Autor Wątek: zamknięcie forum.poziome.pl  (Przeczytany 9434 razy)

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
zamknięcie forum.poziome.pl
« dnia: Stycznia 23, 2012, 01:04:51 am »

Strona zamknięta

Z powodu wielokrotnego łamania praw autorskich na mocy porozumienia ACTA strona została usunięta.

------------------------------------------

Co jak co, ale za zamieszczane zdjęć i filmików na dziką  pałę,  jesteśmy do odstrzału w pierwszej linii. O cenzurze, zamknięciu strony,  wglądzie do  PW, ujawnieniu danych adresowych  na zawołanie firemki krzak(bez sądów) nie wspominając. Ciekawe , czy na forum obowiązuje prawo holenderskie(serwer), czy polskie :P?
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
Odp: zamknięcie forum.poziome.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 23, 2012, 09:34:16 am »
Dostałeś jakieś zapytanie o łamaniu tychże praw? Czy tak "ogólnie"?

Ten problem ma każde forum społecznościowe.. I to samo rozwiązanie: post jest od użytkownika XXX proszę się z nim skontaktować w celu rozstrzygnięcia sporu..
Jeżeli jest to "linkowanie bezpośrednie", to chyba nie ma problemu. Aczkolwiek kopiowanie zdjęć i wstawianie fotek np. z własnej picassy.. dyskusyjne.. Ale forum dla biednych 400 userów z Polski.. kto by się nimi przejmował, kasy zedrzeć się nie da.

--
EDIT.
Jeszcze zostały nam 3 dni życia :) Potem tylko recumbent disaster. UCI już zaciera ręce :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2012, 09:43:51 am wysłana przez pajak_gdynia »

Bryxon

• wyczynowiec na poziomie
    • Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 23, 2012, 10:26:15 am »
Przeniesiemy sie na TOR'a - wydluzy to troche linki i moga nam to co moga Panu Majstrowi pocalowac...:)
Spoko natura nie znosi prozni - a miliony ludzi w tej samej sytuacji nie moze z przyczyn technicznych wygenerowac milionow pozwow - ewentualnie podziemie na przeczekanie i juz.

wielki brat patrzy

Pozdrowienia
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

zito6

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2012, 11:54:43 am »
Szczerze wątpię czy ta ustawa przejdzie. Szczególnie po ostatnich atakach. Organizacja anomymouse przyznaje się, że jest w posiadaniu 200gb tajnych polskich dokumentów m.in dotyczących smoleńska. Włamywali się do wszystkich stron związanych z rządem:D Swoją drogą to mogli przelać troszke pieniążków od naszych polityków na cele charytatywne jak to zwykli robić:D Jeśli ustawa zostanie podpisana organizacja chce ujawnić te dokumenty...

storm

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2012, 12:10:35 pm »
@Zito - tego nie wiemy... Nie wiadomo co dostał pewien tusek od kogoś (polityka!) aby coś przeszło lub nie, nie wiadomo kogo wycałował i gdzie, aby się podlizać i w zamian za czyjąś radość - wysłać kolejne tysiące naszych żołnierzy gdzieś w bój :>

@Bryxon - ale my jesteśmy tylko forum o rowerach poziomych, więc dlaczego mielibyśmy się kryć i przed kim i za co? Że robimy zdjęcia i filmy kręcimy z udziałem <okropne> naszych rowerów poziomych </okropne> ?

@Pająk - pewnie ogólnie, ale ja się nie dziwię... Skoro tym na górze aż tak odwala, że nie mówiąc NIC społeczeństwu które ich wybrało, robią takie numery - to coś musi być nie tak...

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2012, 12:18:23 pm »
Dostałeś jakieś zapytanie o łamaniu tychże praw? Czy tak "ogólnie"?
Tak ogólnie mi się zebrało.

Ten problem ma każde forum społecznościowe.. I to samo rozwiązanie: post jest od użytkownika XXX proszę się z nim skontaktować w celu rozstrzygnięcia sporu..
Tak jest, a ma być inaczej. Korporacja bezpośrednio do dostawcy internetu z podejrzeniem na gębę. I blokada + dostanie namiarów, danych od dostawcy. Dopiero później ew. pozew do sądu ... Lepiej , bo dostawca będzie musiał cię podglądać, czy aby na pewno. Pod hasłem piractwa robi się zamach na wolność słowa i totalną inwigilację(bo na dolnych węzłach). . A tory, szyfrowania. Co nam po nich, jeśli ban będzie na gębę, a sąd może rozpatrzy za 3 lata. Na pewno pod tą przykrywką odstrzelą niewygodne strony.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 23, 2012, 05:20:09 pm »
Organizacja anomymouse
Anonymous. Niezupełnie organizacja - grupa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Anonymous_%28grupa%29 Polecam poszukać więcej w temacie.

Przeniesiemy sie na TOR'a - wydluzy to troche linki i moga nam to co moga Panu Majstrowi pocalowac...:)

TOR wymaga trochę wiedzy informatycznej, podejrzewam że liczba użytkowników spadła by do 10 osób góra. Może dało by się postawić niezależną sieć opartą na łączach radiowych. W każdym bądź razie przejście ACTA oznacza najprawdopodobniej koniec internetu jaki znamy dziś.

@Zito - tego nie wiemy... Nie wiadomo co dostał pewien tusek od kogoś (polityka!) aby coś przeszło lub nie, nie wiadomo kogo wycałował i gdzie, aby się podlizać i w zamian za czyjąś radość - wysłać kolejne tysiące naszych żołnierzy gdzieś w bój :>
Wiemy, zresztą sprawa jest znacznie większa niż tylko nasze podwórko. Polecam poczytać samemu, nie liczcie na obiektywne informacje w mediach. http://www.wykop.pl/szukaj/acta/

@Bryxon - ale my jesteśmy tylko forum o rowerach poziomych, więc dlaczego mielibyśmy się kryć i przed kim i za co? Że robimy zdjęcia i filmy kręcimy z udziałem <okropne> naszych rowerów poziomych </okropne> ?
Za muzykę w tych filmach, za to ze łamiemy patenty - bo koło do przykładowo takiego trajka można zamontować tylko na x sposobów z czego na 3/4 ktoś ma patent. Ramę rowerowa też można zrobić na x rożnych sposobów - ktoś się dopatrzy podobieństwa = problemy.  Za przekazywanie wiedzy o laminatach, spawaniu i innym how to. Przesadzam? Doczytajcie na czym polega ACTA i reszta. Zresztą gdzie chcesz przechowywać te pliki z fotkami / filmami poziomek  jeśli serwis hostujący zamkną za to że ktoś wrzucił tam kilka nie całkiem legalnych treści? Do tej pory co najmniej 3 większe już zniknęły z sieci, jeden właściciel został aresztowany. Nawet Twoje prywatne ftp może być zamknięte bo zaszło "podejrzenie'' ''domniemanie'' itp.  

@Pająk - pewnie ogólnie, ale ja się nie dziwię... Skoro tym na górze aż tak odwala, że nie mówiąc NIC społeczeństwu które ich wybrało, robią takie numery - to coś musi być nie tak...
Welcome to the real world Neo.. To nie jest pierwsza próba założenia kagańca na internet ( ostatnia była całkiem niedawno - jeśli dobrze pamiętam rok temu, skończyło się spotkaniem premiera z internautami i odesłanie projektu do poprawek ( kosza)i nie pierwsze świństwo które rząd nam robi - wystarczy pokopać temat ile faktycznie płacimy podatków, jak funkcjonuje zus itp. Problem w tym że oglądając tv ani słuchając radja o takich rzeczach się nie dowiecie. Jeśli ACTA przejdzie to internet stanie się podobnym matrixem.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2012, 05:21:47 pm wysłana przez Yin »

barytosz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 23, 2012, 05:45:06 pm »
obsługa TOR'a nie jest trudna gdy używasz odpowiednio skonfigurowanej przeglądarki, którą możesz pobrać z: https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en

A co do zamykania forum, proponował bym adminowi przyłączyć się do jutrzejszej akcji, podczas której wiele popularnych polskich witryn zamyka na dobę swoje strony, tzw. 'blackout'. Zamiast normalnej zawartości wyświetla się tylko informacja o powodzie zamknięcia i podstawowe info o SOPA.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 23, 2012, 05:57:31 pm »
obsługa TOR'a nie jest trudna gdy używasz odpowiednio skonfigurowanej przeglądarki
Zgadza się, ale zauważ że cześć osób z forum ma problem np. z wrzuceniem fotki czy filmiku na forum. Myślę że tym bardziej poległy by na obsłudze TOR'a.

zito6

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 23, 2012, 06:15:28 pm »
http://antyweb.pl/nie-dla-acta-jutro-protestujemy-kulturalnie-czyli-blackout/    Zachęcam administratora do przyłączenia się.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 23, 2012, 06:26:41 pm »
TOR nic nie da jeśli kontrola jest na poziome wejścia abonenta = cały TOR jest zamknięty w kontrolowanej sieci. Niezależna sieć radiowa = piractwo po  stronie nowego "dostawcy" , bo ustawowo miał kontrolować. Czyli też psu na budę.
Ciekawe, czy gdyby zrobić nowy kanał cyfrowy - wybijanie alfabetu w rynnę za pomocą młoteczka, czyli medium byłaby rynna. To czy za udostępniane tym kanałem pójdzie się siedzieć.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 23, 2012, 06:43:57 pm »
Normalnie przepowiednia się spełni.
Koniec Świata nastąpi w 2012? 
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 23, 2012, 07:26:03 pm »
ACTA ma też walczyć z podróbkami. A więc kupisz lampkę rowerową na dealextreme , to ci ją skonfiskują i zniszczą ... To w świecie rowerów jest już niezła sprawą - dużo rzeczy znormalizowanych. To który producent będzie miał suport podróbkę, a który oryginał?. Bo z wymiarów i materiałów to może być identyczny.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 23, 2012, 07:40:36 pm »
To wyobraź sobie teraz, że jestem sobie dużą korporacją i twierdze, że do fotografii i filmów o rowerach poziomych, których jesteś autorem, ja mam prawa.
Twój dostawca blokuje Ci dostęp tylko na podstawie tego, że ja tak twierdzę i to ty musisz udowodnić, że nie mam racji. A jak już udowodnisz (pewnie zajęło by to kilka lat znając nasze urzędy/sądy) to ani dostawca, ani urzędnik, ani ja, po prostu nikt, nie ponosi odpowiedzialności za to, że w skutek owego bana poniosłeś jakieś straty. Fajne nie?

Teoretycznie, jako osoba, która z pracy twórczej żyje, powinienem się cieszyć, że wreszcie własność intelektualna, będzie chroniona. Tymczasem, ciężko mi uwierzyć w to, że ktoś wpadł na pomysł, aby wrastający paznokieć wyleczyć przez amputacje kończyny, i to przy samej... po wyżej kolan.

W 2005r wyszła książka SF Charles'a Stross'a pt.Accelerando i jest tam wątek o prawach autorskich. Okazuje się, że wcale nie tak fikcyjny, jak by się zdawać mogło. Książka mocno zakręcona i trochę dziwaczna, ale jeśli ktoś lubi ten gatunek, to polecam.

barytosz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 23, 2012, 09:00:47 pm »