Autor Wątek: profil samoróbka  (Przeczytany 42050 razy)

paaj

• wyczynowiec na poziomie
Odp: profil samoróbka
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 22, 2011, 11:58:40 pm »
Teraz to możesz nie schodzić z roweru: amortyzacja na przód, amortyzacja na tył i do tego gąbka z dmuchaną dętką pod czterema literami - ktoś tu lubi luksus  ;) Do pełni szczęścia fotel powinien być podgrzewany ( taki żarcik ) ;)
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2011, 12:02:27 am wysłana przez paaj »

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 23, 2011, 03:29:05 pm »
No po prostu Mercedes S-Class :)
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 23, 2011, 06:52:10 pm »
bardziej niż podgrzewany przydałby się klimatyzowany ( syndrom mokrych pleców ). Pytanie Gdzie dokładnie dałeś dętke na fotel? Pytanie a propo regulacji twardości siedziska, bo dętka jest zbyt mała by starczyła na cały fotelik

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 23, 2011, 08:24:26 pm »
 Mam  trochę doświadczenia z fotelikami dętkowymi, tylko leciutko się pompuje a tak to wyglądało

https://picasaweb.google.com/70ismail/3Kwi2011#5678257771701905650

gdzie nie ma dętki jest  gruba gąbka,  dętka jest umieszczona w wyciętym rowku , na rowerku  mniej się odczuwa dziury niż w niektórych samochodach :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2011, 08:25:58 pm wysłana przez tomek70 »

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 23, 2011, 09:07:23 pm »
na jakiej zasadzie działa przednie zawieszenie? Myślę nad swoim Cruzem, ale wszystko to skomplikowane zawiasy i sporo roboty. a tak po za tematem, ile byś sobie życzył za pospawanie drugiej takiej ramy?

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 24, 2011, 05:51:23 pm »
Zawieszenie jest zbudowane na takiej samej zasadzie jak tu http://www.python-lowracer.de/construction.html   tylko że jest umieszczone z przodu i zrobione jest trochę inaczej to znaczy lepiej , bo na łożyskach. wszystkim polecam takie zawieszenie spisuje się bardzo dobrze tylko w  następnym rowerku zrobił bym kilka otworów do regulacji  na szczęście udało mi się trafić z twardością. Co do pospawania ramy chętnie bym ci pospawał niestety nie mam gdzie tego zrobić, swój spawałem u znajomego i nie chcę nadużywać jego dobroci a w domu nie mam warunków żeby to porządnie zrobić pozdrawiam

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 24, 2011, 06:05:42 pm »
to możesz chociaż umieścić sam rysunek z boku
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 24, 2011, 07:24:34 pm »
nazwijcie mnie nie wiadomo kim, ale nadal nie widze tu zawieszenia a tym bardziej systemu działania  =/

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 24, 2011, 09:10:37 pm »
W sumie rysunek nie byłby złym pomysłem :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 24, 2011, 11:03:55 pm »
tu https://picasaweb.google.com/70ismail/3Kwi2011#5678684797187809586  opisałem tylko trzeba sobie powiększyć :) 

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 24, 2011, 11:41:48 pm »
Dobrze rozumiem że kluczowym elementem całego zawieszenia jest ta śruba co idzie od białej gumy aż na dół? Tudzież ta podkładka co jest na białej gumie ściska tą gumę wraz z ugięciem się?

Czy ja wiem czy to aby dobre rozwiązanie
Koło przednie i tak podskoczy na dziurach i urwie się przyczepność

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 25, 2011, 07:34:51 am »
Koło przednie i tak podskoczy na dziurach i urwie się przyczepność
Koło zawsze podskoczy. Różnica jest "tylko" w masie bezwładnej, koło + widelec + kawał nogi to jakieś 5kg
Bez amortyzacji.. to jakieś 40..
Pomyśl sobie jaka to jest różnica, np. przy wyjeździe z niezafajnej dziury w asfalcie przy zajefajnej prędkości..

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 25, 2011, 11:41:21 pm »
Danielasty jest dokładnie odwrotnie bez amortyzacji tracisz bardziej przyczepność, kolo podskoczy ci bardziej marmoryzacja działa w ten sposób że najeżdżając na kamień ugina się sprężyna lub coś innego Przy braku armoryzacji cały przód idzie ci do góry  wywala cię w gorę i tracisz przyczepność, w przypadku amortyzacji w tym momencie sprężyna lub elastomer guma itp oddaje energię i dociska koło szybko do podłoża kwestia tylko w odpowiedniej twardości tak samo działa amortyzacja w samochodzie kto ma amortyzacje dość twardą na tylne kolo w rowerze odczuwa to jak jedzie się szybko przez dziury czuć jak kolo dobijane jest do asfaltu

http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/27/amortyzatory-o-zmiennych-charakterystykach.html
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2011, 11:48:07 pm wysłana przez tomek70 »

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 05, 2011, 12:52:13 am »
Czy planujesz bądź można Cie poprosić o plan konstrukcji ramy jak i wahacza? Głównie to wymiary mnie interesują, łącznie z elementem amortyzującym przód. Siedze i gdybam nad swoim jubilatem, nawet jakbym zrobił wahacz i amortyzacje to jednak nie to i tak sobie pomyślałem by kupić profil stalowy, zanieść je znajomemu - akurat spawacz stali bardzo prosto znaleźć i jest to dość tanie - i zrobić sobie kopię Twojej ramy MBB ale low racer