tak, ale trike ma 3 koło które stwarza opory
Jak napisał Yeti, trajki zwykle tak mają

siedzenie prawie na wysokości Hi racera gdzie podczas mocnego wiatru osoba na nim siedząca będzie działać jako żagiel
Wysokość siedzenia niema prawie nic do oporów* to kąt ustawienia fotelika i wysokość położenia supportu względem fotelika jest decydujący.
*Teoretycznie niżej mamy odczynienia z słabszym wiatrem który wytraca swoją prędkość na wyżej położonych przeszkodach. W praktyce niższy rower więcej traci na średniej przez brak możliwości obserwowania ruchu miejskiego niż zyskuje na mniejszym ''wmordewindzie''. Niewielkie różnice na plus dla niższego mogą być po za miastem. Druga sprawa: niższy rower pozwala na mniejszą powierzchnie czołową niż wyższy poprzez że tak to ujmę "wrysowanie w obrys powierzchni" częsci roweru. W praktyce różnica nie jest tak drastyczna, powiedział bym że dla mnie jest niezauważalna ( porównując mojego hi racera i mój klon zoxa). Co więcej lowracery zwykle tracą tą przewagę przez mniej efektywne prowadzenia łańcucha niż jest to w rowerach typu hi i mid racer. Wyjątkiem są lowracery FWD.
Brak amortyzacji chociaż tylnego koła.
Jest bardzo prosta do dorobienia, patrz na amortyzację w rowerach zoxa. Po za tym brak amortyzacji = mniejsza waga, to też plus dla niektórych.