Autor Wątek: Budowa trójkołowca wzorowanego na WARRIOR  (Przeczytany 52491 razy)

motylek

• kolarz na poziomie
Odp: Budowa trójkołowca wzorowanego na WARRIOR
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 24, 2012, 07:16:29 pm »
No i obowiązkowe zdjęcia :D

Dziś rowerek zabrałem na działeczkę w celach testów i poprawek :]

Na początek zająłem się poprawą zbieżności, co przyniosło zaskakujący mnie efekt :D Opory zmalały i już daje się lajtowo jechać na przełożeniu 2-5. Musze jeszcze niewiele ale jednak ustawić fotelik bardziej pionowo i dorobić zagłówek :D

A hamulce ............ się okaże jak się dotrą klocki, troszkę się podreguluje moze zostaną jak są :D

Na przyszły tydzień planuję pożyczyć pakiet akumulatorów, zapakować w plecak i testować napęd :D
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2012, 07:20:13 pm wysłana przez motylek »

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 24, 2012, 07:39:32 pm »
Są takie klamki, były zapodawane zdjęcia, do których dochodzą 2 linki, ale obok siebie, czyli jest jednakowa siła działania hamulców. Albo tak jak pisze Trajk'o - prawa klamka to prawe przednie koło, lewa klamka to lewe przednie koło, a tył luzem (albo jak ma mój Młody w P9 - hamulec torpedo).
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

motylek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 24, 2012, 08:06:46 pm »
ale ja w klamkach muszę mieć wyłącznik do odcięcia zasilania silnika :D

Romanes

• wyczynowiec na poziomie
  • handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 24, 2012, 08:25:03 pm »
Można zdublować wyłaczniki, żeby hamowanie lewą lub prawą klamką tak samo odłączało zasilanie silnika. I niekoniecznie wyłaczniki w klamkach, na odcinku linki hamulcowej biegnącej bez pancerza wzdłuż konstrukcji zamontować np . mosiężne wkładki z kostek połączeniowych elektrycznych (im mniejsze tym lepsze - 1mm^2) działąjące na wyłączniki przymocowane do ramy.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 25, 2012, 10:11:05 am »
Złączka elektryczna może być jeszcze bardziej uniwersalna: przy wykorzystaniu dwóch przelotek (jednej pojedynczej i dwóch podwójnych) także masz najtańszy rozdzielacz (stara metoda na przedłużanie linek). Można wtedy użyć pojedynczych klamek z wyłącznikami.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 25, 2012, 06:29:22 pm »
ale ja w klamkach muszę mieć wyłącznik do odcięcia zasilania silnika :D

Tymbardziej trzeba użyć odzielnych klamek na każdy z przednich hamulców ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2012, 06:31:06 pm wysłana przez trajk-o-ciklista »
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

tomcat

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 25, 2012, 10:46:21 pm »
Witam bratnią duszę po sprzęcie, też zbudowałem  trójkołowca, ale wzorowanego na planach Thunderbolta. Sprzęcik Ci wyszedł palce lizać - pełen szacun. Mam natomiast pytanko, czy nie uważasz, że dobrze byłoby dać niewielką węzłówkę - wzmocnienie w miejscu łączenia się przedniej sekcji ramy z tylną pod fotelikiem. Biorąc pod uwagę stan polskich dróg i to, że nie ma on tylnej amortyzacji, to wjechanie w każdą dziurę będzie powodować spore obciążenia w tym miejscu. A uwierz mi, nie da się trajkiem ominąć wszystkich dziurek ;D. Nie żebym był jakimś tam znawcą obciążeń konstrukcyjnych, ale mam takie wrażenie.Co do hamulców, to myślę, że dobrze jak są na wszystkich kołach jezdnych. Swego czasu na forum były zdjęcia zmyślnego rozdzielacza wykonanego przez kolegę Saurusa, ale teraz ich nie widzę, może Tobie się uda je znaleźć.

Pozdrowionka