Autor Wątek: cruz full suspension  (Przeczytany 17680 razy)

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
cruz full suspension
« dnia: Sierpnia 07, 2012, 06:04:01 pm »
Witam
    Po zbudowaniu mojego pierwszego pozioma, doszedłem do wniosku, że jest trochę za wysoki dla mnie (przez 28'' koło z przodu). Nie chciałem kupować nowego koła ($$$), więc intensywnie rozmyślałem na wyjściem z sytuacji. Nowa rama SWB style odpada- linia łańcucha koszmarna, żeby suport nie był kilometr nad fotelikiem trzeba by dać chyba 5 rolek od strony ciągnącej. LWB odpada- długie, zwrotne jak TIR z naczepą, trzeba kombinować, żeby utrzymać wagę na sensownym poziomie. Zdecydowałem się więc sprawdzić jak się ujeżdża cruzbika.
   Tyle tytułem wstępu. Nie ukrywam, że wzorowałem się na "Leopardzie", jednak zamiast gumowego odboju zastosowałem normalny damperek. Plusem tego rozwiązania jest obniżenie środka cięzkości i nie ma ryzyka przyrżnięcia klejnotami w odbój. Generalnie rama ma zostać prototypem( pospawana prawie bez jiga, bez malowania, szlifowania spawów i tym podobnych pierdółek)- po ustaleniu najlepszej dla mnie geometrii i połapaniu w przestrzeni kluczowych punktów ramy mam zamiar wykonać podobną tyle, że z włókna szklanego.
Dobra, teraz obrazeczek:

Większość roboty wykonana, pozostało tylko dospawać kawałek profilu, do ramy przerzucić fotelik, pedały, pomyśleć nad jakąś kierą, założyć hamulec na przód (tylnego nie przewiduję) i można jechać.
Po pierwszym obciążeniu konstrukcji moim ciężarem jestem zadowolony- miękko, ale nie za bardzo- powinien wyjść bardzo komfortowy poziom.
Cenowo zamknąłem się w 40 PLN- tyle dałem za profile stalowe, resztę wygrzebałem z czeluści warsztatu.
PS. Podzielę się moim odkryciem- być może Ameryki nie odkryłem, ale co tam: dotychczas spawałem elektrodami f-my ESAB, teraz znajomy polecił mi firmę OERLIKON. Panie i Panowie: małmazja! Nic się nie klei, nie ścieka przy pionowych spawach, spawy wyglądają jak spod miga, generalnie cud, miód i orzeszki :) A, żeby nie było- to nie reklama, tylko moja prywatna opinia. 

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
Odp: cruz full suspension
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 07, 2012, 06:19:31 pm »
model overcord
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 07, 2012, 07:13:38 pm »
Hall of Fame

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 07, 2012, 07:49:47 pm »
latający dywanik 
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 07, 2012, 08:46:11 pm »
Fajnie kombinujesz, czekamy na pierwsze obloty :) 

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 08, 2012, 11:40:11 am »
Witam
Założyłem pedały, fotelik z "dwóch sztuków" płyty paździerzowej, kierownicę i..... nie umiem tym cholerstwem jeździć!!!  :'(
No nic, jadę do pracy, jutro powalczę z ustrojstwem ze skutkiem, mam nadzieję, pozytywnym.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 08, 2012, 11:07:39 pm »
a co, ktoś Ci opowiadał bajki że od razu pojedziesz ? ;)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 09, 2012, 05:54:43 am »
Nie no, wiedziałem, że z cruzem tak łatwo nie jest, ale miałem tycią nadzieje, żę będzie ździebko łatwiej :)

michu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 09, 2012, 08:58:46 am »
Ciekawe rozwiązanie amortyzacji :D.

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 12, 2012, 06:29:19 pm »
Witam
Po paru godzinach spędzonych na nauce jazdy nie jest źle: bez problemu wykręcam backflipa na halfpipie ;D
A tak na poważnie- postępy są, ale na razie mizerne- na pięć prób startu udaje mi się pojechać mniej więcej raz. Najdłuższy dystans to około 200 m. Mogło być lepiej, ale pewnie nie od razu Kraków zbudowano :(
In plus mogę dodać, że zawieszenie robione kompletnie na czuja i na badziewnych chińskich damperkach (po rozebraniu nówki sztuki okazało się, że to praktycznie sama sprężyna bez jakiegokolwiek tłumienia) działa jak marzenie- w porównaniu z poprzednią   konstrukcją to niebo a ziemia.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 12, 2012, 07:44:53 pm »
chińskich damperkach (po rozebraniu nówki sztuki okazało się, że to praktycznie sama sprężyna bez jakiegokolwiek tłumienia
To jeszcze nic, w chinskich powietrznych z zaworkiem do pompowania jest sam elastomer bez powietrza :D

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 16, 2012, 12:35:17 pm »
To jeszcze nic, w chinskich powietrznych z zaworkiem do pompowania jest sam elastomer bez powietrza :D

No co ty! ;D A właśnie myślałem żeby takie nie kupić do trajka jakiegoś
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 16, 2012, 08:21:59 pm »
Naprawdę nie warto, twarde to to a jak się wychłodzi to już całkiem kamień się robi :)  Już lepiej skusić się na te sprężynowe, z nimi można przynajmniej coś pokombinować z skręceniem sprężyny no i uginają się więcej niż 10mm.. Brak tłumienia w tych sprężynowych dobrze widać na rowerze Dzimiego (26 sec.) http://youtu.be/lH_iMnPR84s Mój lwb też zrobił mi też coś podobnego na takim damperku przy zjeżdżaniu z schodów :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 17, 2012, 12:16:34 am »
wydaje mi się że tłumienie dało by się zrobić prosto stosując dodatkowo oprócz taniego dampera siłownik od klapy samochodowego bagażnika są takie króciutkie i mają niezłe tłumienie,

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 17, 2012, 12:24:43 am »
Jeszcze krótsze są meblowe. Nie są takie silne jak samochodowe, ale tłumić powinny. 
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp