Autor Wątek: Dorobienie osiek do przyczepki Croozer Kid for 2  (Przeczytany 10337 razy)

gromanik

• kolarz na poziomie
    • Białołęka dla rowerów
Dorobienie osiek do przyczepki Croozer Kid for 2
« dnia: Sierpnia 29, 2012, 02:28:10 pm »
W związku z tym, że udało mi się złamać jedną z osiek przyczepki Croozer Kid for 2 potrzebuję rozeznać sposób i możliwość ich dorobienia.

Zależy mi na tym, aby koła nadal były zdejmowane na przycisk na końcu osi od strony piasty, co pozwala zdjąć koło w czasie kilku sekund, co z kolei pomaga pokonać węższe od przyczepki drzwi samodzielnie nie tylko mi, ale i Kasi.

Od producenta można sprowadzić w ciągu około 3 tygodni całe nowe koła, z tego co pamiętam po 130 zł za szt - sprowadzenie samych osiek może być problematyczne.

CarbonBike może być w stanie wykonać/sprowadzić takie osie - szczegóły wkrótce.

Słuszną uwagę przekazał Raffi, że zrobienie osiek o znacznie większej wytrzymałości może spowodować przeniesienie problemu gdzie indziej - np. na pękanie ramy przyczepki, dlatego ingerencję w konstrukcję przyczepki polegającą na powiększeniu otworu w który wchodzi oś, tak aby przeszła przez niego oś o średnicy 20mm traktuję z dystansem.

Po obejrzeniu zdjęć pracownik CarbonBike zasugerował, że zmiana średnicy ośki pomiędzy piastą a otworem w ramie przyczepki może zaburzać rozkłąd naprężeń i osłabiać konstrukcję osi. Ja z kolei uważam, że średnica otworu wydrążonego w osi z powodzeniem mogłaby być mniejsza, aby pręt przypominający szprychę zwalniający kulki blokujące oś w ramie przyczepki mógł się swobodnie poruszać.

Zdjęcia osi:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4414533248479.2184516.1443253106&type=1&l=4b5dc515e7

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2012, 04:04:08 pm wysłana przez gromanik »

Paweł

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: Dorobienie osiek do przyczepki Croozer Kid for 2
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2012, 02:35:26 pm »
Posiadam takie o średnicy 1/2 cala i długości od początku gwintu do kulki 113 mm ( jeśli dobrze pamiętam ). Mogę Ci sprezentować.

gromanik

• kolarz na poziomie
    • Białołęka dla rowerów
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 29, 2012, 03:30:37 pm »
Posiadam takie o średnicy 1/2 cala i długości od początku gwintu do kulki 113 mm ( jeśli dobrze pamiętam ). Mogę Ci sprezentować.

Dziękuję, oczywiście chętnie przyjmiemy, bo te którymi mnie poratował Tomek Loga muszę im oddać, żeby ich córeczka urodzona tuż przed zlotem miała w czym jeździć  :)

Chciałbym tylko zapytać o parę szczegółów - interesuje mnie głównie przeznaczenie/producent posiadanych przez Ciebie osiek (Croozer Kid for 2/wózek inwalidzki/trike/inne) oraz materiał z którego są wykonane i maksymalne obciążenie przypadające na ośkę lub parę osi. Jeśli mogę prosić o zdjęcia, to będę zobowiązany.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Paweł

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 29, 2012, 04:58:47 pm »
Ośki są do wózków.Kupione tutaj:
http://www.acelo-shop.com/Steckachsen.html
Nie pamiętam długości.Muszę je znaleźć i zmierzyć.

Paweł

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 29, 2012, 05:04:59 pm »

Paweł

• sympatyk na poziomie
  • **

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 29, 2012, 07:48:13 pm »
A skoro miałem dużo czasu w pociągu..
Po pierwsze faktycznie rozwiercanie otworu na ramie fotelika może nie być najlepszym pomysłem, szczególnie jeżeli mowa o osi 20mm (otwór musiałby być minimum fi24) nie wiem czy jeszcze cokolwiek by tam zostało.
Zresztą zastosowanie osi 20mm byłoby dość kosztowne (najtańsza piasta to 100zł, przeplecenie kół, rury.. pewnie wyszłoby w okolicach 500zł..)
Co gorsza istniejący hamulec także wymagałby kolejnej kombinacji..

