem bez doświadczenia poziomego bo pierwszy projekt będzie wymagał pewnie sporo poprawek jeśli nie całkowitej przebudowy lub budowy kolejnego i sumarycznie wyjdzie drożej.

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 23, 2013, 12:02:10 pm »
Dzięki za zainteresowanie i cenną pomoc, panowie ;) Z laminatem tak właśnie przypuszczałem, że tak wyjdzie ;) Czyli podobnie jak w przypadku aluminium, można się porwać jedynie na drobne elementy. Fajnie by było zrobić kilka detali, aby mieć się czym pochwalić ;)
Tak właściwie, to jaki jest orientacyjny koszt podstawowych rzeczy do zrobienia prostego elementu z tworzywa? Przypuśćmy 1m kwadratowy tkaniny szklanej, do tego 0.25m kwadratowego carbonu, oczywiście potrzeba też żywicy i utwardzacza. Jeżeli o czymś zapomniałem, proszę dopisać ;) Wiem, że w przypadku małych elementów, jak np. rogi, czy rurki do zamocowania lampki wyjdzie mi drożej, jak kupno gotowca, no ale ;) Frajda zrobienia samemu myślę jest warta tych pieniędzy ;)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 23, 2013, 02:28:50 pm »
Było na Forum: przejrzyj relacje z budowy rowerów laminatowych np. mojego IMK P8.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 23, 2013, 07:08:43 pm »
Jeśli to ma być velocar, no to konstrukcja skorupowa-samonośna, a nie jakieś tam ramy. Ale zejdźmy na ziemię. Skoro autor chce  3 kółka tylko dlatego, że panicznie się boi jazdy na 2, to Panie, nie tędy droga. Trzeba sobie postawić jasno koszty, a nie bajdurzyć. Sugeruję się, że jednak ma być taniej, więc proponuje 2 typy:

1. Velocar na wzór mochetowskiego. Ma to 4 kółka, można zrobić 3. Sedno tego typu konstrukcji polega na prostej i taniej w budowie ramie i karoserii. Rama to kilka profili na krzyż, najtaniej ze stali. Karoseria to jest skrzynka ze sklejki, nawet plastiku kanalikowego. W razie czego będziesz mieć replikę pojazdu z lat 1920-40. http://www.youtube.com/watch?v=SRc1VgSoqbU

2. Poziomka jednoślad, obudowana. Poziomka stalowa, aby nie iść w koszty. Kabina typu namiot. Z laminatu wyrzeźbisz sobie małe elementy, tzn. dziobek i ogon.

Obie propozycję nie wymagają jakiś wielkich warsztatów.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

arthurpl

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 24, 2013, 12:18:14 pm »
Aż dziw, że nikt nie przywołał tej konstrukcji http://www.instructables.com/id/Facet-V1-Velomobile/

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 24, 2013, 12:58:42 pm »
taki "pedal car" byłby fajnym gadżetem, choć jakby zrobić to z plastiku itp, myślę że nawet folią da się owinąć taką z wózków dziecięcych ^^ i dorobić sensowne przełożenia to nawet do uzytku codziennego było by fajnym rozwiązaniem, bo jednak w końcu dach nad głową ^^

Majsterkowicz

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 25, 2013, 06:19:23 pm »
Aż dziw, że nikt nie przywołał tej konstrukcji http://www.instructables.com/id/Facet-V1-Velomobile/
I powiem szczerze, że bardzo zainspirował mnie ten tutorial ;) Portal instructables.com znam od dłuższego czasu, ale jakoś o nim zapomniałem ;) Jak widać omijając przy tym taki ciekawy temat. Dodatkowo zainstalowałem już google sketchup, który to jest wykorzystany w tym tutorialu. Może i ja coś wykombinuję ;) I tak wgl to jak bardzo trzeba zmodyfikować karoserię z trike'a na zwykłego dwukolowego? Bardziej mi chodzi o możliwości przechylania całego pojazdu na zakrętach.

