Autor Wątek: PKP INTERCITY = Polskie Koleje Antyrowerowe  (Przeczytany 11702 razy)

Romanes

• wyczynowiec na poziomie
  • handmade CRUZBIKE
PKP INTERCITY = Polskie Koleje Antyrowerowe
« dnia: Czerwca 05, 2012, 07:22:18 pm »
PKP Intercity wygodą pasażerów tłumaczą ograniczenia w przewożeniu rowerów.  >:( Gdzie my żyjemy?
Cytat :
"PKP Intercity utrudnia życie rowerzystom.

Przewoźnik, zwiększając od 1 czerwca liczbę pociągów TLK objętych całkowitą rezerwacją miejsc ograniczył możliwość podróżowania pasażerom z rowerami. W tego rodzaju pociągach rowery można przewozić wyłącznie w tzw. wagonie rowerowym. A te posiada jedynie 26 spośród 82 pociągów objętych rezerwacją."

źródło:
http://infokolej.pl/viewtopic.php?p=254573#254573
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2012, 07:59:45 pm wysłana przez Romanes »

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
Odp: PKP INTERCITY = Polskie Koleje Antyrowerowe
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 07, 2012, 12:04:55 pm »
Cóż, Poland to dziki kraj..
Jednak w kupie raźniej i więcej można.
Jeżeli będziemy się wybierali do Szczecina a nie będzie odpowiednich warunów to pewnie zablokuję poziomką tor przed lokomotywą.
Sądzę że nie będę jedyny.
Taka góra poziomek może wiele zdziałać gdyby były problemy natury technicznej ze strony PKPa.
Posmarowanie kieszeni też może zdziałać cuda w niektórych przypadkach jednak wolę rozwiązania bardziej ekstremalne bo po co płacić dwa razy.
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

storm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 07, 2012, 08:02:56 pm »
@Antonowitch - może wystarczy zamówić wagon rowerowy do składu jadacego z W-wy do Szczecina?
Skoro siakieś obozy czy kolonie mogą, to dlaczego by nie mogła grupka zorganizowanych rowerzystów poziomych? Przecież z W-wy nie jedziesz 1 poziomkowicz, ale na pewno kilku, prawda?

A jak nie to... Rowerkiem? ;)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 11, 2012, 10:18:00 am »
Panowie, wrzućcie na luz, nie jest tak źle :)
Jechałem z jamnikiem pociągiem. Poziomka długa jest, poziomka niska jest i poziomka wygląda jak bomba. I poziomka jedzie zupełnie za darmo! I najlepiej nie w wagonie rowerowym (bo tam ciężko zmieścić), tylko w korytarzyku na początku składu. Jamnik miał towarzystwo 5 rowerów pionowych i było mu tam całkiem dobrze.

Wszystko zgodnie z przepisami, wystarczy kawał nieprzezroczystej folii/plandeki. Rozmawiałem z konduktorem.. który wiedział, że "w paczce" jedzie rower poziomy! Ba nawet zna forum :)
Tak chwilę sobie pogadaliśmy o absurdach kolejowo-rowerowych i fajnie było (niestety musiał wrócić "do pracy").

storm

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 11, 2012, 10:45:21 am »
@Pająk? Przypomnieć Ci? Przypomnę:
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1005.msg19635#msg19635

http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1383.45

Chcesz więcej? Na preclu rowerowym i kolejowym na pewno znajdziesz.

Żałuję, że Ciebie tam zbrakło... Sam byś zobaczył na własne oczy jak to wygląda w praniu i jak bardzo chwilami jest niewesoło...

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 11, 2012, 01:11:05 pm »
jak wracałem (na pionowym) ze zlotu "podróżniczego", to w pociągu było 30-40 rowerów pod sakwami i dzikie tłumy "normalnych" pasażerów. Nie potrzebuję :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 11, 2012, 06:50:59 pm »
Rozmawiałem z konduktorem.. który wiedział, że "w paczce" jedzie rower poziomy! Ba nawet zna forum :)
Zapraszamy konduktora do ujawnienia się na forum i budowy własnej poziomki :)

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 12, 2012, 10:17:29 am »
[Zapraszamy konduktora do ujawnienia się na forum i budowy własnej poziomki :)
to pewnie bedzie coś w tym guście ;D :

Antonowitch

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 16, 2012, 10:25:04 pm »
@Antonowitch - może wystarczy zamówić wagon rowerowy do składu jadacego z W-wy do Szczecina?
Skoro siakieś obozy czy kolonie mogą, to dlaczego by nie mogła grupka zorganizowanych rowerzystów poziomych? Przecież z W-wy nie jedziesz 1 poziomkowicz, ale na pewno kilku, prawda?

A jak nie to... Rowerkiem? ;)

Hmm....
Wagon to coś, no ale z tego co pamiętam jako uczestnik kolonii wagon się należał bo to były kolonie kolejowe ;)))
Nawet jak nie było miejsc to było zawsze miejsce ;)

No ale teraz czas powrócić do rzeczywistości świata dorosłego...
Nie wiem jak to wygląda ze strony formalnej, czy wogóle PeKaP ma w ofercie taką usługę.
Z kolei tyle spółek która się tym zajmuje i z którym prezesem gadać..

Poza tym może najpierw niech się ludzie wypowiedzą kiedy zamierzają przyjechać bo ja noclegi już 3 zarezerwowałem i chyba w czwartek zwalam do Szczecina,
muszę dokładnie sprawdzić. To kto na wschodnim zamierza okupować skład do Szczecina w czwartek???

Poziomo pozdrawiam,
Anton

storm

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 17, 2012, 08:44:23 pm »
Prawdopodobnie ja.... o ile do tego czasu pozbędę się problemu jaki mam i wrócę do formy... A mało czasu mi zostało niestety...
A teges - może jechać z środy na czwartek podciągiem?

MYSH

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 18, 2012, 10:00:03 am »
ja wyruszam pewnie dopiero w piątek z rana - kwestia osiągnięcia wolnego przez żonkę, no i dziecko też ma swoje "3 grosze" :)

Antonowitch

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 20, 2012, 10:54:16 am »
Bliżej terminu z pewnością się ustawimy.
Poziomo pozdrawiam,
Anton

storm

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 28, 2013, 10:52:23 am »
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,13815986,Uwaga__uwaga__Na_Dworcu_Centralnym_dziala_winda_.html
Uwaga, uwaga. Na Dworcu Centralnym działa winda!

Na Dworcu Centralnym stała się rzecz niezwykła, i to na tyle, że biuro prasowe PKP postanowiło się nią pochwalić i rozesłało do dziennikarzy specjalny komunikat.

Czytamy: "Oddana została do użytku nowa winda. Podróżni z peronu trzeciego mogą dotrzeć nią do galerii środkowej oraz do hali głównej dworca. Wymieniona winda jest ogólnodostępna i dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych. Jako jedyne takie urządzenie na Dworcu Centralnym umożliwi ono również całkowity transport z poziomu peronów do poziomu hali głównej, ułatwiając najemcom transport wielkogabarytowych elementów".

Na Centralnym jest winda! W dodatku dla wszystkich. A jeszcze nie tak dawno ochroniarze pilnowali, kto ma z niej korzystać. Bo była tylko dla niepełnosprawnych podróżnych. I to takich z widoczną niepełnosprawnością. W dodatku windę zamykano na kluczyk. Żeby zamówić "usługę", czyli zjazd windą, trzeba było zadzwonić do PKP z 48-godzinnym wyprzedzeniem. Te czasy przeszły już jednak do lamusa. PKP się zmienia, i to jak! Windą można już nawet wjechać z poziomu peronów do hali głównej. Co prawda jest to "jedyne takie urządzenie na Dworcu Centralnym", ale najważniejsze, że działa. W 2013 r. na największym dworcu w Polsce wreszcie mamy XXI wiek.

Nie mogłem się oprzeć i wybrałem się tam w piątek, by wypróbować ten niezwykły wynalazek. Niestety, mnie akurat tym razem nie było to dane. "Planowy przegląd techniczny. Przepraszamy" - przeczytałem na miejscu. Nic nie szkodzi. Jutro też jest dzień.

A jeszcze gdyby tak PKP udało się jakimś cudem naprawić wiecznie popsute schody ruchome z galerii środkowej do hali głównej, to na kolei dokona się prawdziwa rewolucja. Co najmniej na miarę lądowania człowieka na Księżycu.

WOOOOOWWW!!! Jestem pod wrażeniem!!! Winda!!!!!!!!
Co prawda nie działa! Ale JEST!

No i tylko na peronie 3 (a peronów na Dw.Centralnym są 4!), ale jest!

Być może w XXII wieku doczekamy się działających wszystkich 4 wind! :D

MYSH

« Odpowiedź #13 dnia: Maja 09, 2013, 06:59:46 am »
Tia a do 2210 mają zrobić na wszystkich peronach rampy po których można by było legalnie wciągać i sciągać wózki:) bo na razie jedyne ułatwienie jakie PKP zrobiło to wprowadziło darmowy bilet na rower przez cały rok w pociągach podmiejskich:)