Znacznie prostszym rozwiązaniem byłoby przykręcenie (przyklejenie, zlutowanie, przyspawanie, cokolwiek) kształtek alu za tym profilem i przepuszczenie przez nie belki nośnej w postaci rury o odpowiedniej średnicy (tak, żeby półosie jednostronne "wpasowały" się do środka). Najprostsza blokada w postaci drucika na sprężynce przechodzącego przez belkę i "wchodzącego" w oś (cała metaloplastyka do zrobienia we wspomnianych kształtkach alu).
Wydaje mi się, że samą oś dałoby się zrobić z długiej śruby (prawdopodobnie z gęstym gwintem: pasująca pod konusy), dodatkowym plusem byłoby niski koszt części zamiennych (nawet "wysokobudżetowe" CrV kosztowałyby pewnie w okolicach 5-10zł, chyba że się mylę). Obciąć łepek, zfazować krawędź (żeby łatwo było zakładać koło), zrobić rowek blokujący i gotowe.

A idąc dalej.. Czy myślałeś o zrobieniu amortyzacji? Po dwa paski poliwęglanu na stronę, wspólna belka (okrągła rura, jakby kto pytał). Demontaż kół.. to odczepienie całego zawieszenia przez szybkozamykacze (nie każdego koła oddzielnie). Najprościej jak oś-belka byłaby 20mm (ale to są koszty). Można też kombinować jak w poprzednim pomyśle, półośki byłyby po prostu przykręcane przez belkę (i wtedy koszty drastycznie maleją)

Pomysł z klinowaniem przez szybkozamykacz (ten, o którym mówiłem) ma jedną wadę.. Nie ma takich długich szybkozamykaczy dostępnych seryjnie (a pewnie w Polsce nikt ich nie produkuje..)

gromanik

• kolarz na poziomie
    • Białołęka dla rowerów
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 31, 2012, 10:23:24 am »
Dokładnie ten model:
http://www.acelo-shop.com/Steckachsen_22909620.html#ENGLISH

W ośce od przyczepki Croozer Kid for 2 Le=115,5mm, a w tej podlinkowanej 103,5mm, więc ta co masz odpada.

Pozostaje jeszcze kwestia, czy ośki w przyczepce Croozer Kid for 2 mają 12 czy 12,7 mm średnicy - na podstawie opisu stąd http://www.ebay.de/itm/CROOZER-STECKACHSE-ACHSE-AN-20-LAUFRAD-FUR-ANHANGER-KID-1-KID-2-535-737-/360416360802?pt=Sport_Radsport_Fahrrad_Anh%C3%A4nger&hash=item53ea7d3962 wnioskowałbym, że raczej 12,7mm, ale to jeszcze zweryfikuje suwmiarką.

Czy masz możliwość sprowadzić takie ośki, jak podlinkowałeś, czy podesłałeś link, abym sam sobie kupił na Ebay'u?

Pozostaje pytanie, która z tych osiek jest lepsza, jeśli chodzi o materiał, wytrzymałość i rozkład naprężeń - czy lepsza jest ta oryginalna od Croozera ze zmianą średnicy pomiędzy piastą koła a ramą przyczepki czy ta o jednakowej średnicy przez całą długość (w CarbonBike twierdzili, że lepiej zastosować oś o jednakowej średnicy na całej długości)?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2012, 10:29:06 am wysłana przez gromanik »

raffi

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 31, 2012, 11:19:19 am »
A nie myślałeś Grzesiu, by przyczepki po prostu nie przeciążać? Wiem, że sikanie z wiatrem to pójście na łatwiznę. Wiem, że zawsze lubiłeś ze sobą wozić sporo bagażu, nawet gdy nie miałeś dzieci. Ale nosiłem tą Twoją przyczepkę po schodach i mam 100% pewności, że jest przeciążana. A ośka miała (tak na moje niefachowe oko) typowe pęknięcie zmęczeniowe, właśnie od regularnego i ciągłego przeciążania przyczepki.

W takiej sytuacji to po prostu nie ma prawa się trzymać. Zrobisz ośkę z lepszego materiału (nawet w tych samych wymiarach) to puści gwint w ramie (o ile jest), albo sama rama, albo dyszel, albo jeszcze coś innego. To tak jak z tuningiem auta - nie można po prostu wstawić lepszego silnika i jeździć jak gdyby nigdy nic. Musiałbyś przebudować CAŁĄ przyczepkę na większą wytrzymałość. Przyczepka to CAŁOŚĆ, i jako CAŁOŚĆ jest projektowana na konkretne obciążenia. Wymiana jednego elementu na mocniejszy nic nie da, nawet jeżeli nie rozwiercisz w tym celu ramy. Może za to spowodować, że odezwie się inny element konstrukcji, na którym zaczną się kumulować obciążenia dzielnie znoszone przez wzmocnioną inną część. W ten sposób zamiast wymieniać ośkę (do kupienia) sprawisz sobie problem z koniecznością wymiany elementu, którego nie da się kupić.

