Ciąg dalszy moich rozważań nad kijanką. Szukam odpowiedniego elementu amortyzującego do przednich kół. Najlepiej, aby był wielkości tylnego amortyzatora rowerowego. Nie mogę użyć typowego dampera, bo dzisiaj mi wyszło, że amortyzator nie mieści się w odpowiednim miejscu zapewniającym przełożenie 2:1, i może co najwyżej pracować z przełożeniem zbliżonym do 1:1. To znaczy, że damper 165x38 będzie pracował na bardzo niskim ciśnieniu, i będzie miał za mały skok. Chciałbym też coś tańszego, ale to samo odnosi się do chińskich amortyzatorów sprężynowych bez tłumienia za 35 PLN : typowe sprężyny 500 lbs/in są jakieś 3-4 x za twarde i mają skok 2x za krótki. Wiem, że mogę:
a) zmienić design i użyć wahaczy z materiałów elastycznych (wątek o resorze piórowym, który wyciągnąłem prawie z archiwum)
b) użyć poduszek gumowych (odbojników) - ale też za krótki "skok"
c) użyć amortyzatorów do klapy bagażnika itp. - za długie....
d) cylinder gazowy do fotela biurowego??
e) siłownik/amortyzator od bram przesuwnych (są na allegro) - ale bez tłumienia....
Dobrze by było, aby ów amortyzator miał regulację twardości i jakieś tłumienie przy rozprostowywaniu, najlepiej regulowane.
Liczę się z możliwością, że osobno będzie element resorujący, a osobno, obok niego, drugi element zapewniający tłumienie zwłaszcza odbicia.