Autor Wątek: Duży blat do korby SLX  (Przeczytany 11247 razy)

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
Duży blat do korby SLX
« dnia: Lipca 11, 2013, 01:49:10 pm »
Witajcie
Czy spotkał się może ktoś z blatem od 60 zębów wzwyż z mocowaniem na 4 śruby tak jak w korbie SLX FD- M660. Mam w tej chwili 48 zębów na największym blacie ale jest to zdecydowanie za mało. Myślę o jakiś 65 zębach albo nawet więcej. Niestety wszyskie które znajduję mają mocowanie na 5 śrub. Gdyby ktoś coś wiedział będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam
Wojtek

reneva

• kolarz na poziomie
Odp: Duży blat do korby SLX
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 11, 2013, 10:02:11 pm »
W swoim "przywitalcu" napisałeś:
Wyłapuję błędy konstrukcyjne

Domniemuję z tego, że tworzenie różnych rzeczy od zera nie jest Ci obce ;)
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad zrobieniem własnej zębatki. Nawet jeżeli poszukiwany przez Ciebie przedmiot jest na rynku, to raczej byłby droższy niż dzieło rąk własnych.
Wystarczy wziąć kawałek blachy o odpowiedniej grubości i wyciąć ją według jednego z tych szablonów: http://www.ihpva.org/Projects/Sprocket/index.html

No... chyba, że nie masz czym tego wycinać :-[

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 12, 2013, 08:42:42 am »
Napisałem, że wyłapuje to prawda, ale rower zrobił dla mnie Jakub Gacki i było kilka błędów które poprawił. Ja niestety jestem totalnym "lajkonikiem" ;) jeśli chodzi o sprawy techniczne.
Ale dzięki za odpowiedź. Coraz bardziej skłaniam się chyba ku opcji sprzadaży korby i zakupieniu jakieś z 5 otworami - nie wiem, czy to nie będzie najlepsze rozwiazanie.
Pozdrawiam

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 12, 2013, 09:17:10 am »
Zapodaj fotki, coraz bardziej jestem ciekawy nowej rodzimej produkcji :)

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 12, 2013, 01:17:25 pm »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 12, 2013, 06:17:22 pm »
Na moje oko zbyyyt wysoko korby. Ja na nim nie będę jeździł, więc : Całkiem zgrabny rower. Gratulacje.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 12, 2013, 06:40:39 pm »
Dzięki :)
Był robiony na wzór Flux'a. Przejechałem na razie 300 km. Póki co nie narzekam - jeździ się wygodnie - tylko ta zębatka ...

storm

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 12, 2013, 10:06:14 pm »
@Joseph - to masz jeszcze gorzej niż ja w VG3 obecnie... Ja tam 52z z przodu i niestety nie starcza mi... Na 13z z tyłu dociągam do 30 km/h, potem na 11z do 38-40 km/h, a potem to już tylko bida z nędzą na kadencji ;)

Był kiedyś taki temat:
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1208.0

Temat się niestety zakończył pomyślnie, u mnie na stole w kuchni leży umyty blacik 65T, który zamierzam założyć w końcu na VG3, natomiast myślę, że może warto by wyproduktować kolejne blaciki... Osobiście byłbym zainteresowany jakimś 58-60T. Myślę, że jakby się zebrało kilka chętnych osób znowu - to może by Franc się zainteresował i poczynił jakieś kroki w kierunku wykonawstwa takowych tarczek? Franc? Joseph? Byłbyś zainteresowany? Ktoś jeszcze?

długi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 13, 2013, 03:24:05 am »
ha rowerek odrazu wydał mi się znajomy :) nawet siedzenie i pianka taka sama choć ja swoją już obszyłem bo się siepała.
Przed obszyciem szukałem nowej takiej bo wygodna i plecy się nie pociły,gdzie można taką kupić?
Korba wydaje się być wyżej bo skok widelca większy niż u mnie a i z tyłu wygląda mi na większy skok amortyzatora.
A te rurki takie długie na łańcuchu nie wpływają na pracę przerzutki przedniej? Sam chciałem dłuższe założyć bo ciągle łydka uświniona ale nie wiedziałem co ze zmianą biegu będzie.
Ja mam blacik 63 i też mi czasem jeszcze brakuje kilku zębów

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 13, 2013, 03:07:57 pm »
Ktoś jeszcze?
+1

@joseph ładna poziomka :)

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 14, 2013, 01:36:38 pm »
@Storm - temat widziałem i też się zastanawiałem czy byłaby możliwość dorobienia tarczy przez kogoś z forum. Mam tylko wątpliwości czy nie lepiej będize zmienic korbę na pięciootworową i wtedy dobrać mniejszą zębatkę proporcjonalnie do np. 65 bo ta średnia, która jest - 36 nie będzie za mała? Jak myślisz?

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 14, 2013, 01:45:32 pm »
@Długi
Rozumiem, że jesteś szcęśliwym posiadaczem Fluxa? Zarówno siedzenie, jak i materac można kupić w Niemczech na tej stronie: https://www.liegerad-versand.com/29010212050/sitzschalen-und-sitze
Oczywiście można tam kupić praktycznie wszystko do poziomek, tylko te ceny... ;)
Albo możesz pokombinować np. kupując gąbke filtracyjną: http://allegro.pl/wklad-filtracyjny-gabka-25x25x5-cm-ppi-20-czarna-i3341972357.html i sobie wyciąć pożądany kształt. Gośc sprzedaje różnej wielkości arkusze gąbki wiec nie będzie problemu. Zwróć uwagę na 4 rodzaje tej gąbki - różna gęstość oczek. Ja zamówiłem 4 próbki i moim zdaniem najlepsza to PPI 30 - jest najbardziej sprężysta.
Rurki sprawdzają się jak najbardziej - ne ma żadnych problemów z przerzucaniem biegów. Rurka zatrzymuje się na wózku - tak chyba nazywa się ta część.
Pozdrawiam

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 14, 2013, 01:46:33 pm »
@Yin
Cieszę się, że sie podoba :)
Pozdrawiam

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 14, 2013, 01:47:15 pm »
Jeśli blat na zamówienie, to można spróbować tu:
http://www.gebhardt.cz/cs/silnicni-cyklistika/prevodniky/special.aspx
Parę lat temu zamawiałem u nich blat do ostrzaka i było OK.

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 14, 2013, 02:05:25 pm »
@ Tomo
Dzięki za informację. A jak wygląda to cenowo, terminowo i czy można bezpośrednio do Polski zamówić?
pozdrawiam