Autor Wątek: Mhroczny poziom - czyli początki :)  (Przeczytany 74083 razy)

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
Odp: Mhroczny poziom - czyli początki :)
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 20, 2012, 10:01:39 am »
Nie licz, że ten rower tobie wyjdzie (przetestowane przez wielu), wyjdzie dopiero 3 rower. Dlatego proponuje Ci nastawić się  na zakup puszki farby i pędzla....  Co do główki ramy, poszukaj u dawców, w przypadku stali - 1" wystarczy.  . . Z dawców możesz mieć całe łożyskowanie z widelcem i lepiej to pozostawić. Mocowania hamulców tarczowych, to jest przyspawana blaszka.   

Cytat: storm
Ale ja się nie znam, ja tylko 16 km w 1 stronę robię w sezonie... (przez uliczkę pod domem, drogę krajową nr2, do Alei Krakowskiej gdzie nie ma litości dla pionowców...)
Ci sami ludzie, codziennie w tym samym miejscu. W końcu się przyzwyczają. A ta litość , nie masz poczucia nakręcania się?
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 20, 2012, 10:16:38 pm »
Cytat: storm
Ale ja się nie znam, ja tylko 16 km w 1 stronę robię w sezonie... (przez uliczkę pod domem, drogę krajową nr2, do Alei Krakowskiej gdzie nie ma litości dla pionowców...)
Ci sami ludzie, codziennie w tym samym miejscu. W końcu się przyzwyczają. A ta litość , nie masz poczucia nakręcania się?
Też jeżdżę Krakowską, może i na tym bardziej zakorkowanym odcinku, za to o każdej porze :D

Mówicie, żeby stery kupione zostawić w pudełeczku, żeby czekały, a wykorzystać to co jest?
W takim razie będę potrzebował również widelca, pewnie sztywnego, na 20" na 1". Ech. Dużo szukania :]]

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 20, 2012, 10:56:01 pm »
od wigry weź, przynajmniej na jakiś czas, bo fakt faktem trudno będzie znaleźć taki widelec z pivotami ;D chyba że amorka znajdziesz by makrokesz

storm

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 21, 2012, 02:57:55 am »
@Neverhood - no właśnie nie do końca, bo zdarza mi się pojawiać w innych miejscach w sezonie w zupełnie losowych dniach i zachowanie kierowców jest jeszcze lepsze... O ile ci przyzwyczajeni starają się jakoś wyprzedzić - bo już wiedzą "co to jedzie", o tyle świeżaki potrafią dymać za mną z kilometr... dwa... trzy... I dopiero gdzieś tam przy okazji wyprzedzić.

Jeśli chodzi o litość wobec pionowców - wierz mi lub nie, ale wiem co to jest pionowiec, jeździłem na nim ostatnio, jeszcze w 2011 roku i wiem jak ludzie na to reagują. I ich reakcja polega na maksymalnym zignorowaniu problemu i wyprzedzeniu kiedy tylko i jak się tylko da. Pod prąd, po drugiej stronie wysepki, spychając rowerzystę do krawężnika, na milimetry... Pelen wypas metod. Więc litość dla rowerzystów pionowych jest tu jak najbardziej na miejscu.

@Mhrok - ale CO dokładnie chcesz zmajstrować? jaki typ roweru z tej stali? Wiesz już gdzie będziesz spawał, jakimi metodami, etc? Masz jakieś rysunki techniczne albo chociaż jakiś szkic do pochwalenia się? Czy dopiero w trakcie spawania stwierdzisz, że chyba coś narysujesz jednak? ;)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 21, 2012, 07:29:01 am »
I ich reakcja polega na maksymalnym zignorowaniu problemu i wyprzedzeniu kiedy tylko i jak się tylko da. Pod prąd, po drugiej stronie wysepki, spychając rowerzystę do krawężnika, na milimetry... Pelen wypas metod. Więc litość dla rowerzystów pionowych jest tu jak najbardziej na miejscu.

Są kierowcy samochodów i kierowcy samochodów, którzy jeżdżą również rowerami.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 21, 2012, 07:44:03 am »
@Mhrok - ale CO dokładnie chcesz zmajstrować? jaki typ roweru z tej stali? Wiesz już gdzie będziesz spawał, jakimi metodami, etc? Masz jakieś rysunki techniczne albo chociaż jakiś szkic do pochwalenia się? Czy dopiero w trakcie spawania stwierdzisz, że chyba coś narysujesz jednak?
Rysunek w CAD powstaje.
Jeżeli chodzi o metody spawania, to nie wiem, czemu nie miałbym tego zostawić spawaczom do wyboru, przecież oni się na tym znają, nie? A pewnie pospawam w jakimś zakładzie, który się tym zajmuje. :)
Prosiłbym o nie rozpoczynanie dyskusji kto gdzie ma jakich kierowców - nie ten wątek ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2012, 09:36:59 am wysłana przez Mhrok »

wildzi

• kolarz na poziomie
  • Wieczny majsterkowicz...
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 22, 2012, 12:31:37 am »
Mhrok, zapraszam do mnie na Ochotę, do mojego warsztatu (przerobiona piwnica). Zostało mi trochę części po trzech rowerach dawcach :o Przed blokiem mam spore podwórko, będziesz miał miejsce na jazdę próbną ;D

Masz już na pewno jakiś pomysł jak ma wyglądać Twoja poziomka. Uchyl rąbek tajemnicy i spróbuj nam określić lub narysować jak ma wyglądać.

