Autor Wątek: Nauka jazdy - cruzbike  (Przeczytany 8664 razy)

noisue

• kolarz na poziomie
Nauka jazdy - cruzbike
« dnia: Sierpnia 07, 2012, 01:14:47 pm »
Witam,

W dalszym ciągu jestem w trakcie nauki na poziomie. Zdjęcie aktualnego roweru:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/JjsjN3RnZM0DgfEvrrODa-SSzj3kGMJVYl7IMWGAXZI?feat=directlink

Na początku nie potrafiłem ruszyć, po metrze była wywrotka na bok. Na chwile obecną jest lepiej jazda po prostej o ile można to tak nazwać (wężyk po całej szerokości pasa ulicy) na długości około 500 metrów przy prędkości około 7km/h. Tylko taka odległość, bo dłuższej ulicy odciętej od ruchu samochodowego w okolicy nie mam. Prędkość też niewielka bo przerzutki przy korbie nie zamontowane
Czytałem na forum, że należy odpowiednio układać stopy, nie wywierać zbytniego nacisku na pedały i teoretycznie nie korygować rękoma, tylko że w praktyce jest inaczej.

Czy macie jakieś porady, na co zwrócić jeszcze uwagę?

Napomknę tylko,że im mniejsza prędkość tym ciężej jechać prosto.  Gdy koło przekręcić w którąś stronę natychmiast skręt ten się pogłębia. Zastanawiam się czy nie zamontować jakiś sprężyn gazowych, tak by te tendencje zmniejszyć. Czy próbował ktoś już takiego rozwiązania?

Powoli się zastanawiam czy gdzieś nie popsułem geometrii roweru i czy da się tym w ogóle jeździć. Może jest w Poznaniu ktoś z cruzbikie'em i miałby ochotę przetestować rower?

Chcę się wybrać na zlot w Szczecinie, ale roweru z dworca prowadzić nie będę :)

Każde wskazówki/ porady są w chwili obecnej na wagę złota.

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: Nauka jazdy - cruzbike
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 07, 2012, 03:05:18 pm »
W tym sęk! jedziesz za wolno. Jazda na cruzie polega na równomiernym naciskaniu na pedały. Załóżmy że upadając na przód na nogach pierw podpierasz się tą mocniejszą. Czyli tą nogą którą ruszasz musisz "osłabić" do poziomu tej drugiej. W rezultacie pojedziesz prosto. Nie patrz też na rower jak to się chiba na boki tylko przed siebie tam gdzie chcesz pojechać. W końcu się mówi że FWD jedzie tam gdzie się spojrzy. Kolejna rzecz to nie stresuj się, weź głęboki wdech i powolny wydech przy którym właśnie ruszasz. W praktyce pojedziesz prosto.

Jeśli chodzi o zakręty to jest kilka teori na ten temat
-skręcasz biodrami w przeciwną stronę do zakrętu - rower skręca
-jeśli chcesz skręcić np w lewo to prawy pedał musi być z przodu a lewy z tyłu. Zrobisz większy łuk. co za tym idzie na odwrót jest cięzej skręcić co pomaga jechać prosto
-przechylić się do wewnętrznej i rower skręci sam
-skręcasz nogami, mocno się wciskasz w pedał i skręca
-skręcasz rękoma - kierownicą - nie powinno się bo to błąd ale wspomagać możesz

Wychodzenie z zakrętu

Jeśli chcesz wyjść z zakrętu musisz nacisnąć mocnej pedałem od strony wewnętrznej zakrętu.
Przykład jeśli chcesz skręcić ustawiasz prostopadle do ziemi pedały - > skręt w lewo - > naciskasz mocniej pedał prawy i skręca - > chcesz wyjść z zakrętu przepedałowujesz i naciskasz mocnej lewą nogą -> rower wychodzi z zakrętu. Szkoda że do poznania mam trochę km bo z chęcią bym się przejechał :) i Cię nauczył

Cruzbike się odwdzięcza jak się nauczysz w trasie - jazda bez trzymanki o czym wczoraj się przekonał Gromanik z Żonką

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 07, 2012, 07:43:27 pm »
Dianielasty  dobrze radzi.

Jak już chyba ktoś pisał, cruzbike to nie najlepszy na pierwszy poziom,
ale da się nauczyć jechać, więc ćwiczyć ćwiczyć i ćwiczyć ;)
Do zlotu jeszcze 3 tygodnie, więc spoko ;)
Miałem, jechałem, nienawidziłem. Też sobie zrobisz inny jeśli będziesz miał dość ;)

Pozdrawiam

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

noisue

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 08, 2012, 10:13:41 am »
Przeczytałem, zacząłem stosować jest trochę lepiej.

Trajk-o-ciklista widzę wyraźną niechęć do tego typu roweru :)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 08, 2012, 10:33:35 am »
nie słuchaj ich, nie dość że lansują się na wygodnych poziomach to jeszcze wybrzydzają ;D Cruz jest świetny, jedyne rowery które są mi go w stanie zastąpić to SWB z USS i trike tadpole

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 08, 2012, 11:01:23 pm »
hehe :) że wyraźną to może nie, ale niechęć to tak ;)

Po prostu z właściwościach jezdnych poziomki typu MBB nie jestem zadowolony.
Moja opinia po posiadaniu takiego (http://forum.poziome.pl/index.php?topic=634.msg5787#msg5787)
oraz jazd próbnych na oryginał Flevo 20/20, Cruzbike Silvio, oraz parę domowej roboty wzorowanych na Cruzbike.
Są tacy którym jazda na takim dzikim zwierzu sprawia frajdę, ale mi nie.
Napęd jest super wydajni i cichy, łańcuch krótki, rama z możliwością składania/rozkręcania,
super szybki na podjazdach, ale niestety właściwości jezdne poniżej mych standardów
do których się przyzwyczaiłem jeżdżąc na rowerach ze sztywnym boomem i klasyczną geometrią sterowania.

