Autor Wątek: Rura na remę hi-racer  (Przeczytany 5355 razy)

zito6

• kolarz na poziomie
Rura na remę hi-racer
« dnia: Września 26, 2011, 08:09:08 pm »
Witam mam pytanie na nowy rok przymierzamy się z ojcem do zbudowania hi-racera jako materiał na ramę wybraliśmy stal i tutaj pojawia się pytanie. Gdzie kupić dobrą rurkę cieńko ścienną która będzie się nadawała na ramę? Prosiłbym o jakieś linki.

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Rura na remę hi-racer
« Odpowiedź #1 dnia: Września 26, 2011, 10:53:21 pm »
Z dobrą będą problemy - ilość handlowa to zwykle wagon lub tona. Czasem  też cena jest zaporowa - jedna z śląskich form za rurę z stali nierdzewnej zaśpiewała mi tyle że starczyło by na 4x dłuższą rurę aluminiową.Wpisz w google 'hurtownie stali + region skąd jesteś może będziesz miał więcej szczęścia w zakupach. Igor (trajkocyklista) ma dojście u siebie w kraju, napiszcie do niego. Alternatywnie pozostają te dostateczne - ze szwem. Da się na nich jeździć, ale nie jest to jakaś super stal ( ciężkie). Jak nie macie hurtowni stali w okolicy to szukacie w obi słupków ogrodzeniowych  38x1,  38x1.25, 38x1.5 w zależności od wagi rowerzysty.

storm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 27, 2011, 06:36:46 am »
Ja się przejechałem do Konsorcjum Stali w Ursusie k.Warszawy i tam znalazłem kawał rury, który mi pasował do LWBeka... Ale musiałem się nachodzić, poszukać po wielkiej hali, dogadać z pracownikami, bo kilka rurek było zarezerwowanych jako dźwignie :]

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Września 27, 2011, 09:34:45 am »
Ja jestem ciekawa, jak Igor odchudził ramę swojego szarego patyczaka... i ile to kosztowało ;)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Września 27, 2011, 11:12:10 am »
Wszystko jest opisane na forum:
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1382.0
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1343.0

Po po prostu ma dostęp do dobrej jakościowo stali, z resztą sticki są lekkie z natury - prosta rama = lekka rama. Mój stalowy bez lakieru i szpachli warzył parę gram ponad 3kg z lakierem i szpachla 3.24kg. W przypadku Igora swoje robi jeszcze lżejszy osprzęt i bardzo lekkie koła z szytkami.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Września 27, 2011, 11:27:38 am »
Po prostu ma dostęp do dobrej jakościowo stali

No tak, serbski szpieg ;)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Panki

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Września 27, 2011, 02:25:44 pm »
Kiedyś taki temat napisałem na forum cnc, i życzliwy człowiek odpisał mi tyle www.domstali.pl 
podobno tną na ile się chce, ścianka od 0,8
Firma jest gdzieś pod Warszawą
pozdrowergór

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Września 27, 2011, 05:12:02 pm »
Tak naprawdę zależy to od tego gdzie mieszkasz.
Mi udało się dostać super-rurki (MoCr ścianka 1.6mm) w jeszcze lepszej cenie ("resztki", jakieś 60cm więcej niż chciałem) w Margo.
Ale nawet w Centrostalu "pojawiają" się porządne precyzyjne, tylko trzeba dzwonić i pytać..

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #8 dnia: Września 27, 2011, 06:22:25 pm »

Po po prostu ma dostęp do dobrej jakościowo stali, z resztą sticki są lekkie z natury - prosta rama = lekka rama.W przypadku Igora swoje robi jeszcze lżejszy osprzęt i bardzo lekkie koła z szytkami.

@Makanzen - biały ;p

Tak jak pisze Yin.

No i te Mavic koła nie są super lekkie, ważą tyle samo co te "zwykłe" z 1/2 szprych, czyli 1750g.

(zamontowane Kojak 32mm kevlar, czyli 295g, dętki 90g sztuka)

Szytka robi swoje, ale to jest mowa o może 50 do 100 gram różnicy między szytka a opona o podobnej szerokości.
Szytka 26" to 190-200g wyścigowa(droga jak 'olera) lub do 250g  bardziej "treninigową".
Wąska opona i lekka dętka prawie tyle samo co szytką, np. 210g Schwalbe Ultermo ZX 23-559
i Schwalbe Super Light dętka 60 gram. No i jeszcze pasek na obręcz ;)
Więc szału nie ma.
Rzecz jest w samej ramie, a dużo oszczędza również karbonowy fotelik, oraz widelec.

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Września 27, 2011, 06:25:10 pm »
@Makenzen - biały ;p
Pisałam zgodnie ze stanem zastanym ( ;)) na zlocie :P

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #10 dnia: Września 27, 2011, 06:41:05 pm »
;D
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents