Witam,
tytułem wstępu: o rowerach wiem niewiele o poziomych prawie nic, moja wiedza techniczna jest b. ograniczona wiec przez najbliższe kilka m-cy/lat prosiłbym o wyrozumiałość.
opisInteresuje mnie 2 kołowiec z przednim napędem podwójnie (przód i tył) amortyzowany.
tylne kolo skrętne, kierownica pod siedzeniem (prawdopodobnie na skrzyżowanej przekładni łańcuchowej).
za siedzeniem wyznaczone miejsce na przestrzeń bagażową.
łańcuch będzie pracował w osłonie (jakoś nie za bardzo lubię plamy od smaru na ubraniu)
przednie oświetlenie będzie musiało być gdzieś z w okolicy zębatki (może za bardzo skakać podczas jazdy?)
kierunkowskazy po bokach siedzenia (wstępnie, jeszcze nie drążyłem tematu)
Rower będzie użytkowany w pagórkowatym terenie (długie 7-10% podjazd) do codziennego użytku.
jeżeli wystarczy zapału dodatkowo fajnie by było gdyby udało się wstawić:
-przednia osłona z plexiglas (może nawet foliowy dach)
-zabudowany/osłona od dołu (jakiś brezent)
-silnik elektryczny, baterie umieszczone możliwie nisko (poprawia stabilność) pewnie pod siedzeniem.
bardzo wstępny szkic
projekt będzie uzupełniany (np amortyzator do przedniego widelca, poprawiony bagażnik, hamulce, itd itd,)
kilka pytań-co jest nie tak z przednim napędem w rowerach ze jest ich tak mało?
-jakieś oczywiste wady konstrukcyjne (obciążenie ramy/kratownice będę musiał jeszcze policzyć)
-przy rowerach z pełną osłoną od wiatru w jaki sposób (w razie potrzeby) wystawia się nogę zęby się podeprzeć (bo trzeba się zatrzymać na światłach)
-b. chętnie poczytałbym o podobnych konstrukcjach.
-gdzie zamontować lusterka?