Autor Wątek: Mhroczny poziom - czyli początki :)  (Przeczytany 73988 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Mhroczny poziom - czyli początki :)
« Odpowiedź #90 dnia: Marca 01, 2012, 10:02:52 pm »
Mufa suportu: jeżeli planujesz EN-AW 2017A (Pa6) to toczy się ją z pręta D40, bez konieczności toczenia po zewnętrznej. Link do rysunku mufy znajdziesz na Forum u Cyqlop'a (https://sites.google.com/site/cyqlopproject/pliki?pli=1).
Ja mam zamiar w przyszłym tygodniu zacząć toczyć swoją.
Główkę ramy (z EN-AW 2017A) pod stery 1 1/8" zewnętrzne (wystające) toczysz również z pręta D40mm (i również nie ma potrzeby toczyć z zewnątrz).
Ogólnie trudno jest znaleźć rurę D40x5mm z EN-AW 2017A.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #91 dnia: Marca 01, 2012, 10:08:57 pm »
Mufa suportu: jeżeli planujesz EN-AW 2017A (Pa6) to toczy się ją z pręta D40, bez konieczności toczenia po zewnętrznej. Link do rysunku mufy znajdziesz na Forum u Cyqlop'a (https://sites.google.com/site/cyqlopproject/pliki?pli=1).
Ja mam zamiar w przyszłym tygodniu zacząć toczyć swoją.
Główkę ramy (z EN-AW 2017A) pod stery 1 1/8" zewnętrzne (wystające) toczysz również z pręta D40mm (i również nie ma potrzeby toczyć z zewnątrz).
Ogólnie trudno jest znaleźć rurę D40x5mm z EN-AW 2017A.
Właśnie problem jest taki, że mam już kupione stery pół-zintegrowane, czyli na śr. wew 44mm, co raczej eliminuje pręt D40mm ;)
Mufa suportu będzie przeszczepiona z ramy razem z rurą od przerzutki przedniej i hakami tylnego koła oraz pivotami.
Można wiedzieć gdzie toczysz swoją główkę ramy, o ile dobrze pamiętam też będziesz stosował stery pół-zintegrowane? (Tylko Ty chyba Alu, dobrze mi się wydaje?)

Pamiętaj, że rozmawiamy o stali, jeżeli o mnie chodzi. ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2012, 10:20:40 pm wysłana przez Mhrok »

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #92 dnia: Marca 01, 2012, 10:35:20 pm »
Stal = ups. Ale tu 2~2.5mm ścianki jest wystarczające.
Ja też będę miał stery półzintegrowane - będę toczył pręt D50 ale alu. Planuję zrobić to sam u siebie w pracy, właśnie w przyszłym tygodniu.
Stali to mi nie dadzą toczyć, ale możesz spróbować na ul. Podskarbińskiej w dawnym WZL'u. Tam są Maroma /Skos /Wimech - ja im zlecałem różne robótki, między innymi zawodowe: toczą, frezują, wycinają wodą i laserem, spawają, lakierują. Jeżeli chodzi o moje domowe okolice, to w Piasecznie na Czajewicza oraz w Nowej Iwicznej na Krasickiego i koło Kieleckiej są ślusarze.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #93 dnia: Marca 01, 2012, 10:44:38 pm »
Stal = ups. Ale tu 2~2.5mm ścianki jest wystarczające.
Ja też będę miał stery półzintegrowane - będę toczył pręt D50 ale alu. Planuję zrobić to sam u siebie w pracy, właśnie w przyszłym tygodniu.
Stali to mi nie dadzą toczyć, ale możesz spróbować na ul. Podskarbińskiej w dawnym WZL'u. Tam są Maroma /Skos /Wimech - ja im zlecałem różne robótki, między innymi zawodowe: toczą, frezują, wycinają wodą i laserem, spawają, lakierują. Jeżeli chodzi o moje domowe okolice, to w Piasecznie na Czajewicza oraz w Nowej Iwicznej na Krasickiego i koło Kieleckiej są ślusarze.
Jeżeli czas pozwoli to może nawet jutro tam podjadę i popytam. "Tam" = Podskarbińska, bo do Piaseczna się nie będę rowerem pchał :>
Podjadę, zdam relację potem co i jak, może w jednym miejscu zrobię wszystkie robótki blaszano-rurowe w rowerze :)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #94 dnia: Marca 02, 2012, 07:33:53 am »
będę toczył pręt D50

Panowie czytam i nie mogę zrozumieć o czym piszecie. "Pręt D50"? Raczej WAŁEK.
Sory, że się czepiam.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #95 dnia: Marca 02, 2012, 07:52:28 am »
Wałek to po obróbce (chyba). Wyjściowy materiał to chyba jednak pręt, no chyba, że bardzo gruby (ale D40 to jeszcze nie jest grube).

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #96 dnia: Marca 03, 2012, 06:49:21 am »
Wałek to po obróbce (chyba). Wyjściowy materiał to chyba jednak pręt...

Tu się zgadzam. Nie mogłem sobie jednak wyobrazić jak robisz mufę suportu z sześciometrowego pręta..... :D
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #97 dnia: Marca 03, 2012, 09:56:14 pm »
Zaczynam rozważać przemianę projektu ze stalowego spawanego na aluminiowego klejonego/kompozytowanego. Takie właśnie rozważania doprowadziły do:

Proste, nie wiem czy wytrzyma łączenie dwóch profili i oś wahacza w jednym miejscu (wątpię). Nie sprawdziłem jak będzie biegł łańcuch powracający.

Wcześniejsza wersja:

Tutaj z kolei problem z prowadzeniem łańcucha - ciągle się z tym zmagam - Jak poprowadzić łańcuch, żeby przeszedł nad wahaczem i się zmieścił pod fotelikiem. Moja zmora.

Oraz na koniec, taka tam wersja pośrednia:

Jestem rozdarty z lekka i trochę przybity tym cholernym łańcuchem i prowadzeniem go...

Pozdrawiam.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #98 dnia: Marca 03, 2012, 10:32:22 pm »
Wersja pośrednia - do bani :) Im mniej załamań ramy, tym lepiej.
Górny łańcuch prowadzisz pod rolką, wytoczoną np. z kółka od hulajnogi (D50~60mm + kołnierz). Rolkę umieszczasz pod fotelem, albo przy samej osi wahacza. W pierwszym wariancie lepiej będzie chyba postawić rolkę na rurze podpierającej fotel.
Jak na tym łączeniu dwóch rur i mufy wahacza dasz górą dodatkowy zastrzał (zmieści się pod fotelem) to ci wszystko wytrzyma i będziesz miał miejsce, gdzie oś rolki mocować.
Dolnym łańcuchem się nie martwiłbym - zawsze można wpakować w rurkę i poprowadzić jak się chce.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

storm

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Marca 03, 2012, 11:26:28 pm »
@Mhrok - ale czy w ogóle zastanawiałeś sie nad wysokością fotela? Bo patrząc na te rysunki to widzę, że to w ogóle jest chyba kwestia przez ciebie pomijana? I w związkuz  tym nie wiem - budujesz high racera czy coś niższego czy jak? Może postaraj sie tzrymać w planach jednej wysokości i do niej dopasowywać ramę i przesuwać tylko fotelik przód-tył?

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #100 dnia: Marca 04, 2012, 01:24:50 am »
@Mhrok - ale czy w ogóle zastanawiałeś sie nad wysokością fotela? Bo patrząc na te rysunki to widzę, że to w ogóle jest chyba kwestia przez ciebie pomijana? I w związkuz  tym nie wiem - budujesz high racera czy coś niższego czy jak? Może postaraj sie tzrymać w planach jednej wysokości i do niej dopasowywać ramę i przesuwać tylko fotelik przód-tył?

Jak widzisz dążę do około 50cm nad ziemią.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #101 dnia: Marca 04, 2012, 07:25:53 am »
Zaczynam rozważać przemianę projektu ze stalowego spawanego na aluminiowego klejonego/kompozytowanego.

Pierwszy rower zrób stalowy. Jak się nie uda za pierwszym razem zawsze taką stalową ramę można "skrócić i wyrzucić".  Wyjdzie w miarę dobrze, to lekkie poprawki i możesz stosować inne, lżejsze, materiały.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #102 dnia: Marca 04, 2012, 10:31:24 am »
Zaczynam rozważać przemianę projektu ze stalowego spawanego na aluminiowego klejonego/kompozytowanego. Takie właśnie rozważania doprowadziły do:
Picturów nie widać :(

Proste, nie wiem czy wytrzyma łączenie dwóch profili i oś wahacza w jednym miejscu (wątpię).
Obciążenie ogona będzie niewielkie (no chyba, że myślisz o wyprawie do Chin :) ). Tą częścią się w ogóle bym nie przejmował. A jakby coś się działo, to zastrzał załatwi wszystkie problemy.

Nie sprawdziłem jak będzie biegł łańcuch powracający.
Powrót możesz "na dzień dobry" olać zupełnie.

Tutaj z kolei problem z prowadzeniem łańcucha - ciągle się z tym zmagam - Jak poprowadzić łańcuch, żeby przeszedł nad wahaczem i się zmieścił pod fotelikiem. Moja zmora.
Aż dziw mnie bierze, że Trajk-o' nie zgłosił protestu :) Znacznie prostsze jest poprowadzenie łańcucha pod wahaczem! Rolka "siłowa" wprowadza największe straty, więc lepiej zrobić ją większą i najlepiej zębatą. I nie zapomnij, że będzie występowało "bujanie" (squat), które można zminimalizować (lub nawet wyeliminować) poprzez odpowiednie umieszczenie rolki (czego raczej nie uda Ci się zrobić mając rolkę pod fotelem)

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #103 dnia: Marca 04, 2012, 10:56:10 am »
Rolka "siłowa" wprowadza największe straty, więc lepiej zrobić ją większą i najlepiej zębatą.

I tu się z Kolegą nie zgodzę, a w zasadzie zgodzę ale tylko połowicznie. Rolka powinna być duża - tak. Zębata - nie bałdzo, bo zęby uniemożliwiają przesuwanie się łańcucha prawo-lewo, w zależności od zapiętych biegów, czyli wymuszają konkretne położenie łańcucha a to zuo. Taką zębatą rolkę trudno się robi. Lepsza jest gładka, szersza niż łańcuch - prościej, taniej, nie blokuje przesuwu łańcucha. A policzki robić i tak trzeba i tak.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #104 dnia: Marca 04, 2012, 11:22:40 am »
Rolka "siłowa" wprowadza największe straty, więc lepiej zrobić ją większą i najlepiej zębatą.

I tu się z Kolegą nie zgodzę, a w zasadzie zgodzę ale tylko połowicznie. Rolka powinna być duża - tak. Zębata - nie bałdzo, bo zęby uniemożliwiają przesuwanie się łańcucha prawo-lewo, w zależności od zapiętych biegów, czyli wymuszają konkretne położenie łańcucha a to zuo. Taką zębatą rolkę trudno się robi. Lepsza jest gładka, szersza niż łańcuch - prościej, taniej, nie blokuje przesuwu łańcucha. A policzki robić i tak trzeba i tak.
Rozumiem, że kółko od hulajnogi będzie ok? Tam są łożyska kulkowe, więc powinno styknąć?

O bujaniu wiem, i dlatego próbuję je minimalizować. Nie uniknę go przecież, chyba, że puściłbym łańcuch przez oś wahacza :D

Moim problemem jest to, że wahacz w osi ma jakieś 50+2*30=110mm szerokości, a to oznacza, że już w osi będzie robił problem łańcuchowi, który, jeżeli szedłby równolegle do ramy, byłby może jakieś 10-40mm od niej oddalony(tak mi się wydaje). Do tego musi się z nim(wahaczem) minąć. Myślałem nad patentem w postaci haków kół, które mają mocowanie profilu niżej niż oś, co dałoby swobodę łańcuchowi.
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2012, 11:31:34 am wysłana przez Mhrok »