Albo musisz przestać przeładowywać przyczepkę (balast do sakw), albo musisz ją zmienić na inną, która będzie znosić większe obciążenia. Trzeciego wyjścia nie widzę, jeżeli faktycznie myślisz o użytkowaniu tego dłużej. No chyba, że odpowiada Ci prowizorka - wtedy kup te ośki w dużej ilości i po prostu zmieniaj raz na pół roku czy rok. I módl się by pękały właśnie one, bo przecież równie dobrze zmęczenie materiału może dopaść inny element konstrukcji ;)

Na początek dobrze też będzie omijać dziury, studzienki, krzywe łaty na asfalcie, krawężniki, dylatacje itp. Jeździłem z Tobą, nie zwykłeś tego robić nazbyt starannie, powoli. A to właśnie wtedy przyczepka dostaje najmocniej w kość. Tylko, że nie zawsze to widać od razu - może się po tym dać dojechać do domu, a potem się okaże, że pękło już na postoju.

Paweł

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 31, 2012, 11:57:05 am »
Mogę Ci sprowadzić z przesyłką do Niemiec więc  trochę taniej niż do Polski.Jeśli się zdecydujesz na oś prostą to prawdopodobnie będziesz musiał podkładać jakiś dystans pomiędzy piastę a gniazdo osi w przyczepce żeby nie tarło jedno o drugie.Jęsli chcesz kupować sam to tu jest trochę taniej:
http://www.ebay.pl/itm/Steckachse-fur-Croozer-535-737-Kid1-2-/360484240986?pt=Sport_Radsport_Fahrrad_Anh%C3%A4nger&hash=item53ee88fe5a

gromanik

• kolarz na poziomie
    • Białołęka dla rowerów
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 31, 2012, 01:42:53 pm »
A nie myślałeś Grzesiu, by przyczepki po prostu nie przeciążać?

Myślałem (lepiej późno niż wcale) i np. podczas powrotu ze zlotu pewne rzeczy zmieniły miejsce transportu - np. fotelik kąpielowy poszedł do Extrawheela, a na tył przyczepki poszły rzeczy bardziej objętościowe, ale za to lżejsze. Poza tym, odkąd jeżdżę na ośkach pożyczonych od Tomka, to zakupy jeżdżą w sakwach, mimo iż jest to mniej wygodne.

Mogę Ci sprowadzić z przesyłką do Niemiec więc  trochę taniej niż do Polski.Jeśli się zdecydujesz na oś prostą to prawdopodobnie będziesz musiał podkładać jakiś dystans pomiędzy piastę a gniazdo osi w przyczepce żeby nie tarło jedno o drugie.Jęsli chcesz kupować sam to tu jest trochę taniej:
http://www.ebay.pl/itm/Steckachse-fur-Croozer-535-737-Kid1-2-/360484240986?pt=Sport_Radsport_Fahrrad_Anh%C3%A4nger&hash=item53ee88fe5a

Za ośki (2 szt) ja zapłacę, a powinny one trafić do Tomka Logi (organizatora tegorocznego zlotu) do Szczecina - co do sposobu wysyłki, to tylko kwestia tego, jaka będzie różnica przy wysyłce do Niemiec i od razu do Polski.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2012, 01:49:41 pm wysłana przez gromanik »

bzaborow

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 31, 2012, 02:06:34 pm »
A nie myślałeś Grzesiu, by przyczepki po prostu nie przeciążać? Wiem, że sikanie z wiatrem to pójście na łatwiznę. Wiem, że zawsze lubiłeś ze sobą wozić sporo bagażu, nawet gdy nie miałeś dzieci. Ale nosiłem tą Twoją przyczepkę po schodach i mam 100% pewności, że jest przeciążana. A ośka miała (tak na moje niefachowe oko) typowe pęknięcie zmęczeniowe, właśnie od regularnego i ciągłego przeciążania przyczepki.

