Autor Wątek: V OGÓLNOPOLSKI ZLOT ROWERÓW POZIOMYCH  (Przeczytany 147497 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: V OGÓLNOPOLSKI ZLOT ROWERÓW POZIOMYCH
« Odpowiedź #30 dnia: Października 12, 2011, 09:51:43 am »
Nie musi to być 7-9 września, może to być 31 sierpnia & 1-2 września.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

shp

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #31 dnia: Października 12, 2011, 12:05:39 pm »
Nie jest w porządku, ale po to jest właśnie kilka terminów do wyboru, by ustalić, na co zgodzi się większość. Trzeba też jednak wziąć pod uwagę, jak wielu z Was jeździ na zloty zagraniczne. I dlaczego w sytuacji, kiedy jest zlot krajowy, wolicie jechać za granicę :P... Imprez rowerwych na całym świecie (tych poziomkowych też) jest całe mnóstwo i moim zdaniem ciężko ustalić, co dla kogo będzie większym priorytetem. Dlatego, choć bardzo bym chciał, nie wiem, czy uda się zadowolić każdego.. Podobno jeszcze się taki nie urodził.. Ale zobaczymy. :)

raffi

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #32 dnia: Października 12, 2011, 12:31:30 pm »
Ja się wypowiem pod innym kątem. Majowy termin mi się nie podoba. Po pierwwoje, to rok szkolny i część uczestników pewnie nie będzie mogła być z nami. Po wtoroje, wtedy zawsze jest full imprez rowerowych. Np my jako Masa pewnie będziemy mieli trzy, co za tym idzie może mnie nie być w tym terminie. No i medialnie "utoniemy" w tłumie imprez, co może nie jest tak istotne dla nas, ale dla promocji rowerów już owszem.

Sierpień i lipiec? czas wyjazdów, więc ryzykowne. Mnie akurat to nie przeszkadza, ale widzę jak spada u nas na wakacje frekwencja na Masie i tego samego spodziewałbym się po Zlocie.

Wrzesień? Cóż, ja bym nie patrzył na Czechów, bo podejrzewam że i tak niewielu z nas tam naprawdę pojedzie (i vice versa). Bardziej bym patrzył na pogodę - im później we wrześniu, tym większa szansa na zimno i chlapę. Dlatego jeżeli wrzesień, to zdecydowanie początek! Poza tym ten termin jest już sprawdzony. Ja bym go zostawił.

paaj

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #33 dnia: Października 12, 2011, 10:41:08 pm »
Nie jest w porządku, ale po to jest właśnie kilka terminów do wyboru, by ustalić, na co zgodzi się większość. Trzeba też jednak wziąć pod uwagę, jak wielu z Was jeździ na zloty zagraniczne. I dlaczego w sytuacji, kiedy jest zlot krajowy, wolicie jechać za granicę :P... Imprez rowerwych na całym świecie (tych poziomkowych też) jest całe mnóstwo i moim zdaniem ciężko ustalić, co dla kogo będzie większym priorytetem. Dlatego, choć bardzo bym chciał, nie wiem, czy uda się zadowolić każdego.. Podobno jeszcze się taki nie urodził.. Ale zobaczymy. :)

Oczywiście masz rację - przyznaję :P ;). Mój typ to koniec sierpnia, lub koniec sierpnia i początek września.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #34 dnia: Października 12, 2011, 10:59:42 pm »
Jak co roku o tej porze każdy życzy ci co może więc ja korzystając z tej sposobności życzę ci...
znacie ten wierszyk co nie?
Wiele osób z Szacownego Grona Forumowiczów wie jak wygląda koniec roku w klubowych kalendarzach - rozmowy i układanie terminów. Większość CYKLICZNYCH! imprez ma "stałe" terminy np. Rajd Marciński mamy zawsze 11 listopada ;) inne rajdy jak np. Maraton Bractwa - pierwszy weekend lipca, Wał Pomorski - drugi weekend czerwca itd. Koledzy z innych klubów planując swoje imprezy wiedzą że w tym i w tym terminie jest rajd u kogoś zza miedzy. Proponuje ustalić termin "naszego" Zlotu jako stały i nie poddawać go dyskusji bo:
1. się pozabijamy
2. planując urlop lub wyjazd z rodzinką po prostu wiem że tym terminie będzie Zlot.
3. "A niechaj narodowie wżdy postronni znają, Iż Polacy nie gęsi, iż swój ZLOT mają! "
4. moje zdanie nie jest prawdą objawioną lecz "co to za demokracja jak każdy ma swoje zdanie" :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #35 dnia: Października 13, 2011, 07:22:34 am »
@szydziu: 5. a kto się z moim zdaniem nie zgadza, to wpier..l. :D
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Ijateż

