Autor Wątek: Szklany SWB  (Przeczytany 96937 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Szklany SWB
« Odpowiedź #30 dnia: Października 26, 2011, 06:13:47 pm »
YIN: masz rację przerzutka tylna w IMK P-6 jest RapidRise a nie RevoShift. Coś się mi pozajączkowało. Gripy na pewno są Sram, bo wiem, że Shimano robi kiepskie gripy, a cyngli nie lubię i w P-6 to są gripy kompatybilne z Shimano.
U siebie w P-7 mam gripy Sram ESP, bo i przerzutkę tylną ma Sram.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #31 dnia: Października 27, 2011, 01:07:08 pm »
Hm..jeszcze mam pytanko. Na jakie sruby mocujecie foteliki do ramy ? Przeszukalem forum pod tym katem i nie ma gotowej informacji ;) Sruby wkrecane w nagwintowana stalowa rurke, wklejona w rame bedzie spoko, tylko jaka srednica zeby srub mi nie poscinalo jak usiade w fotelu :) tak samo jesli chodzi o mocowanie rolki do prowadzenia lancucha, niby obciazenia niewielkie, male srubeczki wystarcza, tylko jak male ? :)

I... rzecz najwazniejsza, czy w tym highracer'ze velokraft'a, ktorego zupelnie przypadkowo kopiuje jest jedna czy dwie rolki prowadzace lancuch w "tandemie" tak jak np tutaj?

Rolke/rolki bede kupowal fi80 na lozysku kulkowym.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #32 dnia: Października 27, 2011, 01:46:51 pm »
2xM6 jest całkowicie wystarczające (po jednej śrubie na stronę) do mocowania fotelika.
M8 do mocowania rolki jest w sam raz.
Rób jak chcesz jedna czy 2 rolki to twoja sprawa, każde rozwiązanie ma swoje zady i walety. Ja osobiście bardzo nie lubię rolek podwójnych, więc zrobiłbym na pojedynczej a dolny łańcuch puścił w rurkach - mniej wykrzywia się łańcuch, ale trzeba więcej kombinować. Rolka podwójna bardziej wykrzywia łańcuch, ale nie trzeba kombinować z mocowaniem rurek. Co kto lubi, albo jak wolisz to są 2 szkoły: Falenicka i Otwocka :D
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Października 27, 2011, 04:24:27 pm »
na pikczerze jest podwójna, nie da się poprowadzić z "mijanką" na pojedynczym krążku. Obciążenie aż takie małe nie jest, ja po paru jazdach "testowych" minimalnie, ale jednak skrzywiłem M8 (ale obie miały łańcuch od góry.. i pechowo ciągnąca część na zewnątrz)

A co do mocowania fotelika: bardzo dobrze sprawdzają się śruby zamkowe, szczególnie jak masz płaski fotelik (są jeszcze takie z pojedynczym "rowem" pośrodku, tu można spokojnie dać nawet śruby ze zwykłymi łepkami). Dobrym pomysłem jest podłożenie pod śruby gumowej podkładki albo wręcz kawałka blachy czy innego płaskownika.
Samej śruby to raczej nie zetniesz, nawet jak będzie to fi5. Pierwszy "zużyje" się fotelik, szczególnie jak zbyt mocno obciążony punktowo (np. zgnieciony śrubą pod złym kątem).

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #34 dnia: Października 27, 2011, 05:42:48 pm »
Rolki proponował bym ''w tandemie'' jeśli tylko linia łańcucha na to pozwoli. Dlaczego: a) lżej bo masz jedną śrubę mocującą, b) odrobinę mniejsze straty bo obie rolki kręcą się w tym samym kierunku. Przy złączeniu rolek brzegami bardziej się to czuje. 

paaj

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #35 dnia: Października 27, 2011, 06:07:54 pm »
Hm..jeszcze mam pytanko. Na jakie sruby mocujecie foteliki do ramy ? Przeszukalem forum pod tym katem i nie ma gotowej informacji ;) Sruby wkrecane w nagwintowana stalowa rurke, wklejona w rame bedzie spoko, tylko jaka srednica zeby srub mi nie poscinalo jak usiade w fotelu :) tak samo jesli chodzi o mocowanie rolki do prowadzenia lancucha, niby obciazenia niewielkie, male srubeczki wystarcza, tylko jak male ? :)

I... rzecz najwazniejsza, czy w tym highracer'ze velokraft'a, ktorego zupelnie przypadkowo kopiuje jest jedna czy dwie rolki prowadzace lancuch w "tandemie" tak jak np tutaj?

Rolke/rolki bede kupowal fi80 na lozysku kulkowym.

U siebie w SWB dałem dwa razy po cztery śruby M6 zamkowe + duża podkładka + podkładka gumowa ze starej dętki.
Cztery tylko z powodu wagi 100kg, ale myślę że i dwie by wystarczyły .

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #36 dnia: Października 27, 2011, 07:58:29 pm »
Niecierpliwie czekam by zobaczyć ten ładny szosowaty widelec :)

Co do mocowania fotelika, możesz zrobić tak jak właśnie zrobiono na Velokrafcie.
Czyli nakrętki są wlaminowane w środku ramy, i fotelik się przykręca s dwie śruby M6 na imbus, z szeroką "głową" i dużą podkładką.
Pod spodem, jak już laminujesz, warto kształt zrobić taki że odpowiada kształcie fotelika.
Oto foto ;)

Oś rolki mocowana jest tak samo (wlaminowana nakrętka w ramie).
Obciążenia osi nie że nie są niemałe, są dosyć duże! i w tym miejscu nie oszczędzaj z materiałem przy wlaminowaniu nakrętki ;)
Idealnie byłoby jakby oś wychodziła również z drugiej strony ramy, a wtedy możesz zrobić bez nakrętek w ramie (bo jednak to ręcznie laminowane szkło, a nie karbon/vectran+vacuum+utwardzanie w piecu),
tylko dać rurki przez które się włoży oś rolki, a po drugiej stronie zewnętrzna nakrętka będzie trzymała oś w ramie.
Raczej polecam 10mm oś. Lepiej mocniejsze niż za słabe, i potem pokrzywiona oś lub wyrwana nakrętka z ramy ;)
Co do linii łańcucha, polecam podwójnej rolki (over-under) czyli właśnie taką jaką pokazałeś.
Ale, ponieważ oś korby jest dosyć nisko odnośnie widelcu i przedniego koła,
będziesz pewnie miał ten sam problem co ja z VK i dużym kołem, czyli przy skręcaniu koło będzie kolidować się z łańcuchem(jego powrotną stroną, czyli dolna), co oznacza bardzo duży promień skrętu.
Ja rozwiązałem to tak że dałem rurkę teflonową.
Jak już laminujesz, to warto dać mniejsza rolkę zamiast rury (mniej oporów, i mniej hałasu)
tak jak robi Challenge na swoich modelach.
W każdym razie jak dostaniesz części i założysz korby i łańcuch zobaczysz jak to wygląda.

Hamulec tylny i trójkącik:  hamulec się nie zmieści pod spodem, bo łańcuch będzie o niego zahaczał, więc musisz go dać od górnej strony.

Co do korb, zwyczajnie mają one jeszcze 15-20mm od osi pedała do końca korby.

Z 174 i fotelem do 58cm spokojnie będziesz miał cała stopę twardo na ziemi.

Pozdro :)

« Ostatnia zmiana: Października 27, 2011, 08:02:08 pm wysłana przez trajk-o-ciklista »
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #37 dnia: Października 27, 2011, 08:50:51 pm »
No i masz babo placek...nie zrozumielismy sie : ) no ale to moja wina, bo niejasno sie wyrazilem. Na prowadzenie lancucha pojda 2 rolki w tandemie jak, to wczesniej nazwalem i kawalek rurki, no albo jakos wkleje mniejsza rolke z przodu...tu musze jeszcze sie zastanowic.

Co do mocowania fotelika, to dzieki wielkie za zdjecia i pojasnienia, ale mi chodzilo o mocowanie tego typu

i w dodatku chodzi mi o takie mocowanie w czesci pod-posladkowej. Wylaminuje sobie takie U-ksztaltne cos dopasowane do ksztaltu ramy i przykleje/dolaminuje do fotelika. W tym przypadku sruby sa zdecydowanie scinane ; ) na mocowanie pod plecami mam pomysl i by wygladal mega fajnie gdybym mogl przelozyc hamulec na spod widelek : / Bede dokladnie myslal co i jak gdy bede mial juz fotelik i cala reszte.

A z tym widelcem to chyba tez przesadzilem...wiecie jak juz emocje zwiazane z wizyta w sklepie o_O troszke opadly, to zdalem sobie sprawe, ze ten widelec byl stalowy, gruby, w zasadzie wygladal jak od miejskiego rowerka mojej dziewczyny....no i z kolami tez moze byc nie do konca tak jak bym chcial....bo jednak facet cos marudzil, ze ciezko o takie waskie 26" kola no i nie wiem jakie opony zaloza czy 1.25 czy 1.5" a to juz sa grubasy :/ Zobaczymy w przyszly czwartek jak pojde, to wszystko odebrac. Jutro ruszam na poszukiwania korby w opolskich sklepach :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #38 dnia: Października 27, 2011, 08:58:20 pm »
nie wiem jakie opony zaloza czy 1.25 czy 1.5" a to juz sa grubasy :/ Zobaczymy w przyszly czwartek jak pojde, to wszystko odebrac. Jutro ruszam na poszukiwania korby w opolskich sklepach :)

Na standardowe obręcze mtb (22mm wewnątrz jeśli dobrze pamiętam) założysz bez problemu oponki 26x1. Zresztą ogólny zakres grubości jest spory - od 1.0 do 2.4, chyba nawet 3.0 też się da na tych 22mm upchać ale tego już nie jestem pewien.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #39 dnia: Października 27, 2011, 11:42:56 pm »
to co Yin napisał. I dodaję że szersze obręczy (24mm na zewnątrz) będą działać z hamulcami szczękowymi bez problemu, bo jest regulacja (przynajmniej w shimano)
Oto obręcz 24mm z oponą 28mm jeśli dobrze pamiętam.

