Autor Wątek: strobo, odblaski, i inne kaski, czyli o pseudo bezpieczeństwie...  (Przeczytany 27411 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: strobo, odblaski, i inne kaski, czyli o pseudo bezpieczeństwie...
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 05, 2014, 07:31:21 pm »
Kierunkowskazy oraz światła stopu w rowerze nie są zabronione.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 05, 2014, 08:10:19 pm »
Po ostatniej noweli rozporządzenia kierunkowskazy dodano jako obowiązkowe w sytuacji gdy konstrukcja roweru nie pozwala na dawanie sygnałów rękoma. Te kierunkowskazy mają spełniać wymagania stawiane tym montowanym w motorowerach.

Jeśli pojazd nie ma kierunkowskazów, sygnalizować należy rękami. Nie ma tego wprost w pord ale jest doprecyzowane w konwencji wiedeńskiej która jest nadrzednym aktem prawnym.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 05, 2014, 09:47:26 pm »
A ten rower ma funkcję jeżdżenia? ;) Gdzie on musi mieszkać ze aż tak się uzbroił ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 06, 2014, 09:45:03 am »
ja kiedyś mam w planach skombinować kierunki na tył. coś typu mactronic walle tyle że pomarańczowe i mrugające, widać w dzień całkiem całkiem, a w nocy to już wgl, ogółem przedewszytkim na noc gdzie tej ręki czasem po prostu nie widać, a czasem kierując poziomem jestem wręcz zmuszony do trzymania kierownicy oburącz. Lewa ręka na przednim hamulcu a prawa na tylnej manetce

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 06, 2014, 01:55:54 pm »
Przyszły do mnie woraj przetwornice zamówione z allegro. Kupowałem przetwornice stepup, od 0.3V do 30 na wejściu i na wyjściu od 5V do iluś tam już nie pamiętam. Baran przysłał mi stabilizatory czyli step down. WRRR!
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 06, 2014, 09:47:33 pm »
Te boczne światła na widełkach to całkiem dobry pomysł pod warunkiem że będą w trybie pulsującym.

Mikrobi

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 18, 2014, 12:46:59 pm »
ja kiedyś mam w planach skombinować kierunki na tył. coś typu mactronic walle tyle że pomarańczowe i mrugające, widać w dzień całkiem całkiem, a w nocy to już wgl, ogółem przedewszytkim na noc gdzie tej ręki czasem po prostu nie widać, a czasem kierując poziomem jestem wręcz zmuszony do trzymania kierownicy oburącz. Lewa ręka na przednim hamulcu a prawa na tylnej manetce
Dziala, ladnie, piec LED ow rownolegle, zasilanie z 5V
Izolowane klejem termicznym i przyklejone z przodu do kierownicy, z tylu do fotelika.

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 18, 2014, 04:57:47 pm »
Ja dzisiaj dopiero zakupiłem przetwornice step up/down i dopiero co mogę brać się za montaż układu ładowania przez USB... masakra... a starszy mój ma gorzej, kupił dynamo, szprychy, zaplot, centrowanie itd poszły go stówkę i okazało się że dynamo uszkodzone, prawdopodobnie komuś wcześniej spadło, a wcześniej nie było jak sprawdzić bo chrzęści tylko pod obciążeniem i daje nierówny prąd... masakra jakaś. Dzisiaj będzie rozbierane prawdopodobnie.
FatFlevo - na sprzedaż

Majsterkowicz

« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 21, 2014, 10:33:21 am »
Devilio, jaką dokładnie przetwornicę zakupiłeś i ile Cię ona wyszła za sztukę? Ja brałem przetwornicę z TME, to płaciłem coś około 6 zł za sztukę. Przetwornica step-up od 0.6 V oraz nastawą napięcia na wyjściu ;)

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 22, 2014, 05:29:09 pm »
Majsterkowicz - kupowałem z allegro, przetwornicę step up down, bo zauważ, że step up tylko podwyższy Ci napięcie, a ja chcę mieć 5V niezależnie od tego ile dam (w zakresie od 3 - 30V około). A jak na Twoją step up dasz 6V na wyjściu to zgadnij ile będziesz miał na wyjściu :D

Te moje kosztowały około 19 - 20 zł za sztukę, plus 8 przesyłka, kupiłem trzy sztuki, aukcja już się zakończyła ale jak coś to szukaj po hasłach "przetwornica step up down" albo "boos up down" a poza tym na nieobciążonym dynamie jest ponad 30V jak się mocno kręci...
FatFlevo - na sprzedaż

darznur

« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 25, 2014, 06:57:24 pm »
Witam, jakby ktoś szukał to w real-u przecena na chorągiewki do dziecięcych rowerków, z 23,99 na 10pln. Długie stabilne pręty, fajne mocowanie, chorągiewka pomarańczowa i kulka na szczycie.
Moim zdaniem warte tej kasy  :)

Majsterkowicz

« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 27, 2014, 08:09:56 am »
W sumie dla samego pręta bym wziął. A tak właściwie, to jest pręt, czy może ma jakiś otwór w jego osi? Miło by było, gdyby takowy był, bo miałbym jak puścić przewody zasilajace koguta ;)

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 27, 2014, 09:07:33 am »
Majsterkowicz - nie prościej kupić pręt z włókna węglowego na conrad.pl? Możesz wybrać średnice, wymiary masz podane zewnętrzne i wewnętrzne rurki czy pręta, jak wybierzesz tak masz, sprzedają w odcinkach 100cm, więc styknie nawet i na dwie :D albo jedną długą :) Cena może troszkę wyższa ale kupujesz coś co wytrzyma dłużej niż plastikowe gówienko z marketu :)
FatFlevo - na sprzedaż

Majsterkowicz

« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 27, 2014, 02:03:29 pm »
Tu muszę sie zgodzić ;) Na chwilę obecną mam w planie zastosować profil PCV oddzielający tafle szkła w oknie. Po którymś remoncie zostały, a szkoda byłoby wyrzucać ;)

darznur

« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 28, 2014, 08:32:04 am »
W sumie dla samego pręta bym wziął. A tak właściwie, to jest pręt, czy może ma jakiś otwór w jego osi? Miło by było, gdyby takowy był, bo miałbym jak puścić przewody zasilajace koguta ;)
To jest pręt, wałek kak zwał tak zwał ale bez otworu w środku. Pręt, musiałbym zmierzyć ale chyba fi6