Autor Wątek: tani inwerter  (Przeczytany 12544 razy)

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: tani inwerter
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 24, 2013, 01:47:48 pm »
I dochodzimy do setna rozważań. Jak chcesz super, lekko, najlepiej wyczynowo, no to wtedy idzie się w koszta. I trzeba mieć wyczynową kieszeń na wyczynowe rachunki :D
No to liczymy - inwerter z tego wątku 280zł elektrody pierwsze lepsze z allegro paczka 5 kg z przesyłką 48,00 zł + maska spawalnicza 48,00 zł  wychodzi 376zł za zestaw początkującego spawacza. Przeliczając na ceny spawania u fachowca z dobrym sprzętem i zakładając szczytowe 40 zł za ramę wychodzi  ze za te same pieniądze mamy pospawane 9.4 roweru :)

A co do kosztów spawaczy, to nie chce mi się wierzyć w 20 -40zł, skoro za 2cm spawu na tłumiku samochodowym krzyczą sobie ponad 100zł.
Możesz nie wierzyć przymusu nie ma.  Tyle płaciłem w Katowicach i Siemianowicach. Dwa razy nawet usłyszałem pytając o cenę spawania - nic nie płacisz tylko przyjedz się pokazać jak złożysz rower i daj się przejechać :) Fakt raz trafił mi się fachowiec który za małe zlecenie chciał nieproporcjonalnie dużej kwoty ale to już kwesta człowieka. Oczywiście to wszystko w temacie stali alu wychodzi drożej, przykładowo 30 zł dawałem za spawanie samej kierownicy.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 24, 2013, 06:33:49 pm »
Zakup własnego sprzętu do majsterkowania, nawet najtańszego aby wykonać jeden rower, rzadko kiedy jest uzasadniony finansowo. I tu nie opłaca się zakup nawet zwykłej wiertarki za 40zł i do tego komplet wierteł za 6zł. Dla 6 otworów? Malowanie opłaca się jedynie przy zakupie małej puszki farby za 12zł, pędzla za 3zł i malowanie bez przygotowania podłoża. Oczywiście to tyczy się jednorazowej roboty. Jakby policzyć dobrze, to dochodzimy do klasycznego, że nic nie opłaca się robić, a jedynie kupić gotowy ... rower.

Twoje koszty spawania w zakładzie są naprawdę bardzo niskie. Uważam, że są one sporo zaniżone. U mnie nikt nie chce podjąć się takich duperelek bo się mu nie opłaca, albo daje zaporową cenę, że taniej jest zamówić gotowca np. w mielcu. Podobnie było z malowaniem proszkowym, na forum były podane kwoty nawet 30 -50zł za rower, a rzeczywistość zweryfikowała na 100 - 250zł netto i miesiąc oczekiwania + osobno piaskowanie. Normalnie obłęd pseudokapitalizmu.

A jak ktoś kupi profili za 30zł, to pospawa sobie i ma centrownicę do kół. I wtedy jest do przodu :D
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 24, 2013, 10:22:07 pm »
Ostatecznie stanęło na czymś takim http://allegro.pl/inwerter-spawarka-inwertorowa-mma-160a-60-i3099997275.html  Tak w sumie inwerterem świetnie się spawa dużo zależy też od doboru elektrody żeby nie pryskała na prawo i lewo. Czeskim inwerterem spawałem w pracy blachy trochę ponad milimetr spawem ciągłym i szło ładnie. Co do taniego spawania w warsztacie owszem u mnie można pospawać tanio 60 zł ale to nie to co spawanie w domu spawasz sobie spokojnie nie pod presją czasu  pospawasz lepiej inwerterem niż w zakładzie gdzie chcesz szybko bo spawacz stoi i mu się spieszy bo ma następna robotę a takim g..m nie chce mu się za bardzo zajmować.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 24, 2013, 11:26:45 pm »
Co powiecie o metodzie spawania drutem rdzeniowym czy ktoś spawał tą metodą ? http://www.elektro-net.pl/01/pliki/sklep/index.php-s=karta&id=0398.htm

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 25, 2013, 02:06:43 am »
Co powiecie o metodzie spawania drutem rdzeniowym czy ktoś spawał tą metodą ? http://www.elektro-net.pl/01/pliki/sklep/index.php-s=karta&id=0398.htm

Widziałeś cenę tego drutu?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

vrc46

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Dzień bez uśmiechu to dzień stracony
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 25, 2013, 10:55:13 am »
Witam,odnośnie spawania drutem rdzeniowym (migomat bez gazowy) jest to metoda bardzo droga kg drutu ponad 30zł za kg.Ja osobiście preferuję metodę TIG gdzie można spawać od grubości 0,1 do nie skończoności a nawet podgrzewać i niema ograniczenia w rodzaju spawanych metali. Ale wybór należy do tego jakie kto ma preferencje i zdolności manualne i na co go stać  ;D

Pozdrawiam
Tylko krowa nie zmienia poglądów,pozdrawiam
                                                             Marian

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 25, 2013, 08:51:42 pm »
W porównaniu z argonem to jest tani. Chodzi mi o to jak się spawa tą metodą czy spawanie jest trudne itp bo mało na internecie o tym a przynajmniej znalazłem niewiele.

vrc46

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Dzień bez uśmiechu to dzień stracony
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 26, 2013, 09:34:25 am »
Witam odnośnie spawania ,spawa się tak jak migomatem gdyż faktycznie jest to migomat tylko bez gazowy ale można używać też normalnego migomatu na przykład gdy braknie gazu a trzeba zakończyć spawanie to zakładamy drut rdzeniowy i spawamy dalej bez gazu
                                             Pozdrawiam ;D
Tylko krowa nie zmienia poglądów,pozdrawiam
                                                             Marian

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 26, 2013, 11:47:27 am »
W porównaniu z argonem to jest tani. Chodzi mi o to jak się spawa tą metodą czy spawanie jest trudne itp bo mało na internecie o tym a przynajmniej znalazłem niewiele.
Spawasz tak jak najzwyklejszą spawarką, tyle, że elektrodę masz nawiniętą na szpuli :)