Pozdrawiam :)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

michu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 09, 2012, 09:02:16 am »
Ja nie wiem jak się nauczyłem. Samo przyszło. Danielasty też mnie ciągle instruuował, ale po prostu trzeba ćwiczyć ;). Na pewno nie ma co od razu kłaść drugiej nogi na pedale. Gleba murowana.
Przy widelcu jest taka pozioma rurka od podsiodłówki do widelca i wystaje dalej. Czy wystający element nie przeszkadza?

noisue

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 09, 2012, 10:18:07 am »
Zbędne rurki zostały odcięte.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/OYS9NGr4gHP99KwCzlnqjuSSzj3kGMJVYl7IMWGAXZI?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/RosIvcATtE3w7UqNWVl-mOSSzj3kGMJVYl7IMWGAXZI?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/tCZ8verlrd0kG0z9WGQnfeSSzj3kGMJVYl7IMWGAXZI?feat=directlink

Teraz musze poeksperymentowac z kątem siedzenie (delikatnie czuje dolny odcinek kręgosłupa) i powyginac nową kierownicę, gdyż ta jest bardzo blisko kolan i poza tym troche niewygodnie się ja trzyma.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2012, 10:23:47 am wysłana przez noisue »

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 09, 2012, 08:00:25 pm »
Aha, co do rad, ja od razu przykręciłem pedały SPD, ale nie wpinałem od razu.
Okazało się że są problemy przy ruszaniu, własnie w momencie kiedy trzeba dać
drugą nogę.
Potem spróbowałem wpiąć jedną nogę i tylko nią ruszyć i przyspieszyć do momentu kiedy już dodawanie
drugiej nogi nie przeszkadza bo rower nabrał prędkości i trzyma się w linii prostej.
Udało się pojechać bez problemu w taki sposób.
Więc jeśli masz SPD, do polecam :)

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 09, 2012, 08:28:35 pm »
To ja jeszcze inaczej:
1. Znaleźć lekką górkę/ pagórek/ wzniesienie*, najlepiej z dobrym asfaltem i bez ruchu samochodów.
*Jak by nie było to może być prosta droga reszta  j.w.

2. Wsiąść na rower, zrelaksować się i zjechać z górki przez pierwsze parę prób asekurując się nogami.
3.Jak już zacznie nam wychodzić, to to samo z nogami na pedałach.
4.Próbujemy pokręcić pedałami 
5.Dodajemy zmianę toru jazdy i zawracanie.

To w wersji easy, w wersji hard demontujemy hamulce i jedziemy w góry poszukać czegoś +1000m npm, z wyciągiem na szczyt. Jak czujemy się hardcorem to może być bez asfaltu ;)

michu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 09, 2012, 10:39:25 pm »
Na przyszłość przyda Ci się taka kierownica

/------___------\
  /                        \
/                            \

Poszukaj na złomie kierownic typu jaskółka. Wystarczy dospawać przedłużenie ramion takiej kiery (jeśli potrzeba) i gotowe :)
Mam u siebie od Konsula, to jakaś dziwna jaskółka, ale dobrze się jedzie.

noisue

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 10, 2012, 06:52:56 am »
Dzięki za powyższe. Metodę z górką spróbowałem na początku to pozwoliło wyczuć rower. Z ruszaniem różnie bywa, raz wyjdzie za pierwszym razem kiedy indziej nie, dlatego też myślałem nad spd albo nad "koszykami" mocowanymi do pedałów tsk jak pisze trajk-o-ciklista . Ze skręcaniem to w weekend pojeżde po osiedlowych uliczkach, a o zawracaniu to chyba na razie pomarzę bo nie wiem gdzie znaleźć tak szeroką jezdnie :-p

Co do kierownicy to czekam na rurę, przyjdzie na dniach to postaram wygiąć sobie coś podobnego.

Wersja hard: Nieźle się ubawiłem, chyba powieszę sobie nad łóżkiem
"demontujemy hamulce i jedziemy w góry poszukać czegoś +1000m npm, z wyciągiem na szczyt. Jak czujemy się hardcorem to może być bez asfaltu" :)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 10, 2012, 11:16:57 pm »
Koszyki !? Masz skłonności samobójcze ?  ;D
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

noisue

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 13, 2012, 09:22:24 am »
A co nie tak z koszykami?

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 16, 2012, 12:13:47 pm »
Dużego doświadczenia z koszykami nie mam, ale to mało co miałem to był koszmar, naprawdę.
Żeby noga nie latała trzeba mieć buty lub koszyki które pasują do nich
i do tego naciągnąć pasek koszyka.
Jak już się naciągnie to nogi nie można wydostać nogi z koszyka.
No może że w specjalnych butach kolarskich z lat '60 ;)
A przez to właśnie można się zabić :D

Po drugie niszczą buty. Dlatego większość hipsterów jeździ na strapach (takie paski na rzep trzymające nogę na pedale bmx) a nie w koszykach, pomimo że koszyki, zwłaszcza te oldschoolowe wyglądają zajebiście.
A z resztą, jest powód że rzadko kto w koszykach jeździ ;) nie dla zabawy wymyślono spd i podobne systemy.
Niestety(czy stety?) spd wymaga kupienia butów, ale i tak się opłaca, bo zwykły but szybko się zniszczy,
zwłaszcza w koszykach, a but spd potrwa nawet 4-5 lat intensywnej jazdy bez problemu.

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------