Autor Wątek: Siła nacisku na pedały  (Przeczytany 17653 razy)

vrc46

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Dzień bez uśmiechu to dzień stracony
Siła nacisku na pedały
« dnia: Czerwca 19, 2012, 10:20:29 am »
  Witam czy morze mi ktoś z szanownych forumowiczów wyjaśnić z jaką siłą naciskamy na pedały poruszając się naszymi pojazdami  ;D pozdrawiam
Tylko krowa nie zmienia poglądów,pozdrawiam
                                                             Marian

MYSH

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Siła nacisku na pedały
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 19, 2012, 11:13:29 am »
qrewsko dużą,ale nie znam siły ale myślę że fizyka i matematyka zna odpowiednie wzory na to ale na bank są różne przy różnym nachyleniu podłoża:) wiem że na tyle dużą ja naciskam na swoje że w 4 miesiące rozłożyłem na czynniki pierwsze nowiutki support (już drugi) obecny tylko "skrzypi" przy nacisku na pedały, na szczęście chodzi płynnie. Jak chcesz znać swoją siłę nacisku to zapraszam do siłowni, jest tam taka fajna maszynka, siadasz opierasz się wygodnie jak w foteliku roweru poziomego i podnosisz do góry opuszczający się po równi pochyłej ciężarek... zobaczysz ile potrafisz podnieść (odepchnąć od siebie) na nogach, ja pamiętam że swojego czasu 465 kg robiłem serie.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 19, 2012, 11:35:04 am »
Bez problemów powinieneś nacisnąć z siłą jakieś 150% twojej masy (np ja ważę ~80kg +40kg plecak mogę maszerować długo a to daje siłę ~150% masy ciała)
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 19, 2012, 12:23:33 pm »
Bardzo proste..

Moc to całka pod momentem siły po kącie. Przy uproszczeniu, że tylko naciskamy w dół (bez ciągnięcia) (całka => określona 0..2PI, Fn siła nacisku)
P = całka (M * dfi) = całka (l * F * dfi) = całka (l * Fn * cos(fi) * dfi) = 4l * Fn.
Dla 350W (niezła zarzynka) Fn wychodzi 500N (czyli raptem 50kg)

Inna sprawa, że "nieumiejętny" kolarz naciska w wąskim przedziale (podobno 15%, gdy zawodowcy pod 80%). Fn co więcej jest mocno zależne od kąta (tzw "ciągnięcie").
Kolega ma rower z pomiarem mocy, średni "maks" wychodzi w okolicach 1500N. "Stawanie" na pedałach powiększa go do jakiś 2000N. Ale koleś nie jest cyborgiem i tylko normalnie jeździ..
(Wartości +-100, bo pamięć nie ta, a i rozmowa dwóch zadyszanych z rzadka jest z przecinkami :) )

a dla ciekawskich, długi blog opisujących "wszystko" w kupie
http://mathmed.blox.pl/tagi_b/24022/fizjologia.html?PageNumber=3
« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2012, 12:41:23 pm wysłana przez pajak_gdynia »

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 19, 2012, 02:25:22 pm »
Jak kolana mi zaczynają skrzypieć to wiem że za mocno i czas na galaretkę owocową ;)
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

vrc46

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 19, 2012, 05:08:56 pm »
Witam otóż należy się małe wyjaśnienie spotkałem gdzieś artykuł na temat innego napędu roweru niż napęd korbowy i chcę to wykorzystać w swoim pojeżdzie bo to będzie rodzaj trójkołowca napędzany właśnie ze względu na ilość miejsca tym rodzajem napędu z wykorzystaniem sprzęgieł jednokierunkowych i aby dobrać takie sprzęgła muszę wiedzieć z jaką siłą przeciętny rowerzysta naciska na pedały  ;D pozdrawiam
                                                             Marian

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 19, 2012, 08:41:23 pm »
Przyjmij 200% swojej masy ciała - wystarczy do obliczeń x 2(współczynnik bezpieczeństwa)

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 19, 2012, 08:46:06 pm »
Należy rozróżnić dwie rzeczy: całkowitą siłę (moc) możliwą do wygenerowania a siłę (moc) możliwą do generowania przez dłuższy czas. Można sobie mówić że poziom umożliwia cuda niewidy przez zaparcie pleców o fotelik i przez to uzyskanie większej siły nacisku na pedał ale w praktyce człowieka od silnika odróżnia to że się męczy więc w praktyce mało się widzi osób jeżdżących na poziomach które kręcą większość czasu " z podpartych pleców" częściej widzę wchodzenie biegami na wysoką kadencję.  

to będzie rodzaj trójkołowca napędzany właśnie ze względu na ilość miejsca tym rodzajem napędu z wykorzystaniem sprzęgieł jednokierunkowych i aby dobrać takie sprzęgła muszę wiedzieć z jaką siłą przeciętny rowerzysta naciska na pedały  
Imho przyjmij rozsądne granice (powiedzmy siła nacisku równa 3x ciężarowi ciała + pojazdu) i przewymiaruj je dla bezpieczeństwa i niezawodności (4-5x ciężar ciała + pojazdu). Myślę że tak będzie najbezpieczniej bo przy nietypowym napędzie może być w czasie awarii na trasie problem z naprawą / częściami zamiennymi.  

Edit - pisałem jednocześnie z Francem :) Franc 2x? Nie za bardzo optymistycznie? ;)

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 19, 2012, 09:05:37 pm »
No dobra, Yin ma rację: współczynnik bezpieczeństwa 3x - będzie pewniej, szczególnie, że to prototyp. Ale standardowa siła nacisku to 200% masy ciała (masa ciała x2) - to wystarczy, szczególnie, że proponujesz (-my) większy współczynnik bezpieczeństwa.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

vrc46

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 19, 2012, 09:58:47 pm »
Witam odnośnie mego projektu to ma być pojazd na 2 osoby siedzące obok siebie z tym że tylko jedna osoba bedzie napędzać cały pojazd oraz planuję wspomaganie elektryczne dlatego potrzebne są obliczenia wytrzymałości sprzęgieł w niutonach a ja szkołę skończyłem 50 lat temu i to tylko zawodówkę tak że z obliczeniami u mnie to ciężko a że jestem na emeryturze to zachciało mi się wykonać taki pojazd do poruszania się po mieście tym bardziej że mam nie pełnosprawną żonkę porusz się w aparacie sztywna noga, mam prośbę może ktoś spotkał gdzieś wymiary rzeczywiste kół rowerowych w mm np-20" byłbym wdzięczny  ;D pozdrawiam
                                                             Marian

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 19, 2012, 11:03:09 pm »
a jak o takie coś chodzi..
Faktycznie przyjmij 2000N naciisku na pedal, albo lepiej 500Nm. I tylko nie zapomnij o przekladniach (lańcuch też ma  jakąś wytrzymałość)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2012, 11:05:27 pm wysłana przez pajak_gdynia »

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 20, 2012, 07:36:34 am »
Pajak' nie dokładnie nam o to z Yin'em chodziło: masa ciała ~80kg => siła nacisku ~1600N, masa ~100kg => siła nacisku 2000N

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 20, 2012, 08:38:22 am »
wymiary rzeczywiste kół rowerowych w mm np-20"
Mierzone szybko na zaplecionej obręczy więc przyjmij tolerancje +-2 cm na odkształcenie się metra na piaście:
Koło 20" 42 cm od jednej krawędzi obręczy do drugiej.
Koło 26" 57 cm.

Przed spawaniem a nawet składaniem ramy warto się zaopatrzyć w podstawowe częsci ( koła i korba to imho minimum) bo na etapie projektu nie wszystko da się przewidzieć a tak jest możliwość fizycznego przymierzenia.

vrc46

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 20, 2012, 10:41:40 am »
Witam dzięki ale trzeba jeszcze do tego dodać średnice opony np 2x1,75 nie wiem czy ja dobrze rozumuje a pro po znalazłem producenta sprzęgieł jednokierunkowych tylko dzisiaj nie było kompetentnego faceta który prowadzi ten dział mam dzwonić jutro będę wiedział wszystko łącznie z kosztem sprzęgieł pozdrawiam
                                                             Marian

Ijateż

• kolarz na poziomie
  • vel marudaXL
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 20, 2012, 02:47:07 pm »
Witam, też czasem myślę o napędzie nie kręconymi korbami, tylko wahaczami ale na razie ograniczam się do rozmyślań. Co do siły nacisku: siadłem na podłodze w przedpokoju zapierając się plecami o ścianę, pod przeciwległą ścianą postawiłem na "wysoki kant" wagę łazienkową + niewielką skrzynkę, bo bez niej za daleko było i nacisnąłem wagę nogą. Bez niemiłego uczucia w kolanie i w biodrze dobiłem 150 kg, czyli 150% mojej wagi. Ale uważam, że normalnie tak się nie naciska, nawet przyspieszając pod górę. Tak przy okazji: jak zadziałają Twoje sprzęgła, kiedy zechcesz cofnąć rower? Poza tym zwróć uwagę na kinematykę napędu "od się - do się" i jak zmienia się prędkość pedału przy nawrocie. Masz pomysł, żeby nawrót był w miarę płynny ale nie "na luzie"?