Autor Wątek: Duży blat do korby SLX  (Przeczytany 11252 razy)

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
Odp: Duży blat do korby SLX
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 14, 2013, 02:13:01 pm »
@ Tomo
Dzięki za informację. A jak wygląda to cenowo, terminowo i czy można bezpośrednio do Polski zamówić?
pozdrawiam
To było tak dawno, że dokładnie nie pamiętam, ale za blat (tyle, że torowy a nie custom) 54 z. zapłaciłem coś około 100-120 PLN.
I nie mieli problemów z wysyłką do Polski.

storm

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 14, 2013, 03:20:07 pm »
1. Odnośnie pianki - jakby ktoś sprowadzał w dużej ilośc do stolicy lub okolic to jestem zainteresowany.

2. Jeśli chodzi o biegi i ich rozpiętości to tak:
- brakuje biegów ponad 30 km/h to wiadomo
- rozpiętość przy 8 biegowej kasecie 11-30 i tarczy 52T jest aż nadta, w zasadzie przy kole 20" trudno jest mi trafić z prędkością, przy której brakowałoby biegu. Na 2 biegu praktycznie podrywam przednie koło przy ruszaniu. Podjeżdżam na podjazdach w stolicy na 3 biegu, 1 i 2 to nie wiem na co mi one w zasadzie... No chyba, żebym jechał gdzieś na Pomorze czy inną Warmię to wiadomo. Ale nawet 39/40 to za mały blat będzie jak sądzę. Takowy 39/40 mi się przydawał w takich miejscach przy kole 26" - ale nie 20"!
- ewentualnie, zostawić ten blat co masz 48T, dodać do niego 60-65T i w zasadzie to powinno rozwiązać problem braku biegu "ponad" a i masz zachowane biegi na jakby co gdzieś turystycznie na górkach. O ile oczywiście da się przełożyć 48T w miejsce 36T który masz do tej pory i w miejsce 48T wrzucić właśnie 60-65T.
- przydatna strona: http://sheldonbrown.com/gearing/index.html
Dokładniej kalkulator przełożeń: http://sheldonbrown.com/gears/
Warto sobie poobliczać i zobaczyć czy lepiej 60 czy 65. Dodam tylko, że 65T wygląda... jak tarcza do piły ;)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 14, 2013, 03:31:36 pm »
Mam tylko wątpliwości czy nie lepiej będize zmienic korbę na pięciootworową i wtedy dobrać mniejszą zębatkę proporcjonalnie do np. 65 bo ta średnia, która jest - 36 nie będzie za mała? Jak myślisz?
Najlepiej.. to przelicz sobie liczbę zębów x50/70. Przy 65 średnia tarcza to raczej stary blat (44/48?), większy problem jest z małą zębatką (zostanie 22/24/28), albo zamawiasz sobie 32..
Ale i tak większy problem będzie z przerzutką. Po prostu przestaje działać (bo nie ma takich przerzutek, które obsłużą tak gigantyczną różnicę..). Łańcuch będzie spadał, ocierał o ramkę przerzutki, precyzja działania.. czy coś mówiłem o jakiejkolwiek? :(

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 14, 2013, 04:52:01 pm »
Gdy będę miał duży blat 65 - 70 zrezygnuję z 3 zębatki w ogóle. Myślę, że przerzutka obsłuży np 65-48 albo 70-48. Szczerze mówiąc nie za bardzo się na tym wyznaję, będę musiał gdzieś podjechać i zapytać czy mogę zostawić ten największy blat (48) i do niego dać 65 lub 70. Bo jeśli nie to chyba najprościej będzie sprzedać SLX i kupić samą korbę i zębatki osobno.

reneva

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 14, 2013, 11:32:53 pm »
Gdy będę miał duży blat 65 - 70 zrezygnuję z 3 zębatki w ogóle. Myślę, że przerzutka obsłuży np 65-48 albo 70-48.
Dla przedniej przerzutki najważniejsza jest różnica w ilości zębów największej i najmniejszej zębatki. Zgaduję, że u Ciebie wynosi ona 20. To by oznaczało, że z konfiguracją 70-48 mógłby być problem.

długi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 15, 2013, 03:11:02 am »
@Długi
Rozumiem, że jesteś szcęśliwym posiadaczem Fluxa? Zarówno siedzenie, jak i materac można kupić w Niemczech na tej stronie: https://www.liegerad-versand.com/29010212050/sitzschalen-und-sitze
Oczywiście można tam kupić praktycznie wszystko do poziomek, tylko te ceny... ;)
Albo możesz pokombinować np. kupując gąbke filtracyjną://all http:egro.pl/wklad-filtracyjny-gabka-25x25x5-cm-ppi-20-czarna-i3341972357.html i sobie wyciąć pożądany kształt. Gośc sprzedaje różnej wielkości arkusze gąbki wiec nie będzie problemu. Zwróć uwagę na 4 rodzaje tej gąbki - różna gęstość oczek. Ja zamówiłem 4 próbki i moim zdaniem najlepsza to PPI 30 - jest najbardziej sprężysta.
Rurki sprawdzają się jak najbardziej - ne ma żadnych problemów z przerzucaniem biegów. Rurka zatrzymuje się na wózku - tak chyba nazywa się ta część.
Pozdrawiam

tak posiadam fluxa ;) ceny rzeczywiście nie dla mnie a te gąbki przeglądałem na allegro ale nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiednio dużych arkuszy. u mnie jest raczej  PPI10  max PPI20
Tak się przyglądam to chyba pełne błotniki by ci się przydały chyba że będziesz unikał mokrego.
Ładny rowerek tam stworzyliście
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2013, 03:21:16 am wysłana przez długi »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 15, 2013, 05:28:18 am »
W takich gąbkach to tylko bakterjoza siedzi. Lepiej mieć pokrowiec, który jest mniej wygodny, ale można go sobie spokojnie wyprać.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

długi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 15, 2013, 10:25:38 am »
W takich gąbkach to tylko bakterjoza siedzi. Lepiej mieć pokrowiec, który jest mniej wygodny, ale można go sobie spokojnie wyprać.

gąbkę też można wyprać :)

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 15, 2013, 12:48:17 pm »
@Reneva
W tej chwili jest 48-36-26 a więc róznica jest 22 więc teoretycznie 70-48 powinno się udac.
Ale producent, którego podał mi Tomo robi maksymalnie 65 na 4 otwory więc w ogóle nie powinno być problemów. Czekam jeszcze na odpowiedź co do ceny, przesyłki i czasu oczekiwania.

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 15, 2013, 12:53:36 pm »
@Dlugi
Napisz do gościa, albo zadzwoń, może nie ma wystawionych na allegro ale rozmiary ma na pewno bo do niego dzwoniłem. Co do gęstości to wiem, że z wyglądu najbardziej podobna jest PPI 10 i PPI 20 ale właśnie dlatego zamówiłem wszystkie 4 żeby porównać i najbardziej odpowiednia moim zdaniem jest PPI 30 ale to oczywiście tylko moje zdanie :)
Myślę, że pełne błotniki mi niepotrzebne. Jestem raczej okazjonalnym użytkownikiem - bardziej rekreacyjnym i gdy mocno pada to w ogóle nie wyjeżdżam.
Dzięki za słowa uznania, ale to dla Jakuba Gackiego - ja tylko wyrażałem swoje opinie podczas budowy :)
Pozdrawiam :)