Autor Wątek: Mhroczny poziom - czyli początki :)  (Przeczytany 74092 razy)

barba

• kolarz na poziomie
Odp: Mhroczny poziom - czyli początki :)
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 15, 2012, 01:55:43 am »
I znalazłem:
http://www.radsport-zentrale.de/de/RST-Federgabel-CAPA-T-20-20-Zoll-V-DISC-BRAKE-schwarz.html
Co najważniejsze rura sterowa jest do kupienia oddzielnie taka jak potrzeba! są do wyboru różne długości i rozmiary oraz typy gwintowany i ahead. Do tego przesyłka do PL za 12,7 EUR.
Napiszę jeszcze tylko w sprawie utwardzania tam.

To chyba jakieś stare zapasy. Jeśli rzeczywiście dostępne to się nie zastanawiaj.

tatar

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 15, 2012, 10:38:03 am »
Już ze 2 lata temu miałem spory problem ze znalezieniem amortyzatora na stery 1", więc raczej bym się nie zastanawiał i robił 1 1/8.

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #47 dnia: Lutego 15, 2012, 11:54:42 am »
Tylko jeżeli będę miał 1 1/8" to jaką rurę wziąć? Gwintowana czy pod ahead jak najdłuższa? Jaką wewnętrzną średnicę ma główka ramy pod 1 1/8"? około 29mm?
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2012, 11:57:20 am wysłana przez Mhrok »

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #48 dnia: Lutego 15, 2012, 01:54:07 pm »
Jeżeli 1 1/8" to wyłącznie może być a-head. Inne rozmiar a-head to - 1", 1 /4" i 1.5". Stery 1 1/8" gwintowane teoretycznie istnieją, ale w zasadzie nie występuje w przyrodzie. Stery gwintowane występują wyłącznie w rozmiarze 1".
Główka ramy: D34Js8 (D33.9 do D33.95) na odcinku 15mm po obu stronach dla sterów klasycznych.
Patrz wątek: http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1523.0 oraz link bezpośredni: http://www.canecreek.com/manuals/Standardized_Headset_Identification_System.pdf
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #49 dnia: Lutego 15, 2012, 02:22:57 pm »
Mam jakieś walające się po domu stery, nowe, nieużywane, na maszynówkach i mają średnicę 44mm takie: http://www.ambike.pl/p/pl/2512/stery+accent+hsi-s01.html
Chyba pod nie zrobię główkę. Jak myślicie, da się to oddać jakiemuś tokarzowi do zrobienia czy lepiej szukać stalowej ramy z taką główką?

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #50 dnia: Lutego 15, 2012, 02:49:10 pm »
Ja je mogę jakby co odkupić - będę potrzebował do IMK P8.
To są stery ZS zwane też pół-zintegrowane- nie wystające poza główkę ramy.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 15, 2012, 02:58:44 pm »
Mnie tam one odpowiadają, mogę pod nie główkę zrobić. Tylko pytanie czy zrobienie się opłaca? Chodzi mi o to, czy jak pójdę do tokarza z wymiarami to nie zrobi oczu jak talerze i rzuci kwotą z kosmosu. Rozumiem, że długość takiej główki też jest dokładnie określona i jakoś ustandaryzowana...?
Zmierzyłem właśnie ramę z ALU z jakiej będzie alu wersja kiedyś - jest pod zewnętrzne stery (średnica 33,8mm). :) (w sumie nie wiem jakie to ma znaczenie ale zmierzyłem!)
Krótkie podsumowanie:
1. Czekam na amorek z Cykloturu, ma być czarny, utwardzony i 20" pod 1 1/8".
2. Stery wykorzystam jakie mam, jeszcze wymyślę skąd wezmę główkę ramy.
3. Nad geometrią ramy pracuję intensywnie, jak coś wypracuję to spytam się jakie średnice rur byście tam widzieli.
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2012, 03:12:30 pm wysłana przez Mhrok »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 15, 2012, 03:10:26 pm »
Jeżeli 1 1/8" to wyłącznie może być a-head. Stery 1 1/8" gwintowane teoretycznie istnieją, ale w zasadzie nie występuje w przyrodzie. Stery gwintowane występują wyłącznie w rozmiarze 1".
Śmiem zadać kłam obu stwierdzeniom: w rowerze trekkingowym mam gwintowane 1 1/8" a w LowRacerze 1" a-head ::)
Ktoś ostatnio otworzył watek ze specyfikacją rozmiarów sterów i główek, warto zajrzeć.
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2012, 03:12:03 pm wysłana przez pajak_gdynia »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #53 dnia: Lutego 15, 2012, 03:53:34 pm »
Śmiem zadać kłam obu stwierdzeniom
Dokładnie tak. Do tego można znaleźć mostki typu a-head na 1" i wpuszczane mostki na 1 i 1/8. Rowerowa przyroda nie znosi pustki ;)

