Autor Wątek: Szklany SWB  (Przeczytany 96936 razy)

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
Odp: Szklany SWB
« Odpowiedź #45 dnia: Października 29, 2011, 09:19:11 pm »
aczkowiek, z doswiadczenia wiem ze jak rama jest juz gotowa to trzeba ją uzbroic do jazdy testowej, a po uzbrojeniu, komu by sie chcialo rozbrajac jezdzacy rower ? ;)
Jest nawet gorzej. Po pomalowaniu nie ma się już chęci na złożenie roweru. I stoi taki stolik przy biurku bez łańcucha. Ale ma dzwoneczek i przedni hamulec :D  W trakcie składania będziesz widział, że mogłeś to inaczej to zrobić. Zobaczysz , psycholog cię puści z torbami.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #46 dnia: Października 29, 2011, 09:28:39 pm »
Jest nawet gorzej. Po pomalowaniu nie ma się już chęci na złożenie roweru. I stoi taki stolik przy biurku bez łańcucha. Ale ma dzwoneczek i przedni hamulec :D  W trakcie składania będziesz widział, że mogłeś to inaczej to zrobić. Zobaczysz , psycholog cię puści z torbami.

ja mam tak ze przy laminowaniu ramy pojawiaja sie pomysly na co najmniej 3 inne rowery

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #47 dnia: Października 29, 2011, 10:14:56 pm »
a po uzbrojeniu, komu by sie chcialo rozbrajac jezdzacy rower ? ;)
Mi :) Hi racera 3x rozbrajałem i uzbrajałem - 2x na testy i przeróbki ( przespawanie piwotów), trzeci do malowania :)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #48 dnia: Października 29, 2011, 10:22:21 pm »
a po uzbrojeniu, komu by sie chcialo rozbrajac jezdzacy rower ? ;)
Mi :) Hi racera 3x rozbrajałem i uzbrajałem - 2x na testy i przeróbki ( przespawanie piwotów), trzeci do malowania :)

No dobra, dzisiaj rozlozylem do golej ramy mojego szklanego K3, stwierdzilem ze to bardzo fajny rower i nalezy mu sie poprawa wygladu i wspomaganie jakiego by sie nie powstydzil MD :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #49 dnia: Października 30, 2011, 08:52:24 am »
i wspomaganie jakiego by sie nie powstydzil MD :)
Elektryczność w rowerze ciemna stroną jest, szybkimi wynikami kusi i słabszym czyni ;). A tak serio udanej elektryfikacji :)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #50 dnia: Października 30, 2011, 08:57:48 am »
i wspomaganie jakiego by sie nie powstydzil MD :)
Elektryczność w rowerze ciemna stroną jest, szybkimi wynikami kusi i słabszym czyni ;). A tak serio udanej elektryfikacji :)
No dobra, dobra, robie jeszcze full carbona napedzanego paskiem ( cholera... znow MD concept)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #51 dnia: Października 30, 2011, 11:51:46 am »
Raczej nie* MD jedynie wygrzebał fotki w sieci, a potem lansował po swojemu jako jedno z jedynie słusznych rozwiań. 

*Sam napęd pasowy ma przecież dobre kilkaset lat jak nie więcej, zastosowanie w rowerach tez nie jest niczym nowym. Jest jedynie dosyć niszowe na rynku rowerowym.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #52 dnia: Października 30, 2011, 03:10:20 pm »

ja mam tak ze przy laminowaniu ramy pojawiaja sie pomysly na co najmniej 3 inne rowery

To pewnie przez wyparowania żywicy ;)

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #53 dnia: Października 30, 2011, 03:42:35 pm »

To pewnie przez wyparowania żywicy ;)

uzywam nietoksycznej ( podobno)

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #54 dnia: Października 30, 2011, 03:45:49 pm »
Podobno .. ;)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 09, 2011, 10:57:48 am »
Tadam!
Po dlugiej przerwie cos sie ruszylo :) straaasznie, ale to straaasznie przeciagnely sie zakupy w lokalnym sklepie, ale za to mam super fajne kola! :) niestety zaplacilem za nie tyle, ze moglbym za to kupic 2 rowery w tesco :/ no nic... mam na nich opony 26x1.25 i  w sumie nie wiem czy chcialbym jeszcze węższe :)

Mam tez dziwaczny stalowy widelec, ktory jest fajny, bo jest waski, ale nie pasuje ani do kola 26 ani 28" no i jest z nim problem...musze drania wyprostowac. Przez wyprzedzenie ktore teraz posiada, przod jest strasznie nisko i korby beda dosc powaznie zachodzily na kolo. Ku mojemu zdziwieniu okazalo sie, ze nie jestem w stanie domowym sposobem go wyprostowac - w rzucie rozpaczy  skakalem po nim....a on ani drgnal, moze gdyby podgrzac to jakims palnikiem i wtedy prostowac moze by poszlo....ale niestety nie mam palnika :/ jakies pomysly ?  tak czy siak bede musial znalesc spawacza zeby dorobic poprzeczke do mocowania hamulca, ale to dopiero jak bede mial wmiare prosty widelec : )

Rama juz na wlasnych koleczkach i z nieszczesnym widelcem wyglada tak:

http://zapodaj.net/6a173578cb7a.jpg.html  (tak,tak...jestem mistrzem paint'a)

Mam przednia przerzutke wiec w koncu moge sie brac za laminowanie rurki pod nia.
Mam hamulce wiec moge wylaminowac trojkat miedzy tylnimi widelkami na ktorym bedzie mocowanie hamulca. 
Mam nylonowe rolki na lozyskach do prowadzenia lancucha...na ktore poki co mam pomysl, a laminowal bede jak juz wszystko bedzie poskladane i jakos sensownie bede probowal ten lancuch poprowadzic.
Mam stery, ktore jak sie okazalo nie jestem w stanie domowym sposobem osadzic w glowce...w sumie nawet nie probowalem tak na powaznie - panowie z serwisu beda musieli sie nimi zajac :)

Czekam jeszcze na paczke z cykloturu, z korba, tylnia przerzutka i fotelikiem

Wiec znowu mam co robic, a glownym priorytetem i najwiekszym problemem jest wyprostowanie widelca.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 09, 2011, 11:52:23 pm »
W domowych warunkach łatwiej by było w druga stronę - z prostego widelca zrobić pogięty. Najprostszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie poszukanie gotowego widelca z zerowym wyprzedzeniem ( zero rake fork). Inne mniej eleganckie - obrócić obecny. Wizualnie kaszana ale powinno dać się jeździć. Alternatywnie można wspawać haki na koło z tyłu widelca ale to też będzie licho wyglądać.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 10, 2011, 09:13:23 pm »
Ale gdzie znajdzie z zerowym wyprzedzeniem ?
Znam gdzie można kupić karbonowy, z rurą sterową 1 1/8, ale cena również jest karbonowa ;)

Nie robiłem tego nigdy, ale powiedziałbym że dało by się wyprostować na gorąco.
W zaprzyjaźnionym warsztacie spawalniczym lub samochodowym (oxy-acetilenem naprawiają się systemy wydechowe)
Przymocować rurę sterową i górną cześć do czegoś płaskiego, zagrzać oxy-acetilenem dolną cześć,
całą, nie tylko w jednym miejscu, i delikatnie wyprostować pchając zamocowaną oś w drop outach żeby wyprostować obu rur na raz.

Domowym sposobem to chyba tylko można zrobić małe cięcie z tyłu (w parę miejsc),
żeby można było wyprostować ręcznie, a potem wszystko ładnie wylaminować, pofarbować i już ;)

Pozz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 10, 2011, 09:59:09 pm »
Ale gdzie znajdzie z zerowym wyprzedzeniem ?
Hmm ebay lub http://www.chainreactioncycles.com/ ?

Znam gdzie można kupić karbonowy, z rurą sterową 1 1/8, ale cena również jest karbonowa ;)
Przydała by się karbonowa karta płatnicza ;)

Prostowanie - hmm nie wiem czy nie prościej było by pospawać nowy widelec od podstaw. Albo wylaminować..

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 10, 2011, 11:53:46 pm »
Prostowanie - hmm nie wiem czy nie prościej było by pospawać nowy widelec od podstaw. Albo wylaminować..

Też tak myślę. Ale kolega nie lubi spawanie ;)

Wylaminować, tak tylko laminat i od zera to raczej nie takie proste, ale przerobić to relatywnie prosta sprawa, tak jak pisałem powyżej.

Pozz

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------