Autor Wątek: Amortyzacja przodu trajki  (Przeczytany 25440 razy)

adriansocho

• kolarz na poziomie
Amortyzacja przodu trajki
« dnia: Stycznia 25, 2012, 09:39:55 pm »
Ciąg dalszy moich rozważań nad kijanką. Szukam odpowiedniego elementu amortyzującego do przednich kół. Najlepiej, aby był wielkości tylnego amortyzatora rowerowego. Nie mogę użyć typowego dampera, bo dzisiaj mi wyszło, że amortyzator nie mieści się w odpowiednim miejscu zapewniającym przełożenie 2:1, i może co najwyżej pracować z przełożeniem zbliżonym do 1:1. To znaczy, że damper 165x38 będzie pracował na bardzo niskim ciśnieniu, i będzie miał za mały skok. Chciałbym też coś tańszego, ale to samo odnosi się do chińskich amortyzatorów sprężynowych bez tłumienia za 35 PLN : typowe sprężyny 500 lbs/in są jakieś 3-4 x za twarde i mają skok 2x za krótki. Wiem, że mogę:
a) zmienić design i użyć wahaczy z materiałów elastycznych (wątek o resorze piórowym, który wyciągnąłem prawie z archiwum)
b) użyć poduszek gumowych (odbojników) - ale też za krótki "skok"
c) użyć amortyzatorów do klapy bagażnika itp. - za długie....
d) cylinder gazowy do fotela biurowego??
e) siłownik/amortyzator od bram przesuwnych (są na allegro) - ale bez tłumienia....

Dobrze by było, aby ów amortyzator miał regulację twardości i jakieś tłumienie przy rozprostowywaniu, najlepiej regulowane.

Liczę się z możliwością, że osobno będzie element resorujący, a osobno, obok niego, drugi element zapewniający tłumienie zwłaszcza odbicia.

Yeti

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Amortyzacja przodu trajki
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 25, 2012, 11:27:56 pm »
Nie wiem jakie wahacze chcesz zastosować, ale czy na pewno nie da się uzyskać odpowiedniego przełożenia dla amortyzatora? Może warto zmienić wymiary wahacza, zmienić kąt amortyzatora (postawić go pionowo/poziomo) lub zastosować push rod/pull rod suspension?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 26, 2012, 03:48:05 pm »
Są dampery motocyklowe, skuterowe, do mini bike itp. Co do samego zawieszenia na rowerowych też się da kwestia projektu:
Najładniejszy imho:

I inne:

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 26, 2012, 07:29:02 pm »
nie zapominajmy jeszcze o zawieszeniu z Ice Trike
http://www.youtube.com/watch?v=AG_XYDkpC3k

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2012, 04:32:52 pm »
Chyba dostałem częściowo to, co chciałem (dźwignie pośrednie naciskane za pomocą popychaczy). Moja sytuacja to trochę jak ten rower na dolnej fotce by Yin: wychodzi, że przełożenie 2:1 a damper przystosowany np. do 4:1.
 Dalsza część: zwrotnice z mini-wahaczami Ice trikes to też świetna sprawa, ale tam do środka sprężyny dobrze by było wsadzić coś, co tłumi przy odbiciu....

Paweł

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 27, 2012, 09:00:59 pm »
Witam . W zawieszeniu ICE są ściskane wałki elastomerowe a nie sprężyny co ponoć daje jakieś tłumienie.

NPX

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 13, 2012, 11:17:50 pm »
A ja mam takie pytanie. Do tych co się bardziej znają... Próbuję rozpracować geometrię zawieszenia z pochylaniem takiego jak np. w Trixo czy CarvX-ie i mam problem... Chodzi mi mianowicie o zjawisko "ściskania" amortyzatorów przy pochylaniu takiego układu... Czy to normalne? Czy dzięki temu rower "na postoju utrzymuje się w pionie"? Czy może ja coś źle rysuję... Jutro wkleję rysunki obrazujące problem... Z góry dzięki:)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 14, 2012, 02:04:50 am »
No nie, amortyzatory nie "ściskają" się podczas pochylania, bo górny punkt mocowania amortyzatora
zawsze jest w pionie, nie rusza się (nie pochyla)
Czyli sama amortyzacja musi być niezależna od systemu pochylania.

Jeśli chcesz zastosować jakieś rozwiązanie które by utrzymywało trajki w pionie, to musi to być jakis oddzielny system.
Jeśli to sprężyny, obawiam się że muszą one być dosyć twarde żeby trzymałe całą wagę ciała w pionie na trajce,
co pewnie będzie utrudniało same pochylanie.
Dlatego większość nie ma podobnych systemów centrowania, a tylko system blokujący pochylanie,
zwyczajnie zacisk hamulca tarczowego z kawałem tarczy lub blachy.
Podczas jazdy naturalną pozycją jest pion (jak na jednośladzie) a blokować pochylanie trzeba tylko na postoju,
czyli tylko wtedy gdy na jednośladzie trzeba nogą się podeprzeć ;)

Pozdrawiam

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

NPX

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 17, 2012, 10:08:26 pm »
Tak jak pisałem załączam dwa schematy. Pierwszy jest odpowiedzią na zdjęcie załączone przez trajk-o-cikliste. Pokazuje ono iż rzeczywiście amorki zostają w położeniu "zerowym" podczas skrętu.

Na drugim ma miejsce to zjawisko o którym pisałem wcześniej. Mianowicie. Przy skręcie amortyzatory uginają się o jakieś 6-7mm. Co zobrazowane jest nie nachodzącymi na siebie punktami mocowania amorków... Jeśli ja coś źle rysuję to proszę o pokazanie mi błędu.

Różnicą pomiędzy schematami jest oczywiście ilość przegubów oraz ich umieszczenie w osi środkowej lub po jej bokach.

RYDZU

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 17, 2012, 10:25:07 pm »
Witam

Na pierwszy rzut oka - błędnie przyjąłeś że płaszczyzny każdego koła i płaszczyzna ramy są równoległe.

Pozdrawiam
RYDZU

NPX

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 17, 2012, 11:11:42 pm »
Czyli w drugiej opcji istnieje możliwość, że rama + tylne koło będą inaczej pochylone niż koła prawe i koło lewe? Zaraz zrobię symulację...
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2012, 11:19:39 pm wysłana przez NPX »

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 18, 2012, 12:04:04 am »
Rydzu: kopę lat, witamy na Forum. ;D Jak Trixo?
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

RYDZU

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 18, 2012, 12:08:37 am »
Rydzu: kopę lat, witamy na Forum. ;D Jak Trixo?

Witam, witam :)

Często tu jestem jako czytelnik. Niestety bieżąca praca zabija mnie czasowo ale .....
w wolnych chwilach coś na ten sezon szykuję ;)

Pozdrawiam
RYDZU

RYDZU

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 18, 2012, 12:19:35 am »
Czyli w drugiej opcji istnieje możliwość, że rama + tylne koło będą inaczej pochylone niż koła prawe i koło lewe? Zaraz zrobię symulację...

A żeby było jeszcze ciekawiej:
gdyby górne punkty mocowania amortyzatorów (do ruchomego elementu)  się pokrywały - byłoby super.
Niestety tak nie jest - zatem koła w miarę pochylania roweru także wychylają się w różnych płaszczyznach.

Pozdrawiam
RYDZU

NPX

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 18, 2012, 12:39:03 am »
No właśnie nie bardzo... Chyba... To jest kolejna próba...

Jak widać koła nadal są równolegle do ramy... A "wszystko do siebie pasuje"... No nie do końca bo tylne koło ucieka do góry co przy trzech punktach podparcia nie stanowi problemu (tylne koło po prostu "usiądzie" na ziemi) - to jest tylko rysunek!
Tak chwilę pomyślałem nad tą opcją z nierównoległością kół bocznych do ramy... NIE MA TAKIEJ OPCJI! Górny i dolny wahacz są równe tak samo jak wysokość mocowania wahaczy "w stanie spoczynku". Czyli na początku mamy prostokąt. Jak zaczynamy pochylać konstrukcję ZAWSZE wyjdzie nam równoległobok. Wniosek Koła boczne zawsze będą równoległe do ramy.
Nad mocowaniem górnych punktów amorków w tej samej osi pionowej co wahaczy też myślałem i wychodzi podobnie. Najbardziej poprawna wersja to ta którą załączyłem teraz. Tylko, że jeśli chciałbym narysować oparte wszystkie trzy koła na "gruncie" to pojawiły by mi się na rys. boki kół przednich.