• kolarz na poziomie
  • vel marudaXL
« Odpowiedź #36 dnia: Października 13, 2011, 09:31:04 am »
Korci mnie, żeby też się wybrać i zobaczyć jak to jest, więc się wtrącę. Termin umawiany uważam za dobry dla kilkunastu osób a tu, jak mi się wydaje, liczba uczestników może już być 3-cyfrowa (100 to też 3 cyfry, a latoś jak wieść niesie niewiele brakło :D). Dla takich "tłumów" lepszy będzie chyba termin stały, ustalony "odgórnie" jako jedynie słuszny ;) i nie kolidujący z...... (potrzebne wpisać). Jak się da, to się dostosuję, jak nie, trudno... Zostanie galeria. Dodam jeszcze, że kiedy będzie Euro każdy wie z góry, boje toczą się tylko o to, gdzie. I działa! ;D
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2011, 10:07:45 am wysłana przez Ijatez »

shp

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #37 dnia: Października 13, 2011, 12:34:54 pm »
Postaram się za niedługo (mam nadzieję, że do końca roku), stworzyć stronkę, gdzie będą dostępne wszystkie informacje na temat V zlotu. Będzie też link do ankiety, który dałem wcześniej - jak możecie, roześlijcie go do wszystkich swoich znajomych, którzy np. rzadko przesiadują w necie, a którzy na zlocie mogliby się stawić. Myślę, że decyzję o tym, kiedy ma być zlot, podejmę gdzieś do końca listopada.

Zadyma

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #38 dnia: Października 14, 2011, 08:03:15 pm »
Drugi kij (właściwie kijek) do mrowiska  :D

Tak jak wspomniałem będąc z Wami w Opolu , chciałem zorganizować kolejny zlot w Gostyniu ale zaczynam wymiękać.
W chwili obecnej śmiem twierdzić , że urzędnik to inny typ człowieka i trudno z nim przeforsować - coś co mieści się poza ramami jego toku rozumowania i postrzegania faktów. Bezpośrednio po zlocie w Opolu , poprosiłem prezesa naszego klubu rowerowego o przygotowanie i przedstawienie wniosku do starostwa i gminy o dofinansowanie przyszłorocznego zlotu. Minął już miesiąc - i nic. Oto fragment korespondencji , jaką otrzymałem od naszego wodza:

...... do miasta (gminy) i do powiatu została
złożona informacja co chcemy organizować w 2012 toku. Znalazła się w
niej notka, że m.in. Zlot poziomek "Gostyń na poziomie". Teraz musimy
czekać, aż zostaną ogłoszone konkursy ofert. Nie podejrzewam aby miasto
czy powiat zechciały dofinansowywać to zadanie poza systemem ofert. Jako
przykład podam tutaj Amber Road. Zwróciłem się z propozycją do miasta i
w odpowiedzi odesłano mnie do konkursów, jako źródła pozyskiwania
środków. Oczywiście nie oznacza to, że miasto czy powiat nie wsparły by
zadania, tak jak robią to dla Musica Sacromontana czy Strefy Militarnej,
ale nie liczyłbym na sukces. Powiat wspiera Amber, więc odpada. Znacznie
większy budżet ma miasto, ale by sprzedać im Zlot poziomek, trzeba
przekonać ich, że ma to dla nich wartość dodaną.

Zastanówmy sie ile kasy potrzebujemy i na co. W informacjach podałem, że
koszt całkowity to 15 tys. złoty. Od miasta chce 6 tys, od powiatu 4
tys. Jeżeli złapiemy się na jakiś konkurs, to podejrzewam, że co
najwyżej z obu źródeł uzbieramy 5 tys. Na wyżywienie i noclegi o ile
będzie można przeznaczyć pieniądze z dotacji na takie cele, raczej
nie wystarczy. Na gadżety też nie......

Jak widać , szanse na jakieś konkretne wsparcie są raczej marne.
Zapoznałem się także z wykazem konkursów na 2011 r (na 2012 będą podobne) i nie bardzo jest się pod co podpiąć.
Pozostaje jeszcze pozyskanie funduszy od sponsorów , ale sam wiem , jak trudno przekonać potencjalnego "darczyńcę" żeby rzucił kasę. Ponadto ze Szczecinem trudno będzie rywalizować  ;). Należałoby przygotować fajną trasę z atrakcjami , a tych atrakcji w moich okolicach zbyt wielu nie ma (poza klasztorem i kościołami).

W związku z powyższym , z przykrością wycofuję się z organizacją zlotu w Gostyniu , na rzecz zlotu w Szczecinie.
Na razie biorę udział w Leszczyńskich Masach , Dniu Bez Samochodu oraz innych imprezkach rowerowych w mojej okolicy , z nadzieją , że w końcu uda mi się jakoś przeforsować pomysł na poziomki w 2013 r - ale i to nie jest pewne...

Trzymam kciuki za szczeciński zlot. Aha - jeszcze jedna , dość istotna (moim zdaniem) rzecz - Termin zlotu powinien ustalić tylko i wyłącznie organizator , gdyż tylko on tak naprawdę wie ile z tym wszystkim jest zachodu i ile spraw do skoordynowania. Oczywiście wszelkiego rodzaju ankiety , jak najbardziej są wskazane i na miejscu ale "władzę" na organizator.

Pozdrowionka
Zadyma
Oczekiwanie na przyjemność to większa przyjemność niż sama przyjemność.

shp

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 25, 2011, 06:44:32 pm »
Cześć.

Minęło już trochę czasu i chciałbym się podzielić z Wami tym, co do tej pory udało się ustalić.
Jako termin zlotu ustalam wstępnie weekend 31.08.2012-02.09.2012.

Jeśli chodzi o bazę noclegową, to chciałbym, aby miejsce zlotu było w tym miejscu:

http://www.campingmarina.pl/panorama/index.html

jednakże nie jest to decyzja ostateczna. Wszystko rozbija się o kasę..

Jest to miejsce położone ok. 9km od centrum, 8km od Dworca Głównego i 3km od Dworca Szczecin Dąbie. Miejscówa fajna - coś na wzór opolskiej bazy zlotu. Zresztą pod linkiem możecie sobie obejrzeć, co mają do zaoferowania.

Byłem dzisiaj na wstępnej rozmowie. Do dyspozycji będize łącznie 76 miejsc (20 w domkach 2-osobowych i 6 w domkach 6-osobowych). Dzieci do lat 7 mają nocleg za darmo (jeśli śpią w łóżku rodzica). Istnieje możliwość dostawienia w domkach dwuosobowych trzeciego łóżka za niewielką opłatą, dzięki czemu można nieco ograniczyć koszty oraz zwiększyć liczbę miejsc. Podobnie w domkach 6 osobowych. Jest też domek dla osób niepołnosprawnych, gdyby zaszła taka potrzeba.
Na rowery mamy duży hangar. Jest miejscówa na grilla, stołówka na ok. 100 osób, miejsce na ognisko itp.

Koszty: nie są małe i bez dofinansowania moim zdaniem niezbyt atrakcyjne. Uśredniając: pobyt jednej osoby przez dwie noce to wydatek rzędu 140zł-150zł (nocleg w domkach) plus wyżywienie, co może dać łącznie, jeśli ktoś wliczy śniadania i obiadokolacje, grilla itp, nawet 250zł (mam nadzieję, że nie więcej). Jest możliwość też spania pod własnym namiotem. Wówczas, dla jednej osoby będzie to wydatek rzędu ok. 50zł za dwie noce. Oczywiście koszty można zmniejszyć, kwaterując więcej osób do domków. Wtedy spanie w trójkę w dwuosobowym kosztowałoby (w przeliczeniu na jedną osobę) 110zł za dwie noce.
Ale to dopiero wstępne rozeznanie. W dalszym ciągu liczę na jakąś formę dofinansowania, ale to będzie wiadome dopiero w przyszłym roku. Mimo wszystko rozglądam się dalej za innymi miejscówami - może mniej atrakcyjnymi, ale tańszymi.

Muszę mieć jakiegoś bata, by Was tutaj przyciągnąć ;)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 25, 2011, 09:49:36 pm »
Nie zaglądam w portfele użytkowników forum, ale nie lepiej by znaleźć miejscówkę na rowery z możliwością typowo pola namiotowego z opcją wynajęcia domków? Tudzież będzie to okres wakacyjny, bardziej już szkolny, a zagadać do jakiejś szkoły bądź plebani? :)

shp

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 25, 2011, 10:26:19 pm »
Campingów w Szczecinie mamy sztuków.. jeden. Można próbować w szkołach, ale w szkołach noclegowanie i warunki sanitarne są czasem wiadomo jakie :) A biorąc wgląd na to, że ludzie przyjeżdżają z dziećmi, chciałoby się zorganizować coś lepszego. Przejrzałem jeszcze oferty akademików i hosteli. Tutaj cena jest dużo niższa i nie powinna przekroczyć 50-70zł (max.90zł) od osoby za te dwa dni noclegu. Dużo wyjaśni się po nowym roku.
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2011, 10:29:35 pm wysłana przez shp »

bzaborow

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 26, 2011, 12:57:18 am »

Koszty: nie są małe i bez dofinansowania moim zdaniem niezbyt atrakcyjne. Uśredniając: pobyt jednej osoby przez dwie noce to wydatek rzędu 140zł-150zł (nocleg w domkach) plus wyżywienie, co może dać łącznie, jeśli ktoś wliczy śniadania i obiadokolacje, grilla itp, nawet 250zł (mam nadzieję, że nie więcej). Jest możliwość też spania pod własnym namiotem. Wówczas, dla jednej osoby będzie to wydatek rzędu ok. 50zł za dwie noce. Oczywiście koszty można zmniejszyć, kwaterując więcej osób do domków. Wtedy spanie w trójkę w dwuosobowym kosztowałoby (w przeliczeniu na jedną osobę) 110zł za dwie noce.
Ale to dopiero wstępne rozeznanie. W dalszym ciągu liczę na jakąś formę dofinansowania, ale to będzie wiadome dopiero w przyszłym roku. Mimo wszystko rozglądam się dalej za innymi miejscówami - może mniej atrakcyjnymi, ale tańszymi.

No niestety w miejscach, w ktorych jest przystan na sensownym (dla zeglarzy) akwenie, tzn morze, mazury itp. ceny sa zawsze wysokie. Ale mozliwosc opcjonalnego spania w namiocie przy przyzwoitej pogodzie to duzy plus (zwlaszcza jakby np. liczba uczestnikow pozytywnie zaskoczyla).
bartek maupa bzaborow.org

zulus

• kolarz na poziomie
    • rajder opole
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 27, 2011, 12:48:40 pm »
Takie moje małe spostrzeżenia, choć zasadnicze. Koszty... Przy jednej osobie koszt powyżej 100 + dojazd to można wytrzymać, ale jak jest rodzina np. 4 osobowa to wydatek raczej nie do przejścia. No chyba że śpią na kasie.. ;). Z doświadczenia wiem, że ludziska chcą się przespać pod dachem, warunki super bytowe tu nie odgrywają roli. To tylko dwie nocki, a może nawet 2 północki. Więcej czasu spędzamy raczej na zewnątrz. Dziećmi bym się nie martwił, potrafią więcej wytrzymać niż dorośli (jeździłem na kolonie ;D).
Nie szukaj komfortu. Szukaj miejsca gdzie można się przespać pod dachem, zjeść jakiś obiad, no i jakieś atrakcje. Najważniejsza jest pogoda, a nie jak będziemy spali. Rowerzyści są twardzi!!! Szukaj dofinansowania po urzędach, miejskim i marszałkowskim. Sądzę, że dostaniesz dofinansowanie, bo to kolejny OGÓLNOPOLSKI ZLOT "dziwnych rowerów". My złożyliśmy wniosek i dostaliśmy. Szukaj też sponsorów po dużych firmach. W końcu to Szczecin a nie małe Opole :(.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 27, 2011, 01:26:58 pm »
Rowerzyści są twardzi!!!
Dokładnie :) Ja chętnie przekimał bym pod namiotem, pewnie kilku innych forumowiczów też by było chętnych. Może jakaś osobna ankieta co do preferencji noclegowych?