Autor Wątek: Szklany SWB  (Przeczytany 96909 razy)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
Odp: Szklany SWB
« Odpowiedź #90 dnia: Listopada 25, 2011, 11:00:22 pm »
W necie wyczytalem, ze montarz jest intuicyjny, ale mnie juz pol dnia meczy jak to k#$^a ma dzialac?!

No jest tak, że to jest hak dla poziomych drop out-ów z "ładowaniem" koła od przodu.
Z nazwy by człowiek pomyślał że na rowerze poziomym się to zamontuje bez problemu, ale, zawsze jest ale ;)
Czyli takich:

Ta część haku która wystaje, trzeba spiłować, żeby hak był płaski, czyli żeby nic nie wystawało.
Co to tego anti-roation cuda, to jest raczej żeby się hak trzymał w drop-oucie jak się odkręci koło.
Jeśli sam hak nie jest jakoś przymocowany do ramy, do po prostu wypadnie z całą przerzutką jak zdejmiesz koło.
Czyli śruba i ta powiedzmy nakrętka po przykręceniu trzymają się w drop-oucie.
Radził bym olać to co jest, i po prostu użyć mniejszą śrubę którą trzeba przykręcić do ramy i skleić epoksydem np.
Czyli tyko tak żeby się trzymała. Można też dać nakrętkę z drugiej strony,
ale pytanie czy nie będzie się ona kolidowała z kasetą lub łańcuchem jak jest na najmniejszej zębatce.

Co do samej pozycji haku i przerzutki powinna noa być dostosowana do nieco innej linii łańcucha na poziomce.
Może zdjęcie pomoże:

Pozzzzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #91 dnia: Listopada 28, 2011, 12:32:03 pm »
I po weekendowej przerwie ruszam dalej.

Z dobrych newsow, tkanina diolenowa i delaminazowa juz zamowione, teraz tylko czekam, az ktos z pracownikow w hurtowni zauwazy moje zamowienie na 80zeta i zechce mu sie cos z tym dalej zrobic - za to nienawidze Havla :)

Ktos chcial zobaczyc jak wygladaja moje drop-out'y.... od poczatku do konca, sa moja radosna tworczoscia z kawalka duralu i zalaminowane chyba 2ma warstwami tkaniny

http://zapodaj.net/1b1efa5d6fcc.jpg.html

Przez to, ze nie znam sie na rowerach, a juz napewno nie mam najmniejszego pojecia o rodzajach hakow/drop out'ow i wszystkiego innego :), to wlasnie nijak hak do przerzutki ktory kupilem nie chce sie zgrac z moim hakiem w ramie :/ wklejenie nie wchodzi w gre, bo nie bede mial jak wyciagnac kola (czy wlasnie, ze bedzie sie dalo?) no i czarodzieska nakretka z kupionego haka sie raczej nie przyda, bo jak widac na zdjeciu otwor zupelnie sie mija z moja rama o_O az cisnie sie na usta haslo "oj zycie, gdybys ty mialo morde, to bysmy inaczej porozmawiali..."

i focia:
http://zapodaj.net/e9181fa4cdbd.jpg.html

I jeszcze cele na dzisiaj:
- obrobienie na gotowo laminatowych rurek do mocowania rolek,
- ostateczne wyznaczenie miejsc wklejenia mocowania rolek na ramie,
- polapanie geometrii mocowania fotelika (jednak NIE tak jak Zockra),
- kupienie najtanszej kierownicy jako dawcy rurek (23mm to nie najczesciej spotykana srednica :/ )
- kupienie kwiatkow i przygotowanie czegos na rocznicowa kolacje dla ukochanej :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #92 dnia: Listopada 28, 2011, 03:42:35 pm »
Ja to widzę tak:

Cześć haka zaznaczona na czerwono spiłować, po spiłowaniu ustawić lekko pod kątem ( strzałka) tak aby kółeczko na hak znalazło się +- w miejscu kółeczka na rysunku. Gotowy hak wlaminować. Nie powinno to wpłynąć za bardzo na pracę przerzutki a pozwoli na założenie koła. 

