Autor Wątek: Budowa Cruzbike,a. Syzyfowa praca  (Przeczytany 28981 razy)

Romanes

• wyczynowiec na poziomie
  • handmade CRUZBIKE
Budowa Cruzbike,a. Syzyfowa praca
« dnia: Grudnia 08, 2011, 09:26:51 pm »
Chciałbym przedstawić moje boje z cruzbikiem, początki i problemy sygnalizowałem w 'Przywitalcu' w wątku : http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1393.0
Znalazłem zdjęcie (jedyne  >:() z pierwszego złożenia ram, z tymczasowym 'fotelo-krzesłem' ;), z napędem na oryginalnych zębatkach rometowskiej ramy (czerwona) :

Link do albumu (jeśli dobrze wybrałem) : https://picasaweb.google.com/100192388696755582309/Poziomka?authuser=0&feat=directlink

Próby ujarzmienia tej konstrukcji spełzły na : za duża odległość suportu, za duże przełożenie.
Kolejne zmiany nie pomogły, w międzyczasie zakupiłem na złomowisku ramę-dawcę trójzębatek przednich, mam więc zmienne przełożenie. Impasem okazał się problem ruchliwości suportu (http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1393.msg21455#msg21455) - ustawienie odległości od fotelo-krzesła.
Cruz przeszedł już wiele metafor metamorfoz , zmieniałem mocowanie sztycy od suportu, mocowanie kierownicy, zmianę suportu i wciąż było albo za blisko (stopy przy czterech literach), albo za daleko (nie sięgałem wygodnie). Niestety bez dokumentacji foto   :'(
A więc zgodnie z wątkiem w 'Przywitalcu' najbliższe wolne chwile spędzę na złomowiskach....  ;D
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2011, 05:43:02 pm wysłana przez Romanes »

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Budowa Cruzbike,a. Syzyfowa praca
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 08, 2011, 09:57:00 pm »
Miniaturka fotki się nie powiększa, jak możesz wrzuć w większym rozmiarze. 

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 09, 2011, 12:31:03 pm »
Cruz przeszedł już wiele metafor

??? Yyyy?
A nie metamorfoz przypadkiem?
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Romanes

• handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 09, 2011, 05:40:53 pm »
Cruz przeszedł już wiele metafor

??? Yyyy?
A nie metamorfoz przypadkiem?

Metamorfoz oczywiście. Przypadkiem jesienne zmęczenie wypłynęło.....

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 09, 2011, 06:42:14 pm »
Krzesło wymiata, poszukaj od ikarusa :) wygodniejsze :)

Romanes

• handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 09, 2011, 07:32:19 pm »
Krzesło wymiata, poszukaj od ikarusa :) wygodniejsze :)

Wymiata czy nie wymiata, lepsze to niż goła rura, a do przymiarek w sam raz  ;).

"- Tato, tato, kup mi gitarę!! - ustawiczna prośba syna.
 - Masz!! - rodzic uległ prośbom.
 - Ale tato! ta gitara nie ma strun!!
 - Jak się nauczysz grać to kupie struny!!!"    ;D

Jak dopasuję rower pod swe wymiary i nauczę się jako-tako jeździć ::) to go zmienię. Ale nie na ikarusa. Wracam do obowiązków domowych  :D - skręcanie mebli kuchennych  ;D

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 09, 2011, 10:06:29 pm »
Większa fotka i wszytko jasne - kierownica jest zdecydowanie za nisko.  Zerknij do galerii https://picasaweb.google.com/113663826549422725409/FWDCruzbikeMBB

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 09, 2011, 10:36:53 pm »
racja, nie zauważyłem Yin, prawdopodobnie będziesz haczył nogami o kierownice

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 31, 2011, 11:42:30 am »
jak tam prace nad cruzem?

Romanes

• handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 31, 2011, 04:07:05 pm »
jak tam prace nad cruzem?

Przesilenie świąteczne obowiązków niepoziomych. Dziś w kuchni fronty na zawiasach powieszałem. Pogoda sprzyja poszukiwaniom na złomowiskach, niestety ramy Y nie mają w ofercie. Tak więc cruz poczeka jeszcze na w pełni regulowany suport....
A ta kierownica ze zdjęcia to była już w tej damce, nie zdążyłem rozebrać a tu 'pstryk'. Zdjęcie żona zrobiła jak już ochłonęła ze śmiechu - fotelo-krzesło ją rozbawiło  ;D

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 31, 2011, 04:21:07 pm »
Nie tylko ją :) Ja sam "zwijałem się" ze śmiechu przez parę minut :)