Co do mocowań, ja bym takie jak na Zockra nie robił. Zbyt mała powierzchnia łącząca nośniki* z ramą
*- w sensie rurka przez którą idzie śruba przez ramę, czy to raczej kawał metalu z gwintem i śrubki z boku, czy  może nakrętki wlaminowane ..

Patrz:

Kształt odpowiada fotelu, jak i ramie, i to mocowanie jest wklejone na rurę, żadnych śrub.
Mankament takiego rozwiązania jest że fotelik nie da się zdjąć ;)
Więc dlatego proponuje że by mocowanie było integralną częścią ramy, w kształcie fotelika,
gdzie praktycznie cały ciężar będzie na dużej powierzchni ramy, a dwie śruby praktycznie służą tylko po to żeby się fotel nie ruszał.  
Czemu zastosowywać metody mocowania fotelika do ram metalowych, do ramy kompozytowej, kiedy możesz to zrobić dużo lepiej ? :)

Pozzz
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2011, 11:45:42 pm wysłana przez trajk-o-ciklista »
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #40 dnia: Października 29, 2011, 10:50:14 am »
No widzicie...jeszcze za malo rozwiazan z innych rowerow widzialem i stad dziwne pomysly. Dobra, wylaminuje taki profil, ktory wkleje na rame. Trudna bryla, ale w koncu jestem mlodym geniuszem kompozytow :D

Zjezdzilem wszystkie opolskie sklepy w poszukiwaniu mojej wymarzonej korby i niestety, nikt nic takiego nie ma. Bede musial zamowic w cykloturze, ale to juz pojdzie w jednej paczce z tylna przerzutka, fotelikiem i materacem :)
Jednoczesnie podczas wizyty w domu, wyklarowal mi sie budżet...1000zl na wszystkie zakupy :/ ciekawe czy starczy zakladajac, ze dalem panu z serwisu limit 400zl za komplet kol... zobaczymy : )

I jeszcze pytanie, gdzie znajde wczesniej wspomniana srube imbusowa z szeroka glowka ? Wyjade mi sie, ze taka np castorama  posiada tylko "standardy"

Jejku jak ja juz chcialbym jezdzic na tym rowerze, a nie caly czas sie zastanawiac czy rolki prowadzace montowac na przelotowej szpilce, czy tylko wkleic nakretke. No i nieco wyprzedzajac fakty...jak pomalowac moja bestie :D

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #41 dnia: Października 29, 2011, 04:25:42 pm »
poszukaj w Nyczu jeżeli występuje w twoim mieście, może nie jaki wkręt met
lub na allegro
« Ostatnia zmiana: Października 29, 2011, 04:27:25 pm wysłana przez cyqlop »
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Jarek-LT

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: Października 29, 2011, 07:21:57 pm »
OJ PIZMAK
 dużo jeszcze musisz się uczyć - ale pierwsza myśl najlepsza ........

Jarek-LT
 LUXTECH

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #43 dnia: Października 29, 2011, 08:12:45 pm »
Ja do teraz męczyłem się z siedzeniami i mocowaniami do nich . Miałem tego dosyć więc zrobiłem coś takiego    (https://picasaweb.google.com/70ismail/3Kwi2011#slideshow/5668984877652790754   )       ramę wyprofilowaną jak siedzenie i wystarczy cienką blachą np alu lub można na podstawie wygiętego z blachy siedzenia wylaminować cienki kompozyt, Rozwiązanie lekkie i proste można też namoczyć cienką sklejkę i porostu przykręcić od razu do ramy poczekać aż wyschnie i siedzenie gotowe

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #44 dnia: Października 29, 2011, 08:13:01 pm »
Jejku jak ja juz chcialbym jezdzic na tym rowerze, a nie caly czas sie zastanawiac czy rolki prowadzace montowac na przelotowej szpilce, czy tylko wkleic nakretke. No i nieco wyprzedzajac fakty...jak pomalowac moja bestie :D

nie maluj, jak wyaminujesz i zobaczysz co ci wyszlo to wtedy podejmiesz decyzje... aczkowiek, z doswiadczenia wiem ze jak rama jest juz gotowa to trzeba ją uzbroic do jazdy testowej, a po uzbrojeniu, komu by sie chcialo rozbrajac jezdzacy rower ? ;)