Autor Wątek: 12 biegowy Sachs Elan  (Przeczytany 24801 razy)

Irenty

• kolarz na poziomie
12 biegowy Sachs Elan
« dnia: Stycznia 05, 2012, 12:29:03 pm »
Witam.
ostatnio dorwałem przypadkiem taki napęd jak w temacie, na kole 28" 12 biegowa przekładnia ( http://www.karstilo.net/hpv/technik/sachs_sram/elan/index.php ). Ale brakuje do niej zębatki napędowej (oryginał 26 zębów) oznaczona nr. 2 na podanej stronie gif. 6. Może ktoś przypadkiem posiada taką zębatkę? Wiem że to rzadki okaz takiej przekładni ale może... Chciałem ją zastosować do mojego rowerka którego robię ( mam zamiar :) ) coś typu CLWB.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
Odp: 12 biegowy Sachs Elan
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 05, 2012, 02:55:42 pm »
Jeśli nie znajdziesz odpowiednią, to może ktoś pomoże zrobić nową. Czyli wyciąć z kawału blachy.
Chyba Franc robi nietypowe zębatki do korb ?

A w ogóle pierwszy raz słyszę o takiej piaście, pewnie mega rarytas co ? :) 

Pozzzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 05, 2012, 03:48:15 pm »
i to 12 biegowa, pewnie że rarytas

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 05, 2012, 10:24:08 pm »
też pierwszy raz taką mam w ręce, fajna ale trochę ciężka :(, dzisiaj ją rozebrałem i jak widać w środku jest całkiem całkiem, to myślę że będzie chodzić. Był tylko problem z linką bo nie chodziła ale zrobiłem ją. Tylko ta zębatka, jak nie znajdę to dorobię sobie na warsztacie. Zrobię z zębatki od kasety, tylko jeden problem będzie z tymi 6 ząbkami wewnątrz zębatki, może ktoś ma na to sposób? :).

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 06, 2012, 08:55:24 pm »
No wkładasz oryginalną na wierzchu i narysujesz na zębatce od kasety kształt oryginału.
Tak samo jakbyś robił nową z blachy.
Pytanie jest tylko czy tam gdzie mają być te zęby jest materiał, czy jest dziura ;)
Do tego chyba starczy piła i pilnik, lub frezarka ręczna.

Jakbyś miał frezarkę, to mógłbyś odciąć oryginalną poniżej zębów,
zrobić taki sam kawał z zębatki kasety/korb/blachy i potem pospawał to razem.
Ale jak już frezarka, to chyba łatwiej będzie zrobić od zera z blachy ;)

Pozzz 
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 06, 2012, 09:02:17 pm »
No tak jakbym miał oryginalną zębatkę to by nie było problemów nawet jakby nie miała zębów.... ale nie mam żadnej zębatki... :(  
A jeszcze zapytam, może u któregoś z kolegów leży niepotrzebna manetka 12 biegowa...... :).
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2012, 09:32:27 pm wysłana przez Irenty »

M63

• kolarz na poziomie
    • Moje Poziomki :)
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 07, 2012, 05:31:14 am »
A nie pasuje zwykł zębatka z trzema zębami ??
Nie wstanę ,
TAK będę leżał !!!

Paweł

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 07, 2012, 05:31:53 pm »

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 07, 2012, 06:59:08 pm »
dzięki Paweł za linka.... jakieś zaczepieniem jest, co prawda, 5,20 euro to nie dużo ale przesyłka za to do Polski 3 razy droższa, ale może przez kogoś się załatwi. Od razu znalazłem też manetkę 12 biegową za 5,99 euro :).

