Autor Wątek: Witajcie koledzy i koleżanki na poziomie :) - Bydgoszcz ma nową poziomkę :)  (Przeczytany 10264 razy)

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
Cześć. Mam na imię Wojtek - dopiero rozpoczynam przygodę z poziomką. Na razie jakieś 300 km na liczniku. Wyłapuję błędy konstrukcyjne i w zasadzie moja poziomka zbliża się do mojego ideału. Przydał by się większy blat z przodu - myślę że w okolicach 65. Niestety na razie nic podobnego nie znalazłem - mam korbę SLX z mocowaniem na 4 śruby i tu jest pies pogrzebany. z mocowaniem na 5 śrub nie ma problemu - można bez problemów coś znaleźć - ale na 4 na razie nie znalazłem. Gdyby ktoś coś wiedział proszę o info. Zdjęcia poziomki już wkrótce :)
Pozdrawiam :)

« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2013, 01:16:23 pm wysłana przez joseph »

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: Witajcie koledzy i koleżanki na poziomie :) - Bydgoszcz ma nową poziomkę :)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 12, 2013, 10:11:15 pm »
ja na zdjeciu widzę wadę. Tarcza 180mm xt + hamulec elixira ( pewnie na metalikach ) + rst capa to bardzo złe i szatańskie połączenie. Mój pod koło 26 cali ze zwykłym alivio złapał luzy na kilometr

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: Witajcie koledzy i koleżanki na poziomie :) - Bydgoszcz ma nową poziomkę :)
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 14, 2013, 01:33:04 pm »
Cześć
Dzięki za odpowiedź. Tarcza rzeczywiście 180, hamulec SLX z żywicznymi okładzinamil. Dlaczego "szatańskie" połączenie? W sumie to tak naprawdę nic innego nie można znaleźć niż rst capa. Owszem można ale już w zdecydowanie innej cenie;)
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 14, 2013, 02:19:45 pm »
Cześć
Dzięki za odpowiedź. Tarcza rzeczywiście 180, hamulec SLX z żywicznymi okładzinamil. Dlaczego "szatańskie" połączenie?

Bo tak duża tarcza+ zacisk"brzytew" może generować za duże siły gnące w stosunku do widelca, który, bądź co bądź, został pomyślany dla rowerków dziecięcych. Zobacz zresztą wątek Franca w którym pokazał co się może stać, jeśli przesadzimy z jakością hebli   :)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 14, 2013, 02:59:59 pm »
ja mówię że mam ten amortyzator w wersji dla kół 26 calowych, hamulce brm 445 ( alivio ) + tarcza 160mm i popsułem go w 3 miesiące. wczoraj byłem kupić już inny, po za tym myślę że taki zestaw przy tarczy 160mm + bb7 mechanik wystarcza i zatrzyma każdego :)

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 14, 2013, 03:12:36 pm »
Dzięki za wyjaśnienie - no cóż, jedyne co mi pozostaje to oszczędne korzystanie z hamulca przedniego :) W sumie nie jeżdżę "wyczynowo" więc mam nadzieję, że trochę jednak pochodzi (amortyzator) :)
Ewentualnie poproszę o jakieś sugestie :)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 14, 2013, 04:38:30 pm »
wywalić hydraulike, kupić bb5 bb7 i max tarcze 160mm, klocki mają seryjne metaliczne, więc hamulec żyleta, a nie powinień się połamać. z drugiej strony, poziom to wyczynowiec że potrzeba tak silnych hamulców na szose

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 14, 2013, 04:47:04 pm »
Na razie brak funduszy na wspomniane przeróbki, cała kasa poszła na rower. Może w tym sezonie uda się jeszcze coś pokombinować z dużym blatem, ale i to nie jest takie pewne. Chyba, że sprzęt odmówi posłuszeństwa, wtedy trzeba będzie coś radzić. Zastanawiam się jeszcze jak najlepiej rozwiązać problem zagłówka.
Danielasty - jesteś z Bydgoszczy? Można by się któregoś dnia spotkać w Myślęcinku i zobaczyć co w trawie piszczy ;)
Pozdrawiam
Joseph

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 14, 2013, 04:55:18 pm »
Zastanawiam się jeszcze jak najlepiej rozwiązać problem zagłówka.

Był opis na forum jak zrobić takowy. Zdaje się, że ja go wrzucałem.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 14, 2013, 10:12:15 pm »
Tak jestem z Bydgoszczy, dokładnie fordon, z tym że aktualnie mój poziom jest w stanie dociętych rur i czeka na spawanie :)

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 15, 2013, 12:57:17 pm »
@Danielasty
Ja mieszkam na Bartodziejach i jeżdżę głownie po Myślęcinku :) W takim razie oczekujemy na Twoją poziomkę, a w razie gdybyś widział mnie gdzieś jak będę jeździłmto śmiało mnie zahacz ;)
Pozdrawiam

budyniak

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 16, 2013, 06:03:10 am »
Witam kolegę z regionu ogołnie fajny rowerek i tak samo jak ty borykam się z wadami konstrukcyjnymi :( ogolnie mieszkam w solcu kujawskim wiec nie daleko! a do tego pracuje na glinkach w bdg i jeżdzę poziomem do pracy może sie spoktkamy gdzieś na trasie:) powodzenia w finalizowaniu konstrukcji:)

joseph

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 16, 2013, 09:19:18 am »
@Budyniak
Witaj kolego :) Widzę, że kilku nas jest w regionie :) Jak do tej pory jeszcze na żywo nikogo nie spotkałem, ale nie wątpię, że ten moment nastąpi :) Ja praktycznie już finiszuję z konstrukcją, tzn. został mi tylko zagłówek i większy blat z przodu. Mam nadzieje, że to bedzie komiec, a potem już tylko radość z jazdy :)
Pozdrawiam i do zobaczenia :)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Września 25, 2013, 03:35:22 pm »
w piatek jest masa krytyczna. Start o 18:00 HSW łuczniczka, może jakiś meeting na masie?

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Września 25, 2013, 04:34:06 pm »
Piękny rower! I ta gąba na fotel zajebista.
Nie jestem z Bydzi, ale bywam w niej co jakiś czas, raz się zdarzyło nawet na poziomie :) Pozdrawiam :)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P