Autor Wątek: Helpunku! Rower mi się sypie...  (Przeczytany 29585 razy)

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
Odp: Helpunku! Rower mi się sypie...
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 10, 2013, 11:30:24 pm »
(wolnobiegi się kończą na 13-14T).
Wolnobieg Shimano MF-HG50 11-13-15-18-21-24-28
Tak, to jest wolnobieg, nie kaseta. Rzadko spotykana i cięzko trafić, ale pojawia się na allegro i czasami w SR.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 11, 2013, 08:44:33 am »
Storm, demonizujesz. 7, 8, 9, 10, 11... W nieskończoność.

W mieszczuchach mam 7 (kaseta, zrobiona z 8sp po trekingu, chyba 12-28, korba 52/39) oraz 5kę (wolnobieg 14-21, z korbą "mikro" 42/32/24). Dawes (z "gorszym" osprzętem) jest zdecydowanie szybszy (lżejszy, leciutkie koła na szytkach?) A w jamniczku.. o mało co nie zmieniłem piasty.. bo kaseta 9sp kosztuje koło 100, łańcuch 50 (czyli razem 200), a starcza na 10kkm. Na 8sp cena prawie o połowę niższa (przy podobnym przebiegu). Na 7sp.. cena to 1/3 9sp (a przebieg spokojnie x2, okupione 200-300g dodatkowej masy)! I na 7sp mógłbym "uruchomić" barendy w trybie indeksowania. :)

A z 11 ząbkami.. A po co komu to? Sorki, ale znam naprawdę niewielu ludzi, którzy z takiego przełożenia są w stanie realnie skorzystać (11 przy korbie 42 i kadencji ledwo 100 daje "przyzwoitą" prędkość 47km/h, kiedy nawet przy 15 jest "ledwo" 35). Ale to może tylko moje zdanie.

Wolnobiegi są (ciągle jeszcze) dostępne takie jak się chce (włącznie z 8sp, ba widziałem nawet 9sp). Co więcej mają jedną poważną zaletę: ich cena jest niższa niż analogicznych kaset (Asia, lubisz wolnobiegi jeszcze bardziej? :) ). Fakt, że czasami trzeba pomęczyć się, żeby znaleźć odpowiednie zestopniowanie.

Koła zdecydowanie bym nie wymieniał jak nie ma innych wskazań (wytarcie od hamulców, skrzywienia, wybicia, pęknięcia). A przeplatanie.. można się zdziwić, ale kupno kompletnego koła jest tańsze od przeplatania (no i wtedy ma się bonusowo koło zapasowe).
Ładowanie się w zmianę "dlatego, że tak".. dość kosztowne wyjdzie (koło 200, napęd 110, klamkomanetki 100, korba 100 = wyjdzie z 600zł) a zdecydowanej poprawy jakości nie da.

SAC

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 11, 2013, 01:57:10 pm »
A dlaczego tam jest wolnobieg? Była przecież kaseta, o ile  pamiętam: 7 rzędowa, 11-32 mega range. 
Ale może była jakaś zmiana.

storm

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 11, 2013, 03:55:31 pm »
@SAC - a to ja juz nie wiem co widzialem ale bylo to tak tragicznie zmasakrowane ze nadawalo sie juz tylko do wymiany :-)

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 11, 2013, 11:36:28 pm »
Nic nie wiem o żadnej zmianie...
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

SAC

« Odpowiedź #35 dnia: Maja 12, 2013, 01:03:44 pm »
Czyli kaseta, to znaczy, że pewnie dobrze by było to wyczyścić, dać nową kasetę, ale koła przeplatać chyba nie trzeba. 

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 14, 2013, 02:07:42 pm »
Robię pomału przymiarki do zakupu części, które trzeba wymienić i tak: klamkomanetki będą tego samego modelu co aktualne, czyli shimano coś tam, ale ośmiobiegowe, natomiast nie wiem, jaką tam wsadzić kasetę (Storm proponuje ośmiorzędową), znalazłam takie cóś: http://www.cyklotur.com/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-wolnobiegi-rowerowe/8-rzedowe/p,kaseta-acera-cs-hg41-shimano,45886.html - obecna przerzutka to shimano acera (chociaż ona też zdaje się jest do wymiany), więc to by chyba się nadało? No ale pozostaje tu zasadnicza sprawa, tj. ustalenie, czy aktualnie znajduje się tam kaseta, czy wolnobieg - Storm mówi, że wolnobieg, SAC, że kaseta... no i zdurniałam już zupełnie ;)
Rady nie od parady proszę wpisywać tu, a nie na priv. Dobrze by było całą wiedzę zgromadzić w jednym miejscu...
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

SAC

« Odpowiedź #37 dnia: Maja 14, 2013, 04:23:42 pm »
Ja kiedyś kupiłem klamkomanetki takie jak masz (ST EF 50), tylko że na 8  i odradzam. Są kłopoty z wymianą linki, a dokładnie rzecz ujmując nie da się jej wymienić. Próbowałem różnymi sposobami i nic z tego. Polecam zatem wyższy model, taki z możliwością wymiany linki. Jak będziesz kupować, to niech Ci sprzedawca pokaże: o tak się wyciąga linkę i wymienia na nową.         

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 14, 2013, 07:55:28 pm »
Makenzen, ale Ty jedziesz do Kościerzyny?
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 14, 2013, 09:02:23 pm »
jaką tam wsadzić kasetę (Storm proponuje ośmiorzędową)
Wróć do punktu pierwszego. Jak masz kasetę 7sp.. to prawie na pewno nie założysz na nią kasety 8sp!

Są kłopoty z wymianą linki, a dokładnie rzecz ujmując nie da się jej wymienić
Hmmm. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć jaki to był typ (wyglądał bardzo podobnie), ale żonie wymieniałem w tym linki. Zdjąć pokrywę, ustawić na odpowiednim biegu.. I jak nie jest zapieczona to wychodzi sama. Ale rada dobra, o ile zakupy w sklepie stacjonarnym (cena wtedy jest x2..)

storm

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 14, 2013, 09:17:52 pm »
Nie pamiętam zbyt dobrze, ale coś mi się zdaje, że właśnie w klamkomanetkach Acera wymieniałem linkę do przerzutki u siebie z rok czy półtora temu... (Kellys Saphix). Poszło praktycznie bezproblemowo.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 14, 2013, 10:53:42 pm »
Makenzen, ale Ty jedziesz do Kościerzyny?

Nie, Francu, nie jadę.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 15, 2013, 04:08:16 am »
Ile będzie kosztować naprawa (części + założenie)?
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 16, 2013, 02:32:27 pm »
Ja kiedyś kupiłem klamkomanetki takie jak masz (ST EF 50), tylko że na 8  i odradzam. Są kłopoty z wymianą linki, a dokładnie rzecz ujmując nie da się jej wymienić. Próbowałem różnymi sposobami i nic z tego. Polecam zatem wyższy model, taki z możliwością wymiany linki. Jak będziesz kupować, to niech Ci sprzedawca pokaże: o tak się wyciąga linkę i wymienia na nową.       

Pierwszy zakup poczyniony - mam klamkomanetkę. Shimano acera, ale trochę inna niż ta, która jest tam zainstalowana obecnie (starszy typ, o 50 zł tańszy niż nowszy!). Gość powiedział, że pierwsze słyszy o kłopotach z wymianą linki, zapytał, kto mi o tym powiedział, a jak odpowiedziałam, że znajomy, to zapytał, ile ten znajomy "siedzi w rowerach" i zasugerował zmianę tegoż...
Tak więc, Tomku, przykro mi - dostało Ci się po uszach ;)

SAC

« Odpowiedź #44 dnia: Maja 16, 2013, 03:41:22 pm »
A pokazal jak wymienic linke?