Autor Wątek: Helpunku! Rower mi się sypie...  (Przeczytany 29558 razy)

Makenzen

• całkiem inny wariat
Odp: Helpunku! Rower mi się sypie...
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 16, 2013, 08:54:19 pm »
Nie, bo powiedział, że musiałby rozbebeszyć tę klamkomanetkę.
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

storm

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 16, 2013, 09:19:52 pm »
@Makenzen - tam nie ma nic do rozbebeszania. Poczytaj:
http://www.bikeforum.pl/threads/11613-Manetka-wymiana-linki-POMOCY-!

I przeszukaj sobie jakieś fora rowerowe pod kątem "wymiana linki klamkomanetka" lub "wymiana linki manetka" :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 16, 2013, 09:20:08 pm »
Zdjąć pokrywę, ustawić na odpowiednim biegu.. I jak nie jest zapieczona to wychodzi sama.
Dokładnie tak, mam ST EF 50 albo coś z tej gałęzi w hi a przedtem w szosie* i da się wymienić linkę tylko trzeba pokombinować jak pisze Pająk.

*Taka ciekawostka, może komuś się przyda: te manetki wchodzą na baranka w pozycji pionowej i dają się fajnie obsługiwać kciukiem i palcem wskazującym. Fajna, tania alternatywa dla manetek szosowych.

SAC

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 16, 2013, 09:42:12 pm »
To nie Makenzen ma problem z wymianą linki ale ja. Gapię sie w moje manetki EF 50 i niestety u mnie jest tak że linka (dokładnie główka) jest w tym plastikowym kółeczku i nie da się jej wyciągnąć bez rozwalania tego kółeczka.
Wyższe modele (aliwio) z plastikową śrubką, po odkręceniu której i zrzuceniu biegu na najniższy, można wymienić linkę znam i jest to dobre i bardzo szybkie rozwiazanie. Ale w EF 50 nie widzę rozwiazania tego problemu. 

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 16, 2013, 11:29:30 pm »
tam nie ma nic do rozbebeszania.

Jak nie, skoro Pająk napisał, że trzeba zdjąć obudowę?
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

storm

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 17, 2013, 03:04:11 am »
@Makenzen - ano nie. Ja u siebie też ją zdjąłem, ale tylko po to, aby upewnić się, że na pewno dobrze wszystko zrobiłem i że działa.
Poza tym w środku nie ma żadnych sprężyn przy obudowie, więc możesz sama odkręcić śrubki od obuydowy i zajrzeć do środka - nic nie strzeli i się samo nic nie popsuje. :)

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #51 dnia: Maja 17, 2013, 03:17:30 pm »
Kuźwa, za przeproszeniem. Facet w sklepie wyraźnie mi powiedział, że musiałby rozkręcać obudowę. Na niedosłuch nie cierpię.

storm

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Maja 17, 2013, 06:36:18 pm »
@Makenzen - zamiast się spierać... :) Chwyciłabyś śrubokręt krzyżakowy i już dawno temu sama wymieniła sobie linkę. To nic trudnego! Wystarczy CHCIEĆ.

I nie kuźwij - gdybym ja zaczął, a wiesz, że mam ku temu obecnie co najmniej kilka ekstra powodów, to by dopiero było... :)

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 17, 2013, 07:55:23 pm »
No wiesz... u mnie każdy powód do kuźwowania jest dobry :D

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 17, 2013, 08:39:35 pm »
Popieram Storma, krzyżak w rękę i delikatnie zdjąć zaślepkę. Potem wysunąć linkę z pancerza i delikatnie pchać w kierunku manetki zmieniając biegi aż odsłoni się wyjście linki - wtedy powinna się wysunąć bez problemu.

SAC

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #55 dnia: Maja 17, 2013, 09:16:59 pm »
Ale Makenzen nie potrzebuje wymieniać linki (na razie) ale całe klamkomanetki. Ja jej tylko radziłem, zeby przy zakupie poprosiła aby sprzedawca jej pokazał, jak sie to robi (na przyszłość i głównie, że się to da zrobić). Ale się wypiał, twierdząc że trzeba duzo odkrecać. A jakby właśnie to był model z zaślepką to by pokazał, bo tam to żadna filozofia jest.
Ale takie klamkomanetki:

To w/g mnie linkę mają "zapieczoną" do tego plastiku i nie znajduje sposobu, aby ją wyjąć.

Taka jednorazówka, do pierwszego zardzewienia linki. I właśnie przed tym ostrzegałem Makenzen.

EDIT: modifikowałem, żeby Makeznzen nie miała powodu do kuźwienia.

« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2013, 07:25:02 am wysłana przez SAC »

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #56 dnia: Maja 17, 2013, 11:30:00 pm »
Aśkę

KUŹWA!!! >:(
(I znów się znalazł powód  ;D )

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #57 dnia: Maja 18, 2013, 06:06:24 am »
Najprawdopodobniej wystarczy włożyć drucik i poważyć (do góry) baryłkę linki. Inną sprawą jest cel zakupu plastikowej zabawki. No, ale ma ładny napis shimano.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 18, 2013, 09:28:23 am »
Ten kawałeczek plastiku za linką to chyba nadlewka produkcyjna z formy. Imho można go spokojnie uciąć / wyrównać - kabel i tak jest napinany przez przerzutkę i z tej strony nie wyjdzie. Zaraz rozkręcę moje i zobaczę jak to wygląda.
Edit: A jednak nie zobaczę. Oryginalne śruby ładnie się zapiekły, ledwie udało mi się wykręcić górną w dolnej poszedł łepek. Jak będę zmieniał linkę czeka mnie zabawa z wiertarką. Więc kolejna rada do zbioru - po zdjęciu zaślepek wywal oryginalne śruby z szajsmetalu i zastąp je jakimiś z nierdzewki i przed wkręceniem solidnie przesmaruj.   
« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2013, 09:47:47 am wysłana przez Yin »

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #59 dnia: Maja 18, 2013, 11:37:21 pm »
Inną sprawą jest cel zakupu plastikowej zabawki. No, ale ma ładny napis shimano.

A fandzolić napis. Ważna była cena.