Autor Wątek: Awaria w miejscu mocowania wahacza do ramy  (Przeczytany 9571 razy)

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
Awaria w miejscu mocowania wahacza do ramy
« dnia: Kwietnia 14, 2013, 03:44:08 pm »
Witam wszystkich,
chciałbym dzisiaj się z wami podzielić szczegółami awarii jaka miała miejsce dzisiaj.

Jak wszyscy wiedzą jeżdżę na tej konstrukcji prawie rok odkąd została ukończona i rower jak dotąd sprawował się dzielnie.
I nie chodzi głównie o mechanikę tylko mam na myśli ramę która jest wykonana z laminatu epoksydowo szklanego.
W ubiegłym roku rower przejechał ponad 1000km. a w tym roku już ponad 200km.
Wszystkie nierówności nawierzchni jakie dotąd napotykał skutecznie były wybierane przez amortyzację.

2 tygodnie temu  jadąc chodnikiem wzdłuż ulicy Targowej w kierunku dw. Wileńskiego wieczorem
najechałem z prędkością ok 30km/h na biegnące w szerz chodnika zabezpieczenie przewodów.
Tuż przed budynkiem gdzie powstaje muzeum Pragi. Goście tam przebudowują i ktoś im puścił wszerz chodnika przewody i zabezpieczył płytami wiórowymi.
Rower dzielnie wybrał 30cm nierówność jednak jak dzisiaj się okazało nastąpiło pęknięcie mocowania wahacza które z każdym zjazdem i podjazdem pod kraweżnik
musiało się powiększać. Dzisiaj tył podczas ruszania i jazdy zarzucał na boki co jak się okazało było skutkiem pękniętego mocowania.
Zapakowałem rower w busa i odeskortowałem do domu.
Wrzucam foty tak do wglądu aby wszyscy budujący poziomki z laminatu wyciągnęli z tego wnioski.

Miejsce niebezpiecznej hopki: https://maps.google.pl/maps?saddr=52.251404,21.03948&daddr=Wile%C5%84ska,+Warszawa&hl=pl&ie=UTF8&ll=52.251345,21.039327&spn=0.000958,0.001742&sll=52.251343,21.039327&sspn=0.000481,0.000871&geocode=%3BCaf2CtmxI61-FfllHQMdPg1BASkPvqs9OcweRzErSuUdQjv-_A&t=h&mra=mift&mrsp=0&sz=21&z=20]https://maps.google.pl/maps?saddr=52.251404,21.03948&daddr=Wile%C5%84ska,+Warszawa&hl=pl&ie=UTF8&ll=52.251345,21.039327&spn=0.000958,0.001742&sll=52.251343,21.039327&sspn=0.000481,0.000871&geocode=%3BCaf2CtmxI61-FfllHQMdPg1BASkPvqs9OcweRzErSuUdQjv-_A&t=h&mra=mift&mrsp=0&sz=21&z=20]https://maps.google.pl/maps?saddr=52.251404,21.03948&daddr=Wile%C5%84ska,+Warszawa&hl=pl&ie=UTF8&ll=52.251345,21.039327&spn=0.000958,0.001742&sll=52.251343,21.039327&sspn=0.000481,0.000871&geocode=%3BCaf2CtmxI61-FfllHQMdPg1BASkPvqs9OcweRzErSuUdQjv-_A&t=h&mra=mift&mrsp=0&sz=21&z=20

Tak wygląda mocowanie wahacza w środku:

A tak po awarii, proszę zwrócić uwagę na linię pęknięcia względem zdjęcia z produkcji.

Teraz będę wycinał mufę mocującą wahacz. Przyspawam ją do dwóch stalowych wręg z blachy 2mm które będą wlaminowane w ramę i przeniosą wszelkie naprężenia
z tego miejsca na większą powierzchnię tak aby przypadki najechania na niespodziewane hopki przyjąć bez problemu.
Dodam że amortyzator gdyby miał większy skok tak z 175 powietrzny może by mniej gwałtownie wytłumił siłę która spowodowała pęknięcie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2013, 09:14:52 pm wysłana przez Antonowitch »
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Awaria w miejscu mocowania wahacza do ramy
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 14, 2013, 07:57:56 pm »
Już jutro spotkamy te fotki w galerii Macieja D. jako kolejny niezbity dowód na to ze laminat to skorupka jajka ;) Ja widzę dwa plusy - raz że mocowanie nie poszło w całości i obyło się bez gleby. Wyklepie się ( zalaminuje) i jeszcze wiele km sprzęt zrobi. Dwa - zdobyte doświadczenie - bezcenne.

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 14, 2013, 08:07:50 pm »
Już jutro spotkamy te fotki w galerii Macieja D. jako kolejny niezbity dowód na to ze laminat to skorupka jajka ;)
Dokładnie to samo powiedziałem Grześkowi ;D ;D.
Zauważcie, że strzeliło wszystko oprócz "wręgi"- gdyby nie ona wahacz prawdopodobnie momentalnie by odpadł od ramy, co mogło by się skończyć konkretnym dzwonem.

Antonowitch

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 14, 2013, 08:51:18 pm »
Tak więc lepić panowie wręgi w newralgicznych miejscach.
Co do Galerii Macieja Długosza nie mam nic przeciw aby je opublikował.
Swoją drogą ma bardzo ciekawe zdjęcia w swoich galeriach ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2013, 09:10:09 pm wysłana przez Antonowitch »
Poziomo pozdrawiam,
Anton

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 14, 2013, 10:04:10 pm »
Jak dla mnie to jest efekt karbu. "Skorupka jest super, dopóki nie trzeba przyłożyć do niej punktowego nacisku." Ten wahacz nie rozpadł się dlatego, że jest to jeszcze jedynie postępujące pęknięcie.

W ramach uszczypliwości. Oglądając zamieszczoną mapkę, mam nieodparte wrażenie, że nie jechałbym tam po chodniku z tak dużą prędkością.
Bardzo nie podoba mi się powłoka lakiernicza. Wiem, że bardzo nieprzyjemnie się wyrównuje laminat z kopyta, no ale niedomalowanie?
Mógłbyś opisać jakim lakierem było to malowane oraz wnioski z obserwacji zachowania tego lakieru z perspektywy roku?
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Antonowitch

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 14, 2013, 10:45:22 pm »
Jak dla mnie to jest efekt karbu. "Skorupka jest super, dopóki nie trzeba przyłożyć do niej punktowego nacisku." Ten wahacz nie rozpadł się dlatego, że jest to jeszcze jedynie postępujące pęknięcie.

W ramach uszczypliwości. Oglądając zamieszczoną mapkę, mam nieodparte wrażenie, że nie jechałbym tam po chodniku z tak dużą prędkością.
Bardzo nie podoba mi się powłoka lakiernicza. Wiem, że bardzo nieprzyjemnie się wyrównuje laminat z kopyta, no ale niedomalowanie?
Mógłbyś opisać jakim lakierem było to malowane oraz wnioski z obserwacji zachowania tego lakieru z perspektywy roku?

Lakier taki

Zgadza się, są miejsca niedomalowane. Pewnie dlatego że żaden ze mnie lakiernik ;)
Po 3 miesięcznej walce też nie chciało mi się wykańczać powierzchni na idealnie gładką.
I tak jestem zadowolony z tej konstrukcji ;)
To jak się zachowuje lakier, a raczej jak wygląda zobaczysz sobie na którejś z mas o ile zdążę z naprawą.
Poziomo pozdrawiam,
Anton

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 14, 2013, 11:16:33 pm »
Zgadza się, są miejsca niedomalowane. Pewnie dlatego że żaden ze mnie lakiernik Mrugnięcie
No to niezłe jajca. Bylem przekonany, że ten wahacz był malowany pędzlem. Nie trzymałeś za blisko dyszy od malowanego przedmiotu?
To jak się zachowuje lakier, a raczej jak wygląda zobaczysz sobie na którejś z mas o ile zdążę z naprawą.
No to zapraszam. Ostatni piątek miesiąca, 18:00 pl. Bema

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 16, 2013, 01:41:14 am »
fuuuuu co to za łańcuch ;p smarowany błotem i piachem ;p
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2013, 03:15:09 pm »
Już jutro spotkamy te fotki w galerii Macieja D. jako kolejny niezbity dowód na to ze laminat to skorupka jajka ;)
Dokładnie to samo powiedziałem Grześkowi ;D ;D.
Zauważcie, że strzeliło wszystko oprócz "wręgi"- gdyby nie ona wahacz prawdopodobnie momentalnie by odpadł od ramy, co mogło by się skończyć konkretnym dzwonem.