- kupienie najtanszej kierownicy jako dawcy rurek (23mm to nie najczesciej spotykana srednica :/ )
Szukaj 22mm, i daj do malowania proszkowego - jak wróci będzie miała 23 mm a nawet więcej jak przesadzą z grubością warstwy proszku.

- kupienie kwiatkow i przygotowanie czegos na rocznicowa kolacje dla ukochanej :)
Kwiatów? A rower ma? ;) Anyway gratulacje :)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #93 dnia: Listopada 28, 2011, 04:57:05 pm »
Bez paniki ! VK HI znowu pomoże ! ;D
Miejsce na oś koła nie wcale nie musi być "otwarte" ! Patrz:

Czyli spokojnie możesz hak po obróbce przykręcić tak jak pokazujesz,
a koło montujesz tak że najpierw odkręcasz szybko zamykacz całkiem, i koło bez szbkzmk wpychasz do widelca.
Na VK trzeba tylko koło delikatnie wykręcić i oraz widelec rozszerzyć ciut, i koło z osią wpada w dziurki.
Potem dajesz szbkzmk, przykręcasz i już :)

Pozzzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #94 dnia: Listopada 28, 2011, 05:11:33 pm »
a koło montujesz tak że najpierw odkręcasz szybko zamykacz całkiem, i koło bez szbkzmk wpychasz do widelca.
Na VK trzeba tylko koło delikatnie wykręcić i oraz widelec rozszerzyć ciut, i koło z osią wpada w dziurki.
Potem dajesz szbkzmk, przykręcasz i już :)

Oto krótki video instruktaż ;)
Oczywiście trochę to inaczej wygląda jak jest tam łańcuch oraz przerzutka, ale działa na tej samej zasadzie.

http://youtu.be/9WMnGiTlSq8
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #95 dnia: Listopada 28, 2011, 10:55:37 pm »
@Trajk'o

Czy ty specjalnie na moje potrzeby nagrales filmik jak wkladac kolo w rame?! :) this is madness! :)
Mega wielkie dzieki!

Tak czy siak bede ten hak kleil/przykrecal jak calosc pokryje diolenem.

@Yin
Lakierowanie czegokolwiek, to dla mnie zbedne tracenie kasy i czasu... szukanie lakierni i czekanie, az ktos mi pomaluje dwa 15cm kawalki rurki? Juz wole kupic najtansza kiere, pociac, pokleic do styroduru, oblaminowac i w ciagu jednego dnia wszystko bedzie gotowe.

Lece z robota tak jak trzeba, chyba caly wszechswiat chce zebym jeszcze w tym roku pojechal na tym rowerze....innego wytlumaczenia braku sniegu nie widze :)

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 01, 2011, 02:41:05 pm »
Tak sobie dlubie i dlubie przy tej ramie i wychodza niezle hm..buble :)

Wstepnie powklejalem rurki do ktorych beda mocowane rolki i sprawdzilem, ze lancuch na zadnym przelozeniu nie bedzie obcieral o tylni widelec, wiec calkiem spoko. Tzn teraz obciera na najmniejszej zebatce, bo....bo nie wiedzialem, ze to wszystko tak wyglada! Po prostu na haku jest za duzo warst tkaniny i nie ma miejsca na łancuch - chwila z pilnikiem i wszystko bedzie dobrze.

Ale! podczas tych wszystkich przymiarek okazalo sie, ze nie ogarne prowadzenia lancucha na przedniej rolce (jakies ocieranie o widelec i inne podobne) i jednak bede musial wstawic rurki. Przeszukalem internet i sa te wspaniale i ponoc jedyne sluszne przewody pneumatyczne Tekalan, ale najwiekszy dostepny ma srednice wewn. 9mm i na moje to lancuch HG40 za nic w swiecie w takiej rurce sie nie zmiesci :/ Ktos moze ma kawalek jakiejs wiekszej rurki, albo podpowie czym zastapic?

Dobry news jest taki, ze wczoraj dostalem w moim sklepie rowerowym, po serwisowa kierownice alu - bo cos z nia jest nie tak :) Sprzedawco/wlasciciel powiedzial, ze nie sprzeda mi zadnej fajnej kierownicy, bo szkoda zebym ja pocial :) I jako, ze mam jutro dzien laminowania, to wlasnie jutro bede klecil kiere, laminowal rurke-pod-rolke do ramy, robil mocowanie fotelika - glowne i podporki i..i..to chyba tyle z celi na jutro.

I na koniec jakies tam symboliczne zdjecia, ze jednak cos robie :)

Mocowanie fotelika gotowe do laminowania - jeszcze z 2 dni pracy
http://zapodaj.net/d586d26b2973.jpg.html
http://zapodaj.net/a0f02a26f922.jpg.html

I moja Perełka poskladana tak na szybko :) - jeszcze 2 tygodnie pracy :) (i tak, pomimo tego, ze fotlik podparty papierowymi recznikami, to bedzie zamontowany dokladnie w takiej pozycji - kat ~25*)
http://zapodaj.net/e80ec915501b.jpg.html
http://zapodaj.net/0a3ecfc062f4.jpg.html

I przypominam, priorytet na teraz to rurki - potrzebna wasza pomoc :)

Edit,
Tak patrze na te wrzucone zdjecia i BOZE! ale to cos jest paskudne! Moze jak dojdzie osprzet przez co bedzie bardziej zabudowany, to cos sie zmieni... ale poki co moja robota wogole mi sie nie podoba :/
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2011, 03:55:47 pm wysłana przez pizmak »

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 01, 2011, 03:16:27 pm »
Coraz bardziej przypomina rower ;)

@Trajk'o

Czy ty specjalnie na moje potrzeby nagrales filmik jak wkladac kolo w rame?! :) this is madness! :)
Mega wielkie dzieki!

E tam :) 5 minut potrwało wszystko raz z uploadem ;)

Co do rurki łańcucha http://www.hafa-ligfietsen.nl/contents/nl/p63.html
Standardowa "teflonowa" rurka na łańcuch. Można też użyć zwykły ogrodowy wąż.
Miałem taki na trajku, zwykły przezroczysty, znaczy nie wiem czy to ogrodowy właśnie, to zwyczajnie są większego przekroju,
ale w każdym razie kupiłem na bazaru u pana od wężów ogrodowych ;)
W każdym razie lepiej się sprawdzał niż teflonowa rurka, bo łańcuch w nim nie chałasował.
Jest trochę oporu pewnie, ale nic strasznego. Co prawda nie wiem jak to będzie w twoim przypadku,
bo u mnie po prostu wisiał tam i chronił łańcuch od brudu, ale i tak powinno starczyć przynajmniej jako pierwsza pomóc ;)

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #98 dnia: Grudnia 07, 2011, 11:18:13 am »
No i coz... mija kolejny tydzien, a ja dalej nie mam roweru :) jednak zeby nie bylo, to smialo, zdecydowanie i juz zupelnie powaznie moge napisac, ze jestem na finishu z budowa :) Mam zrobione juz hm...wszystko:
- glowne mocowanie fotelika - musze tyklo cierpliwie dokladac kolejne warstwy tkaniny zeby scianki zyskaly na grubosci/sztywnosci i pozniej 4 elementy skleic razem,
- podporki/tylne mocowanie fotelika - oblaminowana, oprofilowana balsa(bedzie troszke drewna w tym rowerze :)  ) , tylko czekaja na owiniecie warstwa tkaniny diolenowej i wklejenie w rame,
- rurka dla rolek prowadzacych lancuch - wklejona w rame, oblozona 5warstwami szklanej szmatki,
- kierownica - serwisowy odrzut, pociety-poklejony-oblaminowany, przygotowany do sklejenia w calosc z taka jedna rura - to bylby chyba odpowiednik mostka(?)
- widelec, rurka od przedniej przerzutki i cala rama - przeszlifowane/zmatowione, przygotowane do pokrycia tkanina diolenowa.

Poskladanie tego w sensowna calosc, to 2-3 dni latwej i szybkiej roboty. Mysle, ze w przyszla srode pojade juz z tym do serwisu i z jakims bardzo cierpliwym panem serwisanetem poskrecam w jezdzacy rower :) jeszcze tylko musze zrobic wycieczke do sklepu "Śrubres"  i kupic tam imbusy z plaskim lbem do przykrecenia fotelika.

Aha! ww. tkanina diolenowa przyjedzie do mnie dopiero jutro, sam jestem ciekaw jak to bedzie, gruby splot 2x2 moze wygladac calkiem ladnie. Przyswieca mi idea azjatyckich producentow - wytrzymalosc szkla, wyglad carbonu :D

I przed chwila odebralem paczke z ponoc jedyna sluszna rurka do prowadzenia lancucha - przewod pneumatyczny Tekalan i...musze powiedziec, ze jestem nieco zaskoczony i odrobinke rozczarowany. Spodziewalem sie w sumie sam nie wiem czego...generalnie jakiejs czarodziejskiej rurki, a jak na moje oko, to wyglada jak zwykla rura PCV, nie ma w sobie nic z gumowatosci, jest absolutnie plastikowe i juz slysze ten dzwiek obijajacego sie lancucha....tryt-tryt-tryt-tryt-tryt-tryt-tryt-tryt. Coz jak na cos co kosztuje troszke ponad 10zl/m, to nieco zaskakuje...no ale zobaczymy jak to bedzie dzialac. Poki co sie zastanawiam jak zamocowac ten kawalek rury do ramy, narazie wygrywaja opaski do przewodow ele.

I mam juz dosc tkanin wszelakich. Ile bym nie sprzatal, to caly pokoj mieni sie od malutkich igielek tkaniny szklanej...one naprawde sa juz wszedzie - jak pare dni temu zobaczylem je na ubraniach wyciagnietych z szafki, to sie zdziwilem, ale jak wczoraj czy przed wczoraj zobaczylem je na poscieli, to bylem w ciezkim szoku. Dziadostwo wciska sie gdzie tylko moze...cale szczescie w skore wbija sie tylko przy szlifowaniu - swedzaco-klujacych rąk tez mam dosyc. Dobrze, ze to juz koncowka! :)

Jeszcze jedno pytanko....jaka jest szansa, ze po zlozeniu wszystkich czesci w rower po prostu na niego wsiade i bez wstydu odjade z serwisu ? Mial ktos tak, ze bez wiekszego bolu okielznal pozioma czy trzeba sie 15minut przewracac i obijac od kraweznikow?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2011, 11:40:55 am wysłana przez pizmak »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #99 dnia: Grudnia 07, 2011, 03:28:43 pm »
Lepiej nie rób sobie wstydu i zamocuj go na dach auta :)
Jak nie jesteś profi to wsiadanie mocno ryzykownym jest. A jeszcze rower nie jest objechany nawet

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #100 dnia: Grudnia 07, 2011, 06:18:21 pm »
Minimum raz się przewrócisz. Jak jesteś już "rowerowy" i szybko uczący się w ciągu tygodnia pojedziesz na wycieczkę 100km :)
Ja się uczyłem parę dni równowagi, ale byłem masochistą i uczyłem się z NIE przymocowanym fotelikiem i luzami na kierownicy :)
Ogółem po 50km odpychania się nogami w koło bloku, ruszyłem na miasto dopiero. ale na początku jeździłem slalomem i nie mogłem ruszyć pod górkę, a teraz mam dokładnie 817km przejechane w miesiąc i bez problemu potrafię ruszyć, jechać, i się zatrzymać bez trzymanki

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #101 dnia: Grudnia 07, 2011, 06:20:13 pm »
Tak sobie dlubie i dlubie przy tej ramie i wychodza niezle hm..buble :)

Wstepnie powklejalem rurki do ktorych beda mocowane rolki i sprawdzilem, ze lancuch na zadnym przelozeniu nie bedzie obcieral o tylni widelec, wiec calkiem spoko. Tzn teraz obciera na najmniejszej zebatce, bo....bo nie wiedzialem, ze to wszystko tak wyglada! Po prostu na haku jest za duzo warst tkaniny i nie ma miejsca na łancuch - chwila z pilnikiem i wszystko bedzie dobrze.

Ale! podczas tych wszystkich przymiarek okazalo sie, ze nie ogarne prowadzenia lancucha na przedniej rolce (jakies ocieranie o widelec i inne podobne) i jednak bede musial wstawic rurki. Przeszukalem internet i sa te wspaniale i ponoc jedyne sluszne przewody pneumatyczne Tekalan, ale najwiekszy dostepny ma srednice wewn. 9mm i na moje to lancuch HG40 za nic w swiecie w takiej rurce sie nie zmiesci :/ Ktos moze ma kawalek jakiejs wiekszej rurki, albo podpowie czym zastapic?

Dobry news jest taki, ze wczoraj dostalem w moim sklepie rowerowym, po serwisowa kierownice alu - bo cos z nia jest nie tak :) Sprzedawco/wlasciciel powiedzial, ze nie sprzeda mi zadnej fajnej kierownicy, bo szkoda zebym ja pocial :) I jako, ze mam jutro dzien laminowania, to wlasnie jutro bede klecil kiere, laminowal rurke-pod-rolke do ramy, robil mocowanie fotelika - glowne i podporki i..i..to chyba tyle z celi na jutro.

I na koniec jakies tam symboliczne zdjecia, ze jednak cos robie :)

Mocowanie fotelika gotowe do laminowania - jeszcze z 2 dni pracy
http://zapodaj.net/d586d26b2973.jpg.html
http://zapodaj.net/a0f02a26f922.jpg.html

I moja Perełka poskladana tak na szybko :) - jeszcze 2 tygodnie pracy :) (i tak, pomimo tego, ze fotlik podparty papierowymi recznikami, to bedzie zamontowany dokladnie w takiej pozycji - kat ~25*)
http://zapodaj.net/e80ec915501b.jpg.html
http://zapodaj.net/0a3ecfc062f4.jpg.html

I przypominam, priorytet na teraz to rurki - potrzebna wasza pomoc :)

Edit,
Tak patrze na te wrzucone zdjecia i BOZE! ale to cos jest paskudne! Moze jak dojdzie osprzet przez co bedzie bardziej zabudowany, to cos sie zmieni... ale poki co moja robota wogole mi sie nie podoba :/

kurcze no pewnie ze paskudnie, nie ładniej było wylaminować dwie rurki i  biegnące od końca widelca pod fotelik ? Wywal to szybko ale już :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #102 dnia: Grudnia 07, 2011, 06:23:04 pm »
Minimum raz się przewrócisz. Jak jesteś już "rowerowy" i szybko uczący się w ciągu tygodnia pojedziesz na wycieczkę 100km :)
Ja się uczyłem parę dni równowagi, ale byłem masochistą i uczyłem się z NIE przymocowanym fotelikiem i luzami na kierownicy :)
Ogółem po 50km odpychania się nogami w koło bloku, ruszyłem na miasto dopiero. ale na początku jeździłem slalomem i nie mogłem ruszyć pod górkę, a teraz mam dokładnie 817km przejechane w miesiąc i bez problemu potrafię ruszyć, jechać, i się zatrzymać bez trzymanki
danielasty ty jak się nie mylę masz cruzbike a to różnica

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #103 dnia: Grudnia 07, 2011, 06:53:11 pm »
próbowałem na swb pojechać nie dawno, mimo że na cruzie umiem to na swb za cholerę nie potrafię

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #104 dnia: Grudnia 07, 2011, 06:59:03 pm »
Danielasty: a ja mam odwrotnie, na swb jeżdżę bez problemu a na cruzie lub flevo nie daję rady :) co kto lubi, do czego się przyzwyczai.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800