Romanes

• handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 22, 2012, 08:45:15 pm »
Pochwaliłem się w innym wątku
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1723.msg25152#msg25152

Spokojnie, napisali "znajdziesz", nie "dostaniesz"  ;)

Ja już rok ??? szukam sposobu na cruza   :o

zastojem przy budowie cruza, prawdopodobnie dostałem pytanie (autor wątka też zadaje pytanie)
w czym masz problem? z chęcią pomogę :)
więc informuję, że brakuje mi zawiasu przy suporcie, żeby można było swobodnie ustawić położenie suportu. W wolnych chwilach w soboty biegam po złomowiskach, ale tam jeszcze nie spotkałem ramy z amortyzowanym tylnym widelcem, żeby z niej wydobyć zawias. Kombinowałem z obejmami do montażu anten TV/sat na rurze, niestabilne były...
I tyle historii, będę dalej po złomowiskach biegał. Już pomysłów nie mam na ten zawias, z czego go zrobić?
Bo amortyzowana rama ze sklepu  :o, domowa ministra finansowa  >:(
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2012, 08:51:33 pm wysłana przez Romanes »

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 22, 2012, 10:00:14 pm »
może byś pokazał co już masz, ewentualnie dał projekt jak to wygląda, ogółem można zawias wziąć z makrokesza, bądź zrobić skręcany zawias do supportu, co prawda mam tylko pomysł w głowie ale

Romanes

• handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 23, 2012, 04:21:37 pm »
Projektu ni ma.
Taki trochę McGaver : co mam to przykładam....
Mam to co zdjęciu powyżej : bazą jest rama z damki, marki "mifa", z długą rurą główki; widelec przedni z rometowskiego roweru męskiego; widoczny na zdjęciu tylny trójkąt z tego męskiego już w kawałkach, niestety nieużyteczny. Z innego górala z złomowiska mam wycięty suport z rurą suport-główka (obcięte przy główce) jako główną i fragmentem rury podsiodłowej pod mocowanie przerzutki, pozostałe rurki tylnego trójkąta bezużyteczne - góral trafił na złom po urazie tegoż trójkąta :(
No i dumam jak zrobić ten zawias przy suporcie, w sposób umożliwiający przestawianie suportu....
Gdybym do ramy tej damki mógł włożyć widelec z górala, to bym wykorzystał widelec rometowski, ale ten z górala za krótką rurę ma, nawet ciut gwintu z główki nie wystaje. A na odwrót wygląda śmiesznie - cienki widelec główny i taki grubas do suportu.

Romanes

• handmade CRUZBIKE
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 29, 2014, 09:21:42 pm »
Witam!
Odkopuję wątek z otchłani Hadesu - wróć, internetu. Cierpliwe latanie po złomowiskach, życzliwa pomoc znajomych zaowocowały w końcu drugą wersją, jak się dziś okazało jeżdżącą, Cruzbika. Rama główna to młodzieżowe chyba MTB z kołami 26'', suport z fragmentem ramy z jakiegoś roweru z wachaczem na zawiasie, kierownica z Ukrainy, do tego w układzie kierowniczym drobnica z różnych rowerów.
Fotki tego cuda jeszcze nie mam.
Siedzisko tymczasowe z elementów drewnianych - kawał deski pod tyłkiem, nad oparciem jeszcze myślę. Widzi mi się takie cuś składane, dwuczęściowe - podtyłek i oparcie, tak jak na modelach z strony 'cruzbike.com'  Niestety krzesełka z pierwszej wersji nie było jak funkcjonalnie zamocować - przymiarki były i nici z tego..... :'(
Pierwsze przymiarki jeżdżenia robiłem w warsztacie - od ściany do ściany 5m, wstępna regulacja suportu, siedziska. Dziś wydłużyłem drogę testową - na podwórku 10m, no i zdecydowałem się na wyjście na uliczkę osiedlową - zero ruchu wieczorem. Przejechałem w sumie 2x200m i 2x400m, trochę jak błyskawica - od krawężnika do krawężnika. Zauważyłem, że ciężko mi się wychodzi na prostą z skrętu - i mam pytanie do cruzbikerów : jest to kwestia do opanowania przeze mnie - brak umiejętności jazdy, czy jakiś błąd w budowie mocowania przedniego koła - wyprzedzenie, kąt główki czy masa suportu przeważa  ;)
No i wyszły dodatkowe opory : tylne koło na konusach luzy ma, na dodatek oś w mocowaniu jakiegoś przesunięcia doznała i opona o widelec trze, ach jo.
Czyli, Syzyfie, do boju - szczyt w zasięgu  ;) 
I do odbudowy kondycji ::)

Pozdrowienia!!