Autor Wątek: Trójkołowiec dla lekko niepełnosprawnego  (Przeczytany 9553 razy)

Makenzen

• całkiem inny wariat
Trójkołowiec dla lekko niepełnosprawnego
« dnia: Kwietnia 26, 2013, 11:41:46 am »
Witajcie.
Mój dobry kolega marzy o tym, by móc jeździć na rowerze, serce mu krwawi na widok rowerzystów pomykających po mieście, ale niestety poważne problemy z błędnikiem nie pozwalają mu na to. Wpadłam więc na pomysł, by urządzić ze znajomymi zrzutkę i sfinansować mu wykonanie/zakup trójkołowca poziomego (raczej z dość wysoko umiejscowionym siedziskiem i bardziej siedzącym niż leżącym) i tu mam parę pytań:

1. Czy ktoś z obecnych tu na forum byłby gotów wykonać taki rower - nieskomplikowaną konstrukcję, coś w tym stylu:

?

2. Jaki byłby koszt zrobienia takiego roweru (im niższy, tym lepszy oczywiście, bo nie wiem, czy uda mi się zebrać odpowiednio dużo osób, by zrobić ściepę)?

Może uda mi się tu ściągnąć kolegę, to on sam by opowiedział, jakie ma potrzeby i możliwości... Tymczasem zapraszam do rozkręcenia burzy mózgów, czy mój pomysł jest skazany na porażkę, czy niekoniecznie i jak to zrobić, żeby nie było z tym za dużo roboty ;)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

tomek70

• całkiem inny wariat
Odp: Trójkołowiec dla lekko niepełnosprawnego
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 26, 2013, 06:19:10 pm »
Ma tylko coś z błędnikiem czy jeszcze jakiś niedowład? Ja kiedyś zrobiłem jendemu niepełnosprawnemu ale on miał przepuklinę kręgosłupa i niedowład prawej nogi jezdził trochę ale choroba postepowała i było mu za ciężko, był podobny jak ten, tylko napend na przód bardzo nietypowy. Sam nim trochę pomykałem był nawet szybki. Nie mógł by być w jego przypadku przedni napend ?

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 26, 2013, 11:08:05 pm »
Nie, właściwie tylko błędnik. Utyka wprawdzie lekko na którąś nogę, ale ten akurat szczegół nie utrudnia mu życia.
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 27, 2013, 04:10:57 pm »
może faktycznie zamiast trójkołwca z napędem an tył - problem z mechanizmem różnicowym - można taniej i go np nie stosować, ale to ... arghh
Najlepiej zrobić flevo bądź cruzbike z dwoma kołami z tyłu :)

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 27, 2013, 04:31:28 pm »
Trochę mogę dorzuć osprzętu używanego z piwnicy, koła 24" manetki itp. Fotelik mogę puścić po kosztach i inne części do ramy szczegóły na Priv lub na 889 104 476.
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 27, 2013, 04:42:44 pm »
może faktycznie zamiast trójkołwca z napędem an tył - problem z mechanizmem różnicowym - można taniej i go np nie stosować, ale to ... arghh
Można zrobić tylko jedno koło napędzane przez wolnobieg. Może to wystarczyć, zwłaszcza jeśli kolega z racji swojego hmmm.... fizycznego niedysponowania, nie będzie rozwijał szalonych prędkości.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 28, 2013, 09:56:02 am »
myślałem o cruzbike ale jak lekko utyka to mogą być problemy z drugiej strony w cruzbike trzykołowym nie ma żadnych problemów ze stabilnoscią to po co komplikować konstrukcję łańcuchy rolki itp nie bendzie też problemów z górkami bo robiłem  trójkołowca z napendem na przód rozwijał niezłe predkości tak że przed tradycyjnymi rowerzystami by nie "kucał" koła tylne były z wozka inwalidzkiego zalożone do krzeselka  bardzo lekki.  Koła z wózka to najlepsze rozwiązanie można tanio kupić używany wózek w komisie u nas były coś koło 150 zł  http://www.flickr.com/photos/74415787@N07/8688719780/in/photostream
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2013, 10:30:21 am wysłana przez tomek70 »

