Niecierpliwie czekam by zobaczyć ten ładny szosowaty widelec

Co do mocowania fotelika, możesz zrobić tak jak właśnie zrobiono na Velokrafcie.
Czyli nakrętki są wlaminowane w środku ramy, i fotelik się przykręca s dwie śruby M6 na imbus, z szeroką "głową" i dużą podkładką.
Pod spodem, jak już laminujesz, warto kształt zrobić taki że odpowiada kształcie fotelika.
Oto foto

Oś rolki mocowana jest tak samo (wlaminowana nakrętka w ramie).
Obciążenia osi nie że nie są niemałe, są dosyć duże! i w tym miejscu nie oszczędzaj z materiałem przy wlaminowaniu nakrętki

Idealnie byłoby jakby oś wychodziła również z drugiej strony ramy, a wtedy możesz zrobić bez nakrętek w ramie (bo jednak to ręcznie laminowane szkło, a nie karbon/vectran+vacuum+utwardzanie w piecu),
tylko dać rurki przez które się włoży oś rolki, a po drugiej stronie zewnętrzna nakrętka będzie trzymała oś w ramie.
Raczej polecam 10mm oś. Lepiej mocniejsze niż za słabe, i potem pokrzywiona oś lub wyrwana nakrętka z ramy

Co do linii łańcucha, polecam podwójnej rolki (over-under) czyli właśnie taką jaką pokazałeś.
Ale, ponieważ oś korby jest dosyć nisko odnośnie widelcu i przedniego koła,
będziesz pewnie miał ten sam problem co ja z VK i dużym kołem, czyli przy skręcaniu koło będzie kolidować się z łańcuchem(jego powrotną stroną, czyli dolna), co oznacza bardzo duży promień skrętu.
Ja rozwiązałem to tak że dałem rurkę teflonową.
Jak już laminujesz, to warto dać mniejsza rolkę zamiast rury (mniej oporów, i mniej hałasu)
tak jak robi Challenge na swoich modelach.
W każdym razie jak dostaniesz części i założysz korby i łańcuch zobaczysz jak to wygląda.
Hamulec tylny i trójkącik: hamulec się nie zmieści pod spodem, bo łańcuch będzie o niego zahaczał, więc musisz go dać od górnej strony.
Co do korb, zwyczajnie mają one jeszcze 15-20mm od osi pedała do końca korby.
Z 174 i fotelem do 58cm spokojnie będziesz miał cała stopę twardo na ziemi.
Pozdro