Autor Wątek: Świetny, moim zdaniem, sposób na amortyzację kół przednich.  (Przeczytany 20090 razy)

Danielasty

• całkiem inny wariat
Odp: Świetny, moim zdaniem, sposób na amortyzację kół przednich.
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 03, 2016, 03:39:54 pm »
a nie prościej, taniej i bezpieczniej jest kupić widelec amortyzowany? są spinnery, air 20' 50--80mm 24' 80mm . Kiedyś firmy robiły takie amorki, trapezowe nie pamietam nazwy, niby chodizło dobrze ale jednak się nie przyjeło :)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 03, 2016, 03:52:12 pm »
Można kupić normalny amortyzowany widelec, ale mając monosztućca można niżej poprowadzić łańcuch, bo nie ma korony widelca ani (w domyśle) prawego golenia.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

sabestian

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 03, 2016, 04:25:49 pm »
Autor sugeruje też, że ten układ ładnie wybiera nierówności. Niskiej klasy widelce nie są wystarczająco czułe w wybieraniu małych nierówności (bo to wymaga progresywnych sprężyn, wysokiej klasy olejowego (raczej) tłumienia - drogo!). A wysokiej klasy widelce kosztują dużo (oczywiście) i są przeważnie drogie w serwisie (nie zawsze).

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 03, 2016, 04:43:20 pm »
od wybierania małych nierówności służy sprężyna negatywna, jest ona odpowiedzialna też za tzw SAG, widelce olejowe nie kosztuję sporo bo za 300zł można już wynaleźć, jak zbudujesz monosztuciec  za 1 razem za 300zł to dam nobla :P

i są przeważnie drogie w serwisie (nie zawsze).
w pionie mam Epicona za 700zł serwis co roku to koszt uszczelek 15zł i olej drugie 15zł, czy ja wiem czy drogo :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 03, 2016, 05:11:01 pm »
Tego typu widelce "samoróbka " to niski koszt bezawaryjność nie ma tam elementów które by się wycierały zużywały sam własnie z nudów myślałem nad widelcem amortyzowanym własnej konstrukcji ale dwustronnym i chyba taki zrobię ale na elastomerach mam już taki rowerek  https://www.youtube.com/watch?v=BhlZr4L1N6U z nietypowo amortyzowaną ramą   i spisuje się świetnie, na początku problem wyregulować twardość pod siebie podkładkami ale później  nie ma co serwisować. Firmy nie zrobią nigdy amortyzatorów takich jak kolegi  bo byłby wieczny zero zarobku.

zbiegusek

• kolarz na poziomie
  • http://www.zbychewka.pl
    • Pracownia ceramiki ZBYCHEWKA
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 03, 2016, 06:15:08 pm »
Autor sugeruje też, że ten układ ładnie wybiera nierówności. Niskiej klasy widelce nie są wystarczająco czułe w wybieraniu małych nierówności (bo to wymaga progresywnych sprężyn, wysokiej klasy olejowego (raczej) tłumienia - drogo!). A wysokiej klasy widelce kosztują dużo (oczywiście) i są przeważnie drogie w serwisie (nie zawsze).
Żaden - choćby kosmicznie najwyższej klasy widelec teleskopowy - nie będzie wybierał tak dobrze jak zawieszenie na wahaczu. Oczywiście jak ktoś coś zdupczy abo padnie łożyskowanie wahacza, to może się zdarzyć jakiś gorszy ale z zasady wahacze są czulsze niźli teleskopy. A wynika to z zasady ich działania i obecności (bądź nie) tarcia statycznego.
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 04, 2016, 09:44:06 am »
Dokładnie.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 10, 2016, 01:34:14 pm »
będąc w temacie i po za nim, czy sposób mocowania dampera w poziomie ma jakieś różnice? np zamonotowny pionowo a poziomo na ugięcie itp :)

zbiegusek

• kolarz na poziomie
  • http://www.zbychewka.pl
    • Pracownia ceramiki ZBYCHEWKA
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 10, 2016, 02:01:33 pm »
Jeżeli dobrze zrozumiałem pytanie - to nie, nie ma znaczenia. Liczy się kinematyka układu a ta przecież może być różnista :)
--
Pozdrrrawiam serrrdecznie!
zbYszek

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 10, 2016, 07:15:21 pm »
pytam bo mając swb z ramy typu Y, wsiadając na rower storma z tą samą spręzyną ale ustawiony pionowo, czuć było różnice - był miększy ). Zauważyłem że producenci montuje jest " tak i tak " dlatego pytam :)

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 10, 2016, 07:41:17 pm »
Jeśli mowa o tylnym wahaczu to ustawiony pionowo taki sam powinien być odwrotnie dużo twardszy. Więc na pewno dźwