Autor Wątek: Mhroczny poziom - czyli początki :)  (Przeczytany 73966 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Mhroczny poziom - czyli początki :)
« Odpowiedź #180 dnia: Kwietnia 25, 2014, 08:53:44 am »
Przesunięcie jest zwykle w granicach 5mm i daje się korygować na istniejących szprychach.
Mhrok: lepiej się upewnić: kładziesz koło bez szybkozamykacza, poziomo, obręczą na podpórkach i mierzysz suwmiarką odległość do ziemi. Odwracasz koło na drugą stronę (bez zmiany podpórek :)) i mierzysz jeszcze raz.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #181 dnia: Kwietnia 26, 2014, 09:37:11 pm »
Jeżeli akurat chodzi o przesunięcie piasty względem obręczy, to mogę dodać coś od siebie...

Gdy pierwszy raz wymieniałem u siebie tylne koło, byłem wielce zdziwiony, że lewe szprychy są umocowane pod wyraźnym kątem ostrym do osi piasty, natomiast z prawej strony, ten kąt dąży niemal do 90 stopni (lecz jest to niecałe 90).
Z biegiem czasu, gdy pozwoliłem sobie na zakup porządniejszego sprzętu (na kasecie, a nie jak dotychczas na wolnobiegach), zbadałem dokładnie tę sprawę i wszystko okazało się jasne. Na podstawie poniższego rysunku można łatwo wywnioskować: wymiar 1 oraz 2 są rożne, co widać dokładnie, że wymiar 2 jest większy. Niemniej, po zbadaniu położenia obręczy względem elementów oporowych piasty (końcówki, które opierają się od wewnątrz o kły tylnego widelca) doszedłem do wniosku, że obręcz położona jest symetrycznie względem tych końcówek. Pozostałe położenie elementów jest wynikowa, a całość wygląda, jak wygląda ;)
Klik

Wniosek?
Robiąc prosty test, jaki zaproponował Franc, odległość końcówek od podłoża powinna być identyczna po obydwu badanych stronach ;)

Pozdrawiam

władek8

« Odpowiedź #182 dnia: Kwietnia 26, 2014, 10:26:52 pm »
Gif nie działa  :'(

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #183 dnia: Kwietnia 26, 2014, 10:47:33 pm »
Majsterkowicz: koła na kasetach są często asymetryczne na jakieś 4~5mm i mi na jednym kole tak wychodziło, tak, że musiałem poprawiać. Pierwotnie, koło było robione na symetryczne, z czasem uległo rozcentrowaniu przez pękniecie szprych. Dałem od serwisu, wycentrowali i przestało pasować w ramę - zacząłem mierzyć, sprawdzać i wyszło, że jest niesymetryczne. Musiałem dać Maćkowi70, żeby poprawił.
Oczywiście chodzi o symetrię obręczy względem powierzchni oporowych a nie względem kołnierzy, bo tak to nigdy chyba nie jest symetryczne.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #184 dnia: Kwietnia 26, 2014, 11:24:44 pm »
Reasumując, albo zrobię sobie "specjalne" symetryczne koło albo powinienem zrobić "krzywy" wahacz. Jest trzecie wyjście, czyli olać krzywiznę ;)

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #185 dnia: Kwietnia 27, 2014, 10:08:40 am »
Mhrok - przecentrowanie koła na tych samych szprychach to 10pln a czy ono będzie specjalne??
Z drugiej strony, skoro ponoć większość nowych kół jest niesymetryczna, do niesymetrycznych wahaczy - to zmierz tą "standardową" niesymetrię twojego koła i zrób do niego wahacz. Inne koła też będą pasować.
Nie olewaj - będziesz miał problemy z hamulcem.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #186 dnia: Kwietnia 27, 2014, 10:10:02 am »
Nie olewaj - będziesz miał problemy z hamulcem.
Hamulec mogę zamontować jak będzie trzeba względem koła. :)

Majsterkowicz

« Odpowiedź #187 dnia: Kwietnia 27, 2014, 11:27:39 am »
Franc - zgadzam się z Tobą, bo obręcz wręcz musi być symetryczna względem powierzchni oporowych, bo kołnierze praktycznie zawsze będą niesymetryczne.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #188 dnia: Kwietnia 27, 2014, 05:52:54 pm »
Majsterkowicz - obręcz może albo nie być symetryczna względem powierzchni oporowych - to jest właśnie ten haczyk czyli 2 standardy.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Majsterkowicz

« Odpowiedź #189 dnia: Kwietnia 27, 2014, 09:36:27 pm »
Majsterkowicz - obręcz może albo nie być symetryczna względem powierzchni oporowych - to jest właśnie ten haczyk czyli 2 standardy.
Dobrze jest się doedukować ;) Bo powiem Tobie, że niemal wszystkie moje tylne koła, kupowane jako gotowe, zaplecione i wgl, miały obręcz ułożoną symetrycznie.
Niemniej, gdybym już taką dostał i chciał zastosować hamulce V-brake, wypośrodkowałbym sobie obręcz czy samemu, czy w oddając do serwisu (pewnie to drugie), wahacz zrobił klasyczny, symetryczny i resztą się nie przejmował. Wiem z doświadczenia, że gdy coś nie jest symetryczne, nie tylko ciężej jest to narysować, zwymiarować, a przede wszystkim wykonać :P

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #190 dnia: Kwietnia 27, 2014, 10:11:49 pm »
I dlatego ja od zawsze robię swoje wahacze dla kół zaplecionych symetrycznie względem powierzchni oporowych.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800