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #54 dnia: Lutego 15, 2012, 04:30:09 pm »
Śmiem zadać kłam obu stwierdzeniom
Dokładnie tak. Do tego można znaleźć mostki typu a-head na 1" i wpuszczane mostki na 1 i 1/8. Rowerowa przyroda nie znosi pustki ;)
Dobra, to że można nic nie znaczy. Jeżeli chodzi o części zamienne wolałbym pozostać w mało niszowych częściach rynku ;)
Zostanę przy tym co mam chyba, stery na łożyskach maszynowych zachęcają mnie bezobsługowością. Byłbym dźwięczny, jeżeli ktoś podeśle kontakt do jakichś znajomych tokarzy czy kogo tam, którzy mogą zrobić taką główkę. :)

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #55 dnia: Lutego 15, 2012, 04:52:12 pm »
Jest gostek (poszukaj w wątku o dorabianiu rolek), który "dorabia" sobie drobnym toczeniem. Terminy ma miesięczne, ale teraz chyba nie gra roli :)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #56 dnia: Lutego 15, 2012, 05:46:07 pm »
Mnie tam one odpowiadają, mogę pod nie główkę zrobić. Tylko pytanie czy zrobienie się opłaca? Chodzi mi o to, czy jak pójdę do tokarza z wymiarami to nie zrobi oczu jak talerze i rzuci kwotą z kosmosu.

Jeśli robisz od zera, to raczej nie powinno być różnicy w cenie. Toczyć to lub tamto, i tak wszystko jedno.
Jest tylko pytanie z czego będzie(sz) toczył. Najlepiej żeby to był kawał rury bezszwowej.
Czyli ciut dotoczyć żeby stery weszły.
Jeśli się nie znajdzie rura, ale znajdzie się pręt, do dopiero wtedy będzie duża różnica w cenie i czasie toczenia.

Dawcy stalowego, czyli główkę na 1 1/8 raczej nie znajdziesz.
Co nie znaczy że nie ma takich ram, ale są rzadko spotykane, i raczej nie na złomie.
Co znaczy że najlepiej poszukać odpowiedniej rury i dotoczyć.

Te stery co masz (tzw. Zero Stack) nadają się jak najbardziej, tylko kwestia dobrania odpowiedniej rury.
Jeśli łatwiej znajdziesz rurę pod zewnętrzne miski (~34mm) to wtedy się bardziej opłaca dokupić takie stery,
niż kombinować ze 44mm jeśli nie możesz znaleźć rury która pasuje.   

Jeśli chcesz kupić gotową, lub bardziej się opłaca niż toczenie, to możesz kupić tutaj http://www.hafa-ligfietsen.nl/contents/nl/p116.html
6 euro + wysyłka.
Nie jest podane, ale prawdopodobnie jest to rura na stery 34mm, czyli zewnętrzne miski.
Maja też różne inne rzeczy i drobiazgi które Ci się mogą przydać.

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #57 dnia: Lutego 15, 2012, 07:08:13 pm »
Yin: nie napisałem, że nie ma wcale 1" a-head bo ja takie właśnie użyłem w IMK P9 zbudowanym dla Młodego. Nie napisałem, że też w ogóle nie ma sterów 1 1/8" gwintowanych - są, ale to bardzo rzadki przypadek. Ty jesteś pierwszą i jak na razie jedyną osobą która zadeklarowała się, że ma takie stery.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #58 dnia: Lutego 15, 2012, 09:32:31 pm »
Luzik, nie rzucam gromów tylko dwa gr. do dyskusji ;) Ciekawostka w temacie: stery gwintowane 1 i 1/8 są w chińskich hulajnogach,* system identyczny do rowerowego (miski,wianki,kontry itp.).
*Moje są "normalne" rowerowe, przydały się kiedy zabrakło mi rury sterowej na mostek a-head - stery skręcane złapały widelec na styk a wpuszczany mostek 1 i 1/8 załatwił sprawę mocowania kierownicy.

raffi

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #59 dnia: Lutego 23, 2012, 05:22:30 pm »
Luzik, nie rzucam gromów tylko dwa gr. do dyskusji ;) Ciekawostka w temacie: stery gwintowane 1 i 1/8 są w chińskich hulajnogach,* system identyczny do rowerowego (miski,wianki,kontry itp.).
*Moje są "normalne" rowerowe, przydały się kiedy zabrakło mi rury sterowej na mostek a-head - stery skręcane złapały widelec na styk a wpuszczany mostek 1 i 1/8 załatwił sprawę mocowania kierownicy.

A to akurat ciekawa informacja. Te hulajnogi są dośćc tanie to zawsze można kupić taką hulajnogę i ześwinić ją na części. Rurę wykorzystac, że ma odpowiedni wymiar pod stery. A z kółek zrobić rolki łańcucha :D