Pozdrawiam

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 25, 2013, 07:50:53 pm »
Nie kojarzę żadnego fabrycznego velo które pochylało by się na zakrętach - więc nie jest to konieczne. Nie komplikuj niepotrzebnie konstrukcji.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 26, 2013, 03:56:26 pm »
Czyli chcesz powiedzieć, że nie muszę się martwić pochylaniem dwukołowego velo podczas jazdy?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 26, 2013, 09:31:14 pm »
Dokładnie. Są ważniejsze rzeczy: waga, sterowanie ( nad / pod siodłowe, przy czym podsiodłowe w kilku rożnych wariantach), prowadzenie linek, bagażnik otwierany od strony kierowcy  ( zaraz za fotelem) czy dodatkowa klapa z tyłu, oświetlenie ( teraz jest już zapis o wysokości jego mieszenia w ustawie) , kierunkowskazy, dostęp do kół ( ważne w przypadku kapcia), dostęp do łańcucha ( smarowanie) zabezpieczenie łańcucha przed brudem z drogi / brudzeniem spodni. Jak widzisz jest nad czym kombinować ;)

Majsterkowicz

« Odpowiedź #27 dnia: Września 01, 2013, 07:35:39 pm »
Cytat: Yin
[...] oświetlenie ( teraz jest już zapis o wysokości jego mieszenia w ustawie) , kierunkowskazy[...]
Nad tym już pracuję od dłuższego czasu wraz ze szwagrem ;) Projekt polega na zastosowaniu dwu lampek na diodach XP-G z tak dobranymi soczewkami, aby jedna lampka służyła jako światła mijania, tzw. 'krótkie', a druga świeciła bardziej skupioną wiązką światła - jako drogowe 'długie'. Do tego zmontowaliśmy także zespół oświetleniowy na tył bazując się na oświetleniu VW Passata 6 (Obrazek). Nie są one identyczne, ale także oparte na świecących pierścieniach.
Jeżeli chodzi o dokładną specyfikację, to podam w niedalekiej przyszłości. Mam nadzieję, że projekt przypadnie Wam do gustu i chętnie podzielę się doświadczeniami z budowy, a nóż widelec ktoś z naszego Forum będzie mógł złożyć sobie takowy "zestaw bezpieczeństwa" ;)

Mam jednak pytanko dotyczące łańcucha. Wiem, że to swoiście indywidualna kwestia, ale jaka jest potrzebna ilość ogniw do typowego low-racera? U siebie w rowerze mam 112 ogniw, co daje długość łańcucha 142 cm. Oczywiście kupując łańcuch HG53 mogę wybrać nawet 116 ogniw, co da mi dodatkowe 5 cm. Spróbowałem więc zrobić prowizoryczną wizualizację i wywnioskowałem, że dwa łańcuchy powinny pójść na bank. Jak to jest u Was w poziomach?

Dodatkowo, intryguje mnie sprawa przedniego widelca. Czy warto iść w prowizoryczne amortyzatory marki Zoom, czy Suntour, czy może coś lepszego od RST Allegro, a może jeszcze prościej i kupić sztywny widelec?
Przeczytałem już wiele tematów dotyczących jazdy oraz różnic między poziomami, a klasycznymi rowerami... Że na poziomie nie da rady podnieść tyłka z siedzenia i poderwania przedniego koła przed przeszkodą, czy krawężnikiem. Czyli summa summarum - wypadałoby mieć jakąś amortyzację na przodzie roweru.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Września 01, 2013, 07:53:41 pm »
ale jaka jest potrzebna ilość ogniw do typowego low-racera?
Każda poziomka jest nietypowa ;) Przy napędzie na tył trzeba liczyć zwykle 2.5 - 3 łańcuchy, to zależy od konstrukcji i długosci jadącego.

Dodatkowo, intryguje mnie sprawa przedniego widelca.
Zoom i suntor nie są warte uwagi (za miękkie, suntora może dało by się przerobić ale specjalnie łatwo nie będzie ). Rst cappa jest znacznie lepiej zbudowany i bez problemu zniesie mocniejsze sprężyny albo elastometr ( patrz temat " sesja rozbierana rst cappa" na forum.
Bez amorka z przodu da się jeździć ale amor jednak podnosi komfort - imho warto przynajmniej w pierwszej poziomce.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #29 dnia: Września 02, 2013, 09:07:51 am »
A jak wyglądałaby sprawa, gdyby zastosować z przodu koło 24" lub 26"? Chodzi mi głównie o zmianę geometrii ramy. W przypadku koła 24" podniesie się przód o około 10 cm, a 26" to już ponad 15 cm. w sumie nie dużo, ale o wiele łatwiej jest wtedy dorwać amortyzator na większe kółko. W sumie, to mam dobry amortyzator właśnie na koło 26" - stąd moje zapytanie.