Autor Wątek: profil samoróbka  (Przeczytany 42035 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: profil samoróbka
« Odpowiedź #15 dnia: Października 12, 2011, 08:20:41 pm »
Aż się dziwiłem, że nie powykręcało. Ciągłym spawem nie pospawasz. Trzeba spawać po 5 mm w odstępach z 10cm. Przespawasz takimi punktami po długości i niech stygnie. Kolejna  krawędź i niech stygnie. Później dokładasz po punkcie najlepiej co trzeci i niech stygnie. Jak obspawasz całość, to nawet przy szlifowaniu może się pogiąć. Wszystko wolno i powinno się udać. Najlepiej 3 szt. naraz spawać i niech stygnie.
Jakiej grubości użyłeś blachy?

"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Panki

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Października 14, 2011, 09:17:09 am »
Bardzo ciekawa konstrukcja!! Szacunek za pomysł i wykonanie. Tylko nie spawaj tego elektrodą bo szkoda projektu, jak masz możliwość to magiem lub tig. Na wysokości zamontowanego amorka warto ( w środku blach) dać stężenia jednak trochę kilogramów będzie woziło ;)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Października 20, 2011, 08:54:04 pm »
  Witam postępy przy rowerku zaszły już daleko nie mam niestety na razie aparatu i zbytnio czasu żeby fotki zapodać . Była już pierwsza jazda rowerek świetny dzięki amortyzacji również przedniego koła mojego pomysłu a raczej to pomysł zaczerpnięty z Zoxa nietypowo, bo amortyzacje z zoxa lub Pytona zaadaptowałem do przodu i umieściłem na przedniej belce która biegnie od sterów do siedzenia czegoś takiego nie widziałem na necie ale spisuje się super rowerek dosłownie płynie po wybojach  jak będę miał więcej czasu zapodam fotki

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #18 dnia: Października 24, 2011, 03:28:15 pm »
Rowerek już prawie w stanie surowym ukończony. Zapodaje fotkę, siedzenie aluminium bardzo lekkie spoczywa na wyprofilowanej ramie gdzieś był wątek jak zrobić amortyzacje przedniego koła, w rowerze z napędem typu cruzbike. Na zdjęciu rozwiązanie amortyzacja przedniego koła, działa wyśmienicie, guma od odbojnika do drzwi .

https://picasaweb.google.com/70ismail/3Kwi2011#5667061930647099666
« Ostatnia zmiana: Października 24, 2011, 05:55:18 pm wysłana przez tomek70 »

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Października 24, 2011, 05:27:11 pm »
Powiem jedno,  a raczej napisze " <3 " Już wiem skąd wezmę pomysł na ramę. Z profilu rama wygląda zadziornie jak ruda kobieta z zielonymi oczu. Czekam na  zdjęcie końcowe

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Października 24, 2011, 06:25:00 pm »
Fajnie pomyślane, faktycznie jeszcze nigdzie w sieci nie widziałem tego patentu. Jedynie ten wystający szpikulec przydało by się czymś zakryć dla bezpieczeństwa. Przydało by się też więcej fotek z szczegółami.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Października 24, 2011, 08:50:27 pm »
To znaczy zasada działania jest jak w pytonie tylko zastosowana w innym miejscu . Fotki oczywiście w miarę możliwości .Jeszcze parę poprawek i zabieram się za malowanie jak będzie czas

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Października 24, 2011, 10:09:38 pm »
Tak, wiem jak to działa :)  Ale w żadnym rowerze powiedzmy w układzie ''cruzbike''* takiego systemu nie widziałem. 
*W zasadzie to FWD MBB ale np. takie flevo też.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #23 dnia: Października 28, 2011, 08:21:20 pm »
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2011, 08:27:32 pm wysłana przez tomek70 »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Października 28, 2011, 08:51:30 pm »
faktycznie, amortyzator może być elementem potencjalnie niebezpiecznym (jajo-plug? :) )
Nie mieści się toto po drugiej stronie ("od dołu") ramy?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Października 28, 2011, 08:59:26 pm »
Brzegi fotelika też dobrze by było czymś zabezpieczyć.

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Października 28, 2011, 09:07:09 pm »
można założyć odwrotnie ale tak mi się podoba:) to jest gumowe i nie bardziej niebezpieczne niż profil ramy
Brzegi chciałbym czymś zabezpieczyć tylko nie bardzo wiem czym ? Na obecną chwile są tylko oszlifowane papierem ściernym

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #27 dnia: Października 28, 2011, 10:08:17 pm »
W kwestii zabezpieczenia krawędzi to widziałem u mnie w pracy jak ekipa montująca rynienki do okablowania obiektu montowała na ostre krawędzie gotową osłonkę rozwijaną z szpulki. Nasuwali po prostu na krawędź i trzymała dość pewnie - sprawdzałem. W związku z tym myślę że poszukałbym tego w jakimś sklepie elektrycznyo-monterskim.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

paaj

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #28 dnia: Października 29, 2011, 06:00:12 am »
można założyć odwrotnie ale tak mi się podoba:) to jest gumowe i nie bardziej niebezpieczne niż profil ramy
Brzegi chciałbym czymś zabezpieczyć tylko nie bardzo wiem czym ? Na obecną chwile są tylko oszlifowane papierem ściernym

Tak sobie pomyślałem, że może koszulka termokurczliwa przecięta wzdłużnie i potraktowana " ciepełkiem " była by rozwiązaniem :).

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #29 dnia: Października 29, 2011, 08:42:10 am »
Tak sobie pomyślałem, że może koszulka termokurczliwa przecięta wzdłużnie i potraktowana " ciepełkiem " była by rozwiązaniem :).

Niestety tak się nie da.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp