Autor Wątek: Dystans między piastą a zębatką  (Przeczytany 4422 razy)

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
Dystans między piastą a zębatką
« dnia: Marca 08, 2012, 04:38:02 pm »
Składam tylne koło z jednorzędowym wolnobiegiem. Niestety wyszła mi linia łańcucha na poziomie 33mm, gdzie chciałbym mieć coś w okolicach 48mm. Wymyśliłem sobie dystans, ale nie mogę znaleźć wykonawcy. Plan poniżej. Może znacie kogoś, kto mógłby coś takiego wykonać za rozsądną cenę? Aktualnie dostałem jedną ofertę na kwotę 300zł  :(

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
Odp: Dystans między piastą a zębatką
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 08, 2012, 06:46:29 pm »
za coś takiego 300 zł porażka
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 08, 2012, 07:02:15 pm »
Czekaj może oni to chcieli zrobić z tytanu albo złota? ;) Chyba że ktoś się machnął o jedno zero - 30 zł. A tak bardziej serio - każdy normalny warsztat tokarski wytoczy w 15 min i nie powinni skasować drożej niż 20-30zł. 

karol

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 08, 2012, 07:25:38 pm »
Za 3 dychy to owszem tokarz zrobi ale bez tych 2 gwintów. A że ten gwint trza zrobić do samego końca z pełnym zarysem to będzie miał przy tym trochę dłubaniny. Więc 5-6 dych było by ceną optymalną, no chyba że w serii np 50 sztuk wtedy opłaca się ustawiać maszynę

Yeti

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 08, 2012, 07:35:47 pm »
Cieszę się że potwierdziliście moje przypuszczenia. Przez chwilę zastanawiałem się nawet, czy przypadkiem, to nie ja mam chore wyobrażenia o wartości usługi toczenia takiego elementu ;)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 08, 2012, 08:14:04 pm »
Faktycznie przeoczyłem gwintowanie - tu cena faktycznie może podskoczyć do tych 50 zł.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 08, 2012, 09:14:36 pm »
Gostek (poruszony w temacie "dorabianie rolek") wyszedł ze stanu zimowej hibernacji, ode mnie robi spore zamówienie.
Zapytać nie zawadzi, a wydaje mi się, że "dla mnie" będzie organizował nierdzewkę o zbliżonym rozmiarze :)

karol

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 09, 2012, 01:48:07 pm »
Teraz dopiero zajarzyłem. A po cholerę ten dystans? Zamiast dodatkowego elementu (który jeszcze zwiększa masę roweru) wystarczy przecież nieco przesunąć piastę w prawo (odejmując dystansu po stronie trybu a dodać po lewej) jeśli jest przestrzeń między wolnobiegiem a hakiem (przy jednorzędowym powinno być ze 25mm). Przesunięcie obręczy w prawo kompensujesz szprychami. A że trzeba przesunąć tylko 15 mm więc raczej nie trzeba będzie ich wymieniać na dłuższe. U mnie za taką operację płaci się 20-30 więc u siebie też znajdziesz kogoś kto to zrobi. A jak centrujesz sam to masz sprawę załatwioną bez wydatków.

Yeti

« Odpowiedź #8 dnia: Marca 09, 2012, 05:08:35 pm »
Teraz dopiero zajarzyłem. A po cholerę ten dystans? Zamiast dodatkowego elementu (który jeszcze zwiększa masę roweru) wystarczy przecież nieco przesunąć piastę w prawo (odejmując dystansu po stronie trybu a dodać po lewej) jeśli jest przestrzeń między wolnobiegiem a hakiem (przy jednorzędowym powinno być ze 25mm). Przesunięcie obręczy w prawo kompensujesz szprychami. A że trzeba przesunąć tylko 15 mm więc raczej nie trzeba będzie ich wymieniać na dłuższe. U mnie za taką operację płaci się 20-30 więc u siebie też znajdziesz kogoś kto to zrobi. A jak centrujesz sam to masz sprawę załatwioną bez wydatków.

Myślałem o takiej opcji, ale początkowo odrzuciłem ją ponieważ nie chciałem inwestować w nowe szprychy. O samym centrowaniu nie myślałem, bo prawdopodobnie szprychy przez dziesięciolecia zrosły się z obręczą :D

Chyba czas po prostu zajrzeć do rowerowego z centrownicą i sprawdzić co da się z tym zrobić. Dzięki karol za podrzucenie pomysłu.

Jako ciekawostkę dodam, że dziś dostałem już ofertę 100zł za dystans ;)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 09, 2012, 05:53:17 pm »
Jako ciekawostkę dodam, że dziś dostałem już ofertę 100zł za dystans ;)

Różnica w cenie wynika z tego, że brakuje tokarzom kilku narzędzi i muszą je dokupić - noże do gwintów (pewnie calowe), wytaczak, może jeszcze miękkie szczęki? 
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp