Storm, demonizujesz. 7, 8, 9, 10, 11... W nieskończoność.
W mieszczuchach mam 7 (kaseta, zrobiona z 8sp po trekingu, chyba 12-28, korba 52/39) oraz 5kę (wolnobieg 14-21, z korbą "mikro" 42/32/24). Dawes (z "gorszym" osprzętem) jest zdecydowanie szybszy (lżejszy, leciutkie koła na szytkach?) A w jamniczku.. o mało co nie zmieniłem piasty.. bo kaseta 9sp kosztuje koło 100, łańcuch 50 (czyli razem 200), a starcza na 10kkm. Na 8sp cena prawie o połowę niższa (przy podobnym przebiegu). Na 7sp.. cena to 1/3 9sp (a przebieg spokojnie x2, okupione 200-300g dodatkowej masy)! I na 7sp mógłbym "uruchomić" barendy w trybie indeksowania.

A z 11 ząbkami.. A po co komu to? Sorki, ale znam naprawdę niewielu ludzi, którzy z takiego przełożenia są w stanie realnie skorzystać (11 przy korbie 42 i kadencji ledwo 100 daje "przyzwoitą" prędkość 47km/h, kiedy nawet przy 15 jest "ledwo" 35). Ale to może tylko moje zdanie.
Wolnobiegi są (ciągle jeszcze) dostępne takie jak się chce (włącznie z 8sp, ba widziałem nawet 9sp). Co więcej mają jedną poważną zaletę: ich cena jest niższa niż analogicznych kaset (Asia, lubisz wolnobiegi jeszcze bardziej?

). Fakt, że czasami trzeba pomęczyć się, żeby znaleźć odpowiednie zestopniowanie.
Koła zdecydowanie bym nie wymieniał jak nie ma innych wskazań (wytarcie od hamulców, skrzywienia, wybicia, pęknięcia). A przeplatanie.. można się zdziwić, ale kupno kompletnego koła jest tańsze od przeplatania (no i wtedy ma się bonusowo koło zapasowe).
Ładowanie się w zmianę "dlatego, że tak".. dość kosztowne wyjdzie (koło 200, napęd 110, klamkomanetki 100, korba 100 = wyjdzie z 600zł) a zdecydowanej poprawy jakości nie da.