Już jest, ale zdjęcie tego posta :D

Antonowitch

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 20, 2013, 06:44:15 pm »
Mocowanie zostało wycięte metodą natnij, wyłam ;)
Rama zostanie nacięta i zwężona w miejscu mocowania mufy pod stalowe wręgi tak aby na nią się nasuneły.
Całość zostanie dodatkowo skręcona.
Nie chce mi się robić rysunku aby przedstawić jak to będzie zamocowane, jednak docelowo będą 4 wręgi laminatowe 2 stalowe.
2 wewnętrzne będą skręcone dodatkowo na 2 śruby.
W miarę postępu zdjęcia wszystko pokażą  ;)

Puki co kilka fot z usuwania mufy i gotowej mufy z stalowymi wręgami.
Grubość blachy 2mm.

zdjęcia robione lodówką ;))

Po spawaniu u Toma ;) Dzięki Tomo !

Poziomo pozdrawiam,
Anton

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 20, 2013, 09:22:41 pm »
Kurcze - man nadzieję, że to się będzie dobrze trzymało (choć trudno mi to sobie wyobrazić - ale nie mam doświadczenia w kompozytach). Domyślam sie, że tam jeszcze dookoła nieco zeszlifujesz wierzchnią warstę, żeby owijka miała się czego chwycić?
Swoją drogą miałeś sporego farta, że to nie walnęło przy większej prędkości.
Kiedy wklejasz ten element? I jak pozostałe 2 rowerki? Chętnie wyciągnąłbym Cię na jakiąś jazdę...

Antonowitch

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 21, 2013, 09:41:08 am »
Kurcze - man nadzieję, że to się będzie dobrze trzymało (choć trudno mi to sobie wyobrazić - ale nie mam doświadczenia w kompozytach). Domyślam sie, że tam jeszcze dookoła nieco zeszlifujesz wierzchnią warstę, żeby owijka miała się czego chwycić?
Swoją drogą miałeś sporego farta, że to nie walnęło przy większej prędkości.
Kiedy wklejasz ten element? I jak pozostałe 2 rowerki? Chętnie wyciągnąłbym Cię na jakiaś jazdę...

Na razie czekam na żywicę epoksydową. Pewnie będę wklejał mufę w tygodniu.
Jak się zawezmę będzie skończone w najbliższy weekend.
Co do pozostałości... powoli do przodu wyłaniają się poziome kształty ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 21, 2013, 09:52:05 am wysłana przez Antonowitch »
Poziomo pozdrawiam,
Anton

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 21, 2013, 12:14:28 pm »
Czym to było spawane? Mag z drutem w otulinie?

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 21, 2013, 12:39:15 pm »
Czym to było spawane? Mag z drutem w otulinie?
Migomat z gołym drutem+CO

Antonowitch

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 23, 2013, 04:07:40 pm »
To nie było Panowie spawane a punktowane na dużym amperażu.
Przetop jest ładny, spawane/punktowane spod rękawicy bez kontaktu wzrokowego.
Jest gama odprysków do ogradowania. a napawania na powierzchni są pod laminat nie kratery w górki co by się nie zsuwało i lepiej trzymało.
Całość nie poraża estetycznie, ma natomiast trzymać i będzie schowane/zalaminowane.

Żywica pewnie będzie jutro, sorry Tatar ale poczty polskiej nie pogonisz..
Za to zapraszam na kawkę a wieczorem na jakąś mgławicę jak będzie czysto na niebie ;)
Poziomo pozdrawiam,
Anton