storm

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 28, 2013, 11:25:08 am »
Absolutnie żadne cruzbike i inne tam takie. Nie ma co utrudniać człowiekowi życia i jazdy na rowerze jeszcze koniecznością przyzwyczajania się nie tylko do pozycji nowej, to jeszcze kierowaniem nogami. Zwłaszcza, że gość ma problemy ze stabilizacją.
Normalny trike albo delta. W przypadku delty wsadza się dyferencjał (to akurat nie jest droga opcja) i jeszcze w tym przypadku zostaje spooorooo miejsca z tyłu na bagaże itede. Wtedy byłby prawdziwy rowerek turystyczny.
Jeśli chodzi o ramę - mogę ODDAĆ ramę do LWbeka jaką zrobiłem pod koniec 2010 roku. Wagowo solidna, stalowa niestety, ale powinna się nadać. Co prawda niska, no ale... Robiona pod siedzenie na wysokości 35-38cm w zależności od koła z tyłu, czy 20 czy 26". tylko niestety trzeba by zrobić inne sterowanie pewnie, bo machanie drągiem długości metra na boki to nie jestd obry pomysł, ale pewnie dałoby się przerobić na sterowanie jak w samochodzie, za pomocą wału.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 28, 2013, 11:50:09 am »
Panowie odbiegacie od tematu.
Dyskusja na temat szczegółów konstrukcyjnych porucz ogólnego zarysu jest absolutnie w tym temacie i na tym etapie, pozbawiona sensu, dopóki nie padnie odpowiedź na pytania Makenzen
1. Czy ktoś z obecnych tu na forum byłby gotów wykonać taki rower ...
2. Jaki byłby koszt zrobienia takiego roweru...
Bo zgromadzenie środków, znalezienie wytwórcy, ograniczenie kosztów wytworzenia, jest jak rozumiem w tym przypadku sprawą kluczową.

toudi333

• wyczynowiec na poziomie
  • PIŁA
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 28, 2013, 06:01:40 pm »
Witam przy okazji znalazłem coś takiego http://tablica.pl/oferta/rower-poziomy-trojkolowy-ID2tkJb.html może dużo szybciej i taniej będzie kupić gotowy niż szukać producenta to by jeszcze w tym roku chłopak pojeździł.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 28, 2013, 08:57:52 pm »
Proponuję nie wydziwiać i szukać normalnych trójkołowców "rehabilitacyjnych" . Nowe są poniżej 1600zł, używane są tańsze, ale trzymają cenę np. tolek.
http://tablica.pl/sport-hobby/?search[filter_float_price%3Afrom]=150&search[order]=filter_float_price%3Aasc&q=rower++tr%C3%B3jko%C5%82owy+
http://tablica.pl/oferta/rower-tolek-trojkolowy-idealny-dla-inwalidy-i-nie-tylko-ID2KqeT.html#14a10c1738;r:;s:
http://tablica.pl/sport-hobby/?search[filter_float_price%3Afrom]=150&search[order]=filter_float_price%3Aasc&q=rower++tr%C3%B3jko%C5%82owy+
http://tablica.pl/oferta/rower-trojkolowy-rehabilitacyjny-ID1zgUW.html#14a10c1738;r:;s:

E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 28, 2013, 09:09:49 pm »
A ja proponuję poczekać, aż kumpel się zarejestruje i najlepiej, jak sam określi swoje oczekiwania i stwierdzi, czy chce zostać nabity na pal jak Azja Tuhajbejowicz, czy woli wygodnie siedzieć na normalnym siedzisku normalnego roweru.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 29, 2013, 05:37:01 pm »
A ja proponuję poczekać, aż kumpel się zarejestruje i najlepiej, jak sam określi swoje oczekiwania i stwierdzi, czy chce zostać nabity na pal jak Azja Tuhajbejowicz, czy woli wygodnie siedzieć na normalnym siedzisku normalnego roweru.

A ja proponuję poczekać, aż kumpel się zarejestruje i najlepiej, jak sam określi swoje oczekiwania i stwierdzi, czy chce zostać nabity na pal jak Azja Tuhajbejowicz, czy woli mieć podwiewane i omywane błotkiem jaja, odbite nerki z karko-zgięciem.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 29, 2013, 06:32:27 pm »
a Ty masz podwiewane i obmywane błotkiem jaja, obite nerki i karkozgięcie, jak jeździsz na rowerze poziomym? Nie sądzę.
Rozmawiałam dzisiaj z kolegą, on chce mieć rower z porządnym siedziskiem z oparciem, a nie zwyczajnym siodełkiem. Więc daj sobie lepiej spokój, skoro nie masz nic sensownego do powiedzenia w temacie. (odsyłam do pierwszego mojego posta w tym wątku - tam jest wyłuszczona istota problemu)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2013, 06:35:06 pm wysłana przez Makenzen »

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 29, 2013, 07:35:13 pm »
Nie sądzę.
Sądzę, w końcu ty masz problemy z palowaniem jak jeździsz rowerem pionowym.