Autor Wątek: Czas zrobić pierwszą poziomkę.  (Przeczytany 19348 razy)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Odp: Czas zrobić pierwszą poziomkę.
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 08, 2013, 07:38:54 pm »
Zakładam że chińczyk / makrokesz - dobrego piona na cieniowanych rurkach naprawdę szkoda. Na dawce są chińczyki.
Hm.. Chyba faktycznie wątpliwości moralne są powodem, że nie rozdziewiczyłem pięknej ramy od damki, którą mam na strychu. No może jeszcze fakt, że był to rower żony.. Ale ma idealny kształt ramy do mocowania fotelika no i 1400g..

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 09, 2013, 07:31:06 pm »
Miło patrzeć jak pion przeistacza się w poziom, Przeglądając galerię ma się odczucie jakby się oglądało Transformers w animacji po klatkowej  ;)
Dobry kierunek!
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

7ara7ony

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 16, 2013, 05:38:29 pm »
Zrobiłem wstępny montaż poziomki i muszę przyznać że powoli zaczyna nabierać kształtów :D

Wczoraj przełożyłem przednie koło na tył oraz przymocowałem "zestaw napędowy" do przodu (galeria --> https://picasaweb.google.com/104131880166513981852/ScrapbookPhotos?noredirect=1#)

Jak zapewne widzicie przedni widelec przykręciłem do "zestawu napędowego" - nie mogłem się powstrzymać aby tego nie zrobić  ;) , liczyłem że może takie rozwiązanie będzie wystarczające. Niestety nie uwzględniłem mechanizmu przerzutki który musiałem odkręcić (inaczej nie dał bym rady przykręcić jednej strony, a bardzo BARDZO chciałem zobaczyć efekt końcowy)  :-\

Na dwóch ostatnich zdjęciach zaznaczyłem:

Pytanie - czy dobrze kombinuję z tymi zmianami ?

PS. Po wstępnym montażu przymierzyłem się do poziomki  :) i muszę wam powiedzieć że dostałem lekkich dreszczy (z przejęcia i radości). Kurcze już nie mogę się doczekać jak wyjadę na pierwszą jazdę  ;D

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 16, 2013, 06:25:20 pm »
Support wydaje się być za daleko ( kwesta wzrostu). Czy w czasie przymiarki po daniu nogi na pedał i wyprostowaniu go maksymalnie od siebie masz ja lekko zgiętą w kolanie?
Jeśli nie proponował bym zbliżyć go do ramy:

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 16, 2013, 06:53:43 pm »
Zdecydowanie popieram Yin'a.

Sugerowałbym bym pójście bardziej w stronę takiego układu:

Dodatkowo znacznie uprości ci się kierownica. I odpadnie te parę gram na niepotrzebne wzmocnienie (te rurki od tylnego trójkąta które są blisko główki ramy). Hamulec najlepiej na widelcu w standardowym miejscu.
Kierownicę zamontujesz bezproblemowo na tulei zrobionej z rury od siodełka (po odcięciu kawałka z 10cm).

A u góry bezproblemowo złapiesz jarzemkiem od siodełka:

I nie obcinaj widelca w ten sposób. No chyba że masz 100% zaufania do spawacza :)

A tak najlepiej.. Zanim wszystko spasujesz.. Zrób fotelik i wstępnie przymierz się :) Będziesz wiedział czy oby na pewno to ustawienie jest dobre.

(Dawcą fotek jest ek Cruz by Danielasty. :) )
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2013, 07:24:17 pm wysłana przez pajak_gdynia »

7ara7ony

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 16, 2013, 08:53:37 pm »
Support wydaje się być za daleko ( kwesta wzrostu). Czy w czasie przymiarki po daniu nogi na pedał i wyprostowaniu go maksymalnie od siebie masz ja lekko zgiętą w kolanie?
Jeśli nie proponował bym zbliżyć go do ramy

W czasie tej wstępnej przymiarki noga na pedale była rzeczywiście praktycznie wyprostowana, zastosuję się do twojej rady i przybliżę support.

Zdecydowanie popieram Yin'a.

Sugerowałbym bym pójście bardziej w stronę takiego układu:

Dodatkowo znacznie uprości ci się kierownica. I odpadnie te parę gram na niepotrzebne wzmocnienie (te rurki od tylnego trójkąta które są blisko główki ramy). Hamulec najlepiej na widelcu w standardowym miejscu.
Kierownicę zamontujesz bezproblemowo na tulei zrobionej z rury od siodełka (po odcięciu kawałka z 10cm).

A u góry bezproblemowo złapiesz jarzemkiem od siodełka:

I nie obcinaj widelca w ten sposób. No chyba że masz 100% zaufania do spawacza :)

A tak najlepiej.. Zanim wszystko spasujesz.. Zrób fotelik i wstępnie przymierz się :) Będziesz wiedział czy oby na pewno to ustawienie jest dobre.

(Dawcą fotek jest ek Cruz by Danielasty. :) )

Dzięki za informacje o sposobie montażu kierownicy wraz ze zdjęciami, czasami sam opis (bez zdjęć) za dużo nie mówi.
Co do spawacza to mam do niego 100% zaufania ale to prawda że widelec mogę pociąć w dowolnej chwili  :D

Zastanawiałem się nad fotelikiem i na tą chwilę będę starał się wykonać go we własnym zakresie. W tygodniu odwiedzę CiasnąRamę i LeRuŁa - zobaczę czy mają tam coś co może mi się przydać.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 16, 2013, 10:21:34 pm »
ja bym haki w widelca zostawił a uciąć te z ramy, ale to jest tylko moje zdanie :) z resztą będę budować taką samą jak Ty teraz :)