Paweł

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 07, 2012, 07:10:51 pm »
mogę Ci to kupić z przesyłką do Niemiec jeśli chcesz

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 07, 2012, 07:33:13 pm »
No tak jakbym miał oryginalną zębatkę to by nie było problemów nawet jakby nie miała zębów.... ale nie mam żadnej zębatki... :( 

Ahaaa! (idiota) ;D Sorki, coś nie przeczytałem  jak powinno, i cały czas myślę że ty masz zębatkę,
ale potrzebujesz nowej bo ta oryginalna zużyta .. (puka się w czoło) ;)

POzzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 07, 2012, 07:54:00 pm »
Dzięki z góry "Paweł", myślę że najpierw sprawdzę dorabiając jakąś zębatkę i zobaczę czy to wogóle chodzi a jak będzie chodzić to się do Ciebie zgłoszę....  OK.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 08, 2012, 12:18:35 am »
Jakoś nikt nie zwrócił uwagi na to co napisano w linku pierwszego posta a mianowicie, że ten model okazał się zupełnym niewypałem. Od pewnego momentu cała produkcja modelu przeznaczona została wyłącznie na pokrycie potrzeb części zamiennych do już wyprodukowanych a psujących się egzemplarzy. Firma zrezygnowała z dalszej sprzedaży.

Może więc by się nad planami użytkowania tego cuda zastanowić?

Jacek

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

dziantek

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 08, 2012, 02:03:52 am »
O ile nie musisz sporo doinwestowac, to ja ci moge polecic ta piaste. Mialem dwie sztuki, dwa rowery - damki i dosyc dobrze wspominam te napedy. W obu egzemplarzach byl problem z przejsciem, o ile dobrze pamietam, z trzeciego na czwarty lub z czwartego na piaty bieg - wtedy trzeba bylo wyraznie odpusic pedalowanie, a na pozostalych przejsciach miedzy biegami bylo juz lepiej, chociaz tez nie radzila sobie idealnie ze zmiana biegow pod obciazeniem. Piasta ma rozne srednice kolnierzy, co moze sprawic problem przy zaplataniu. Moze nie byla niewypalem totalnym, to taki protoplasta I-motion9, jakies tam szlaki przetarla, ale faktycznie waga powyzej 3kg ja ukatrupila i ten kosmiczny rozmiar zebatki. Potrafily sie szybko rozregulowac, ale znowu regulacja tez byla szybka, a i ja nie wymienialem linek. Manetki bezawaryjne, dzialaly swietnie, chociaz wymagaly dwoch ruchow nadgarstkow od 1-12. Wybierak schowany, wewnetrzny, ale z dziwnym przedluzeniem dla linki, mocowanym do dolnej "widelki". Hamulce od razu wywalalem - krecenie w tyl dzialalo poprawnie z minimalnym oporem. Najciekawsze bylo mocowanie piasty w hakach ramy, bo nie nakretkami, tylko srubami wkrecanymi do gwintowanej osi piasty (imo lepiej to funkcjonowalo od nakretek, ale nie tak dobrze jak zaciski). Jak chcesz pojezdzic szybciej, to przy 28" kolach wybralbym korbe 42-44T, bo zwykli montowac z korbami bodajze 38 pod babciny setup. Moje dwie sztuki roznily sie minimalnie z zewnatrz, mialy inne okienka na wskaznik regulacji, jedna z szybka pleksi, druga oryginalnie bez i mialy ciut inne obudowy...jedna z malowanym logo, druga z grawerowanym. Szkoda HUB'a, daj mu godnie umrzec na trasie :D

Irenty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 08, 2012, 10:40:10 am »
"dziantek" i tu się z Tobą zgodzę :), jak coś takiego się dorwie to trzeba spróbować, a nie się poddawać. Lubię wyzwania, zresztą jak ktoś buduje sobie takie cuda jak poziomki to każda jest wyzwaniem :). Bo kupić nową to jaka to satysfakcja. Oczywiście nie każdy ma i może sobie zrobić sam bo albo nie ma drygu albo miejsca aby coś porobić. A jak nie wyjdzie z piastą to się wstawi inne koło :). "dziantek" a spytam się jeszcze może na czym polegała regulacja, może masz jakiś opis? moja piasta to ta z szybka pleksi.