Do mojej poziomki, którą już kończę, inspiracji szukałem w Internecie, również w galeriach na tym forum. Szukałem aż znalazłem taki kształt, który mnie zainspirował i pozwolił "zobaczyć" że to proste...
WilPaf -> SWB ASS 20x24

WilPaf II -> SWB ASS 20x20 "Lepszy" vel. "Killer"

storm

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 22, 2012, 09:37:47 am »
@Wildzi - witamy :)
Może się przy okazji pochwalisz co zmajstrowaleś? Jakiś opis gdzieś obok w Techno? ;)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 22, 2012, 12:35:08 pm »
Dla manie najgłupsi kierowcy jeżdżą w BMW jeden taki z miesiąc temu wyprzedzał mnie po wewnętrznej, a potem  wyprzedzał  na zakręcie i  co chciał pokazać nie wiem chyba że jest idiotą.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 22, 2012, 12:56:09 pm »
Tomek70: Nie chciał pokazć, że jest idiotą tylko chciał pokazać, że ma małego i musi się dowartościować.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 22, 2012, 01:13:18 pm »
Tomek70: Nie chciał pokazć, że jest idiotą tylko chciał pokazać, że ma małego i musi się dowartościować.
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=363.msg21829#msg21829 :D

Ale spróbujmy się jednak tematu trzymać, jak kolega nas ładnie prosi.
Prosiłbym o nie rozpoczynanie dyskusji kto gdzie ma jakich kierowców - nie ten wątek ;)

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 23, 2012, 02:40:40 pm »
Wracając do tematu
Mhrok: ja IMK P7 spawałem/naprawiałem/przerabiałem w Maromie/Wimech/Skos na Podskarbińskiej na terenach dawnego WSK - to są 3 różne firmy powiązane rodzinnie i w jednym stojące domku - spawają wszystko i dobrze i nawet sprawnie. Nigdy nie pamiętam która firma czym się zajmuje ale to chyba Wimech spawa.
Wcześniej: IMK P6 i pierwsze spawania P7 robiłem w al-spaw w Piasecznie (tereny Laminy) ale trochę się poirytowałem na terminy przy spawaniu P7 i już tam raczej nie pójdę spawać.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 25, 2012, 08:19:55 pm »
Z jakiegoś powodu nie dostałem powiadomienia o odpowiedzi - no nic.
Może jutro przedzwonię tam i się podpytam co jak i za ile. Jutro pewnie będę miał też widelec(sztywny) :]
Mam też dawcę suportu, główki ramy i reszty drobnicy. A swoją drogą alu rama też się znalazła, więc będzie na drugą wersję wehikułu.

Mhrok

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 12, 2012, 09:14:26 pm »
Na ten moment mam kilka wątpliwości:
 - Jaką główkę ramy zastosować? Mam wybór:
      - 1" i widelec na 1"
      - 1 1/8" i widelec na 1 1/8"
      - 1 1/8" i widelec na 1"
Nadmienię tylko, że w Cykloturze nie mają widelców utwardzonych 1" amortyzowanych za to będą mieli utwardzone amortyzowane na 1 1/8"(płyną). To oznacza, że pierwsza propozycja automatycznie odchodzi do lamusa.
Posiadam jedynie główkę na 1" stalową, więc będę musiał skombinować 1 1/8" ze stali. Wiecie może jakie parametry musi spełniać taka rura? Stery planuję ahead(ale jak wyjdzie...).

Walczę też z wymyślaniem geometrii ramy :D
Bardzo roboczy szkic:

I tutaj pojawiają się pytania:
Jaką grubość rur zastosować - 38x1,8?
Czy opłaca się giąć ramę aby uzyskać niżej położony fotelik?

Przy okazji spytam się, czy znajdzie się jakiś chętny z rowerem poziomym ASS z Warszawy chętny do spotkania w najbliższych dniach celem zobaczenia "jak to jeździ"?

Pozdrawiam.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 12, 2012, 09:59:20 pm »
Jest Gromanik, Storm, Ślimak ma już poziomkę, jest też Raffi i Mackenzen (USS) oraz w stronę Piaseczna - Gemsi, Maciek70 i ja (ale ja mam jeżdżący tylko IMK P6 a to jest małe).

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800