Autor Wątek: Budowa trójkołowca wzorowanego na WARRIOR  (Przeczytany 52549 razy)

motylek

• kolarz na poziomie
Odp: Budowa trójkołowca wzorowanego na WARRIOR
« Odpowiedź #60 dnia: Lutego 06, 2012, 11:18:21 pm »
No to dziś też troszkę podziałałem przy rowerku :D

Zrobiłem mocowanie suportu, i wstępną regulację. Muszę jeszcze dopasować zakres i odciąć kawałem boomu.

Czekam na przesyłkę główek cięgien, i zacznę brać się za sterowanie. Dziś wspawałem profil pod mocowanie zacisków hamulcowych. Musze też zająć się tylną przerzutką, co prawda kupiłem gotową mocowaną pod oś koła, ale okazało się że zwężenie osi koła powinno być poziomo, aby pasowała, ja zrobiłem pionowo. Muszę wyfrezować "fasolkę" w haku przerzutki i będzie GIT :D

Mam pytanie, czy widoczna na ostatniej fotce rolka prowadząca z przerzutki, będzie wystarczająca do prowadzenia łańcucha, czy może zbyt delikatna i robić nową z poliamidu ??

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #61 dnia: Lutego 07, 2012, 07:28:10 am »
Zrób nową. Taką o przekroju H. Ja dostosowałem kółka od łyżworolek - są z łożyskami pod M8.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #62 dnia: Lutego 07, 2012, 07:59:23 am »

Mam pytanie, czy widoczna na ostatniej fotce rolka prowadząca z przerzutki, będzie wystarczająca do prowadzenia łańcucha, czy może zbyt delikatna i robić nową z poliamidu ??

Jeśli będzie na łańcuchu powrotnym (dolnej części) wystarczy, jeśli na napędowym (górnej części) będzie zbyt delikatna. Wtedy poszukaj gotowych rolek na allegro, lub tak jak zrobił Hansglopke, zastosuj wyżłobione kółka od łyżworolek - sprawdza się.

Widzę, że prace nad konstrukcją posuwają się całkiem sprawnie i jest szansa, że na wiosnę kolejna kijanka zasili poziome szeregi. Witaj na forum.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 07, 2012, 08:13:04 am »
Wystarczy, wyłącznie na powrotnym łańcuch pod warunkiem dobrego naprowadzenia łańcucha - patrz przypadki z uruchomieniem IMK P9 na Zlocie - tam też na szybko dałem takie rolki na dolny łańcuch ale były bez prowadnic łańcucha i Junior nie dał rady jeździć. Teraz wymieniłem na toczone z poliamidu (tak jak napisał Kaczor - przekrój "H").
Zastosowanie takiej rolki na górnym łańcuchu - żywotność mniejsza niż 100km -wyciera się i niszczy w zastraszającym tempie, Przetestowane empirycznie na P1.
Motylek - a może spróbujesz oprzeć fotel o tą ukośną rurę ramy? Tak, żeby schować ją pomiędzy żebrami - dzięki temu skrócisz rower nawet o 10cm i będzie lepiej wyglądał.*

*Ja jestem z tych co uważają, że przestrzeń między fotelem a tylnym kołem powinna dążyć do "0" bo jest długością straconą i dopiero wtedy rower dobrze wygląda jak koło tylne prawie dotyka do oparcia.
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2012, 08:20:12 am wysłana przez Franc »
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

motylek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #64 dnia: Lutego 07, 2012, 09:45:17 am »
Franc, teoretycznie mógłbym jeszcze przesunąć fotelik do tyłu, ale ......

chce mieć regulację fotela i ta pozycja aktualna jest bardziej siedząca niż lubie, po drugie przednie golenie wystawały by już zbytnio i wsiadanie było by ciężkie bo i tak do łatwych już nie należy :D

Wszelakie poprawki będę chciał nanosić na v.2 z aluminium :D

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #65 dnia: Lutego 07, 2012, 09:55:27 am »
(*) Franc, ja ostatnio też :) Pomijając wygląd, mam pewne wątpliwości co do stabilności aktualnego zamocowania fotelika (te blaszki są ździebko za długie).
A rolkę "na zasilaniu" najlepiej zrobić z zębatką w środku "H". Jest to wersja wysokobudżetowa, ale wystarczy "aż do śmierci". (Jakby co to takie rolki właśnie robię do LRa, no.. może będą pod koniec lutego).
I wydaje mi się, że może być konieczne wzmocnienie tyłu, aktualne jest zbyt długie żeby było sztywne i się nie wyginało (przy okazji niszcząc fotelik)

motylek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #66 dnia: Lutego 07, 2012, 10:36:24 pm »
Dziś kolejny dzień pracy za mną :D Dzisiaj postępy niewielkie ale czasochłonne :D

A tu przymiarka zasilania. Nie jestem do końca przekonany czy na pewno będą to żelowe aku, ale w razie czego mam jak je wcisnąć. Chyba będę się skłaniał do zasilania LiFe albo co najmniej LiIon, ze względu na gabaryty i wagę.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 08, 2012, 02:24:41 am »
Oj nie, nawet nie myśl mocować żelowe w takim miejscu !
Li-ion jeszcze jakoś, bo dużo lżejsze, ale jednak trzeba się postarać żeby na kijance
każdy ciężar był bliżej przodu, zwłaszcza że już w tylnym kole masz tak ciężki motor.
Jeśli już muszą akumulatory być z tyłu, to jak najniżej.
Mógłbyś zrobić taki "bagażnik" pomiędzy osią tylnego koła a siedzeniem,
tak żeby akumulatory umieścić niżej osi tylnego koła, jak najbliżej fotelu.

Pozzzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #68 dnia: Lutego 08, 2012, 06:44:15 pm »
Nie lepiej puścić górny łańcuch nad ramą? Na jednej rolce.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 08, 2012, 06:59:36 pm »
Jedna rolka z tyłu i wyżej - może się udać. ???

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

motylek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #70 dnia: Lutego 08, 2012, 09:26:54 pm »
Ale się nie uda :(

Żeby wyrobić się nad ramą musiał bym fotelik unieść do góry, a tego nie chcę robić. Z drugiej strony nie chce, aby łańcuch przechodził mi na styk, czyli 0,5cm pod fotelikiem i tyle samo nad ramą.

motylek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 09, 2012, 07:56:03 am »
Macie pomysł na wykonanie kierownicy ?? Z czego zapożyczyć rurkę ??

Wiem 22 można wziąć ze składu, ale jechać 35km po 1,5m rurki to mi się nie chce :D

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 09, 2012, 08:23:33 am »
Macie pomysł na wykonanie kierownicy ?? Z czego zapożyczyć rurkę ??

Wiem 22 można wziąć ze składu, ale jechać 35km po 1,5m rurki to mi się nie chce :D

Najlepiej ze starego roweru. Fi pod manetki, hamulce dzwonki  i lusterka się będzie zgadzać.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #73 dnia: Lutego 09, 2012, 08:24:06 am »
Ja do IMK P9 pociąłem na pół starą rowerową kierownicę "jaskółkę".
baj de łej: Dziękuję Maciek70 :)

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

motylek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 09, 2012, 08:52:53 am »
Problem mam w tym że w sklepie za rogiem mają kierownice, chyba nawet jaskółki o których piszesz, ale po mojemu są za wąskie. Franc możesz rozszerzyć temat przeciącia na pół ?? łączyłeś ja wstawką w środku czy jak ??