Ja sie zgadzam z raffim - Grzesku, jesli chcesz dalej wozic dzieci i bagaze w przyczepce, to najtaniej wyjdzie Ci kupic przyczepke na wieksze obciazenia. Mozesz tez pomyslec o rowerze towarowym albo innych wynalazkach z zachodu - w nich widywalem nawet czworke przedszkolakow, wiec dadza rade. A te Twoja przyczepke oczywiscie mozna przerobic, wzmocnic, ale pewnie sie to sprowadzi do zbudowania calkowicie od nowa ramy, zawieszenia, kol, dyszla i mocowania do roweru. I oceniam, ze to nie bedzie tansze, niz kupienie gotowego pojazdu na wieksze obciazenia.

bartek maupa bzaborow.org

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 31, 2012, 11:52:04 pm »
Raffi i BrtekZ mają rację - lepiej przebudować rower pod większe obciążenia np wydłużając tylne widełki, tak, aby można było zapakować 2 sakwy na stronę oraz pakując tylną piastę do DH (z grubą ośką).
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

raffi

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Września 03, 2012, 08:16:41 pm »
A nie myślałeś Grzesiu, by przyczepki po prostu nie przeciążać?

Myślałem (lepiej późno niż wcale) i np. podczas powrotu ze zlotu pewne rzeczy zmieniły miejsce transportu - np. fotelik kąpielowy poszedł do Extrawheela, a na tył przyczepki poszły rzeczy bardziej objętościowe, ale za to lżejsze. Poza tym, odkąd jeżdżę na ośkach pożyczonych od Tomka, to zakupy jeżdżą w sakwach, mimo iż jest to mniej wygodne.

Chcesz powiedzieć, że to co niosłem na Wschodniej to było już po odciążeniu? Jeżeli tak, to nadal jest na oko z 10-15 kg za dużo tam załadowane :P

Jeżeli wcześniej to było przeładowywane jeszcze bardziej, to ja się zaczynam poważnie zastanawiać jakim cudem ta ośka się rozleciała tak późno :P Zwłaszcza, że gdzieś tam z tyłu głowy mam cały czas świadomość, że jednostronnie mocowane ośki są słabsze z definicji.

Ja sie zgadzam z raffim - Grzesku, jesli chcesz dalej wozic dzieci i bagaze w przyczepce, to najtaniej wyjdzie Ci kupic przyczepke na wieksze obciazenia.

Z tym kupnem przyczepki o większej ładowności to niełatwa sprawa będzie. To musiałaby być przyczepka z kołami mocowanymi obustronnie i z fotelikami jeden za drugim (inaczej będzie za szeroka i nie wejdzie w drzwi). Nie widziałem przyczepek o ładowności 70kg w sprzedaży. A jeszcze przyczepek z fotelikami dwoma...

Pozostaje więc zrobić przyczepkę samemu, wykorzystując elementy dyszla i fotelików ze starej przyczepki (bo sam ich nie zrobisz), a resztę elementów robiąc z solidnych rurek alu, np 30x2mm. Kilka tygodni pracy w warsztacie i będzie po krzyku.

Albo możesz też przejrzeć bagaż bardzo krytycznym okiem i wywalić zbędny balast. Zajmie to góra 15 minut i nic nie będzie kosztowało. No może poza szokiem psychicznym związanym z brakiem ulubionej spawarki i imadła w sakwie, niedostatkiem zapasowych części do roweru pod ręką, czy zastąpieniem apteczki dla 20 osób apteczką dla 2 ;)
Gwarantuje jednak, że po takiej kuracji da się żyć :D Skoro Rafcik z Białegostoku potrafił się na 2 tygodnie zapakować w jedną sakwę 30 litrów, która nie przekraczała wagowo 10kg, to na pewno da się zejść do 4 sakw (2 Twoje, 2 Kasi) i pustej przyczepki (tylko z dziećmi w środku) w przypadku 4-osobowej rodziny. To powinien być Twój cel, jeżeli myślisz realnie o tym by roweru i przyczepki nie przeciążać. A przy okazji może okazać się, że wtedy nie tylko ośki nie będą się łamały, ale i wiele innych elementów waszych rowerów zyska na trwałości ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 03, 2012, 08:41:09 pm »
@Gromanik - a tak w ogóle to ważyłeś swój bagaż jaki miałeś na Zlocie?

I naprawdę przestrzegam przed rozwalaniem kolan - wcześniej czy później przedobrzysz z kolanami przy takich obciążeniach i będzie po ptoku. I wtedy nawet apteczka wielkości akretki pogotowia Ci nie pomoże na trasie.