Autor Wątek: Poziome różności do ODDANIA w dobre ręce, w Krakowie  (Przeczytany 19066 razy)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
Poziome różności do ODDANIA w dobre ręce, w Krakowie
« dnia: Lipca 04, 2013, 03:44:55 pm »
Witam!

Odwiedziłem wczoraj Velokraft i powiedziano mi że z dużej kupy różnych rzeczy co leży na podwórku
można brać co komuś potrzebne. Jest to po prostu wszystko do wywalenia, bo im już nie potrzebne,
a jak komuś się przyda, to lepiej niż wyrzucić :)

Między innym można tam znaleźć np:  krótsza owiewka przednia z szybą i światłem, parę ram czy części ram, więcej niż parę "form męskich" modelów Velokrafta wykonanych z szkla, więc gdyby owinąć to jeszcze z parę warstw maty szklanej lub carbonu, powstanie z tego ładna rama :)
Widziałem też oryginalną ramę do Leitry, ale dużo rdzy, więc nie wiem na ile by się nadawała na odbudowanie takiego trójkołowca/velomobila.
Są tez jakieś formy z drewna(męskie) widziałem NoCom-a, ale nie wiem czy dałoby się ją uratować
i na niej ulepić se NoCom-a metodą dwie połowy, bo trochę zmokła na dworze.
Jest jeszcze różnych tam VK2 czy coś, nie zidentyfikowałem wszystkiego tak na szybko, tylko brałem co mi się wydawało ciekawe :D
Myślę że jakieś kufry lub formy do ich też są. Coś w kształcie fotelików też widziałem chyba.
I jeszcze jest kupa takich różnych "blach" z karbonu czy innego laminatu, takie części różnych pokrywek czy owiewek, a kawał przezroczystego materiału na wizjery owiewek też się znajdą.

No więc jakby ktoś chciał sobie poszukać czegoś ciekawego, żeby nie poszło na śmieci i się zmarnowało, niech odwiedzi Velokraft pod adresem Dlugopolska 64, 32-087 Zielonki, najlepiej tak między godz 10 a 12 kiedy Kamil czy ktoś inny tam na pewno jest. 
W sumie zabierając cokolwiek zrobicie drobną przysługę Velokrafcie, bo będzie mniej do wywożenia ;)
Kamil mówi że to tam będzie pewnie jeszcze stało przez miesiąc czy dwa.

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: Poziome różności do ODDANIA w dobre ręce, w Krakowie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 04, 2013, 05:06:05 pm »
a czy że tak powiem, bys załatwił jakieś fotosy, ew, wziął z którąś ram i wysłał pocztą po opłącie z mojej strony za paczke? Powiedzmy ze nie każdy mieszka w krakowie i też nie każdy poziomowiec szuka części :)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 04, 2013, 05:24:13 pm »
Gdybym mieszkał w Krakowie to chętnie, ale niestety jestem dość daleko ;)

Ale pewnie znajdzie się ktoś z poziomiczów z Krk który by mógł coś takiego zrobić dla tych co tez są daleko :)

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

storm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 04, 2013, 05:27:35 pm »
A teges, może ktoś porobić jakieś zdjęcia tego co jest na oddanie? ;)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 04, 2013, 06:53:05 pm »
ja ogółem bym przyjął oczywiscie jakąś rame do remontu czy coś takiego, a nóż może by jeszcze jeździła jakaś, kierownice do sterowania uss, i może jakieś rolki do łańcucha.

reneva

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 04, 2013, 07:20:02 pm »
Karbonowy fotelik za free? Daleka podróż do Krakowa i z powrotem nagle wydaje mi się opłacalna ;D

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 04, 2013, 09:56:11 pm »
Może ktoś wybierający się na zlot do Wawy z Kraka mógłby uratować co się da i zabrać z sobą? Chętnych na fanty było by pewnie sporo, nawet za rekompensatą. Ja jestem zainteresowany  głownie owiewkami i kuframi.

storm

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 04, 2013, 11:20:50 pm »
Dokładnie - owiewki i kuferki, też jestem bardzo chętny :)

domel

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 17, 2013, 10:26:11 am »
Dzwoniłem do Velokraftu dzisiaj; "złom" jest nadal dostępny.
Jako, że mieszkam w Krakowie, postaram się podjechać do Zielonek (może nawet jutro po południu), zabrać parę gratów (dużo mi się w mój niewielki samochód nie zmieści a i pojemność piwnicy niemal się skończyła :( ) i zrobić trochę zdjęć.

Nie mogę nikomu obiecać, że coś dla niego znajdę/wezmę/wyślę, ale możecie pisać co kto potrzebuje, postaram się coś podziałać w tym temacie.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 17, 2013, 07:02:24 pm »
możecie pisać co kto potrzebuje, postaram się coś podziałać w tym temacie.

Szóstkę w LOTTO. ;)

Zapodaj fotki.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 18, 2013, 05:49:19 am »
ogółem typowo poziome rzeczy, typu ramy do naprawy, foteliki, rolki napinające, może jakiś boom by był, nie wiem co tam jeszcze, koła 20 cali, kierownica USS, coś co trudno dostać np na allegro :)

OldSpice

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 18, 2013, 11:37:51 am »
Fotelik, napinacz, koła 20" za free?! znajdzie się coś dobrego?
Poszukuję amortyzatora (przód), koła 20"(przód), fotelika9mam 190cm wzrostu, czyli chyba L) i kierownicy..
Mieszkam w Łodzi, co byście powiedzieli na zrobienie paczki zbiorczej?

Domel- jeśli Twoja propozycja jest nadal aktualna, mógłbyś zerknąć na wymienione wyżej rzeczy?
Zapewniam- stratny nie będziesz :P
"Weź to wywal, na co to trzymasz.. I tak tego nigdy nie zrobisz.."- mówili..
"Zrobię."- odpowiadałem.

domel

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 18, 2013, 05:27:38 pm »
Byłem, zobaczyłem, przegrzebałem i parę rzeczy przytargałem...
Niestety, albo ja się nie znam (to na pewno w pierwszej kolejności, choć papiery inżyniera mam ;) ), albo już ktoś przede mną i po koledze trajk-o-ciklista grzebał i cosik pozabierał bo nie jest znowu tego aż tak dużo.
Na upartego czy nawet zdesperowanego możnaby się pokusić o wzięcie paru kawałków ram, pojedynczych rur, fragmentów kierownic, elementów form czy kawałków owiewek, ale w większości jest to popękane, pocięte czy niedokończone. Miałem niestety niemiłe odczucie grzebania się w kupie śmieci :( (czas i pogoda robią swoje).
Być może ktoś znający się na laminowaniu wypatrzyłby coś więcej dla siebie do dokończenia/naprawy. Ja nie podejmuję się oceny stanu technicznego elementów karbonowych czy z włókna szklanego.

Przywiozłem kilka różnych fotelików, widelców i chyba formę do fotelika. Fotki zrobię jak tylko znajdę dłuższą chwilę czasu bo najpierw trzeba to wszystko wyczyścić. Na miejscu nie robiłem zdjęć bo szczerze mówiąc nie było czego pstrykać :(

Napiszę coś więcej jak będę miał zdjęcia do wklejenia.

domel

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 20, 2013, 11:57:10 pm »
W końcu udało mi się zrobić zdjęcia :)

Zanim przejdę do fotek i opisów ogólne uwagi:
- kto pierwszy ten lepszy, życie jest brutalne; "zapisy" na wymienione niżej części zbieram w formie postów, proszę wpisać wybrany numerek wraz z krótkim uzasadnieniem :P
- jednej osobie wysyłam max. 2 rzeczy tak żeby jak najwięcej poziomkowiczów skorzystało na całej akcji
- nie chcę za wysłane elementy żadnych pieniędzy - dostałem za darmo i oddaję za darmo, proszę jedynie o pokrycie kosztów przesyłki
- nie biorę żadnej odpowiedzialności za stan techniczny części i ewentualne szkody wynikłe z powodu ich użycia; zastanawiam się nad usunięciem naklejek Velokraftu z widelców, żeby potem ktoś nie miał pretensji do Kamila, że złamał się widelec i przez to złamała się też noga etc.

Widelce są zdecydowanie na koła z oponami szosowymi.
Maksymalny promień koła razem z oponą jakie wejdzie w widelec (z bardzo niewielkim luzem):
nr 1. 23 cm; nr 2. i 3.  31 cm; nr 4. i 5. 23 cm.

Link do albumu ze zdjęciami:
https://picasaweb.google.com/113260857976857091015/Velokraft?authkey=Gv1sRgCN7V192H9_TgRw

1.
widelec mały (na koło 20")
zdjęcia 1-5
w środku trochę się "łuszczy", brak jednego pivotu do hamulca (blaszka z otworkiem jest, ale się odkleiła)

2.
widelec duży (na koło 26")
zdjęcia 6-8

3.
widelec duży (na koło 26")
zdjęcia 9-11

4.
zdjęcia 12-14

5.
zdjęcia 15-17

6.
rama a'la Nocom, poprzednia wersja, prototyp albo jakaś wariacja, nie wiem
zdjęcia 18-25
mocno porysowana, tam gdzie zdarty jest lakier widać, że jest zrobiona z włókna węglowego
w środku trochę ziemi się przesypuje, trzeba by porządnie wyodkurzać :)
tutaj dorzucam jeszcze 2 sztuki gąbki/pianki przyciętej mniej więcej do tej ramy, ale w niezbyt dobrym stanie
Oto co można z tej ramy zrobić, jakaś przeróbka:

7.
fotelik mały
zdjęcia 26-28
ciężki (na oko jakieś 2 kg), w środku trochę metalu i sklejki (zdjęcie 27), trochę przycięte z przodu siedzisko
nadawałby się może do jakiegoś clwb albo trajki dla starszego dziecka

Foteliki
nr 8 i 9 na wzrost ok. 180-190 cm; ja mam 185 cm i dla mnie są wygodne, ale mam długie nogi, więc nie wykluczone, że niższej niż 180 cm osobie o innych niż moje proporcjach też by pasowały

8.
fotelik wąski
zdjęcia 29-30
trochę pęknięty tu i ówdzie, pewnie trzeba by dodać 1-2 warstwy jakiegoś włókna

9.
fotelik szeroki
zdjęcia 31-33
z dodatkowym trzymaniem bocznym

10.
forma do fotelików?
zdjęcia 34-36
wygląda mi na dwie połówki formy do fotelików

Widziałem w Velokrafcie jeszcze jakąś ramę w stylu VK2, ale zrobioną nie z włókna węglowego i prawdopodobnie nie dokończoną lub uciętą - brak boomu i jego mocowania, ale może ktoś z forumowych "laminatorów" ;) coś by z tego jeszcze ulepił; mógłbym się ewentualnie jeszcze raz przejechać do Zielonek w najlbiższych dniach.

Jeśli ktoś potrzebuje bardziej szczegółowych zdjęć albo chciałby np. znać wagę którejś częśći to pytajcie śmiało.
« Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2013, 11:33:52 am wysłana przez domel »

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 21, 2013, 09:39:43 am »
Witam zamawiam 2 lub 3 czyli widelec pod koło 26 będzie pasował do mojego  rowerka :-)  rozwiązało by to mój mały problem z przednim hamulcem.
« Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2013, 04:18:28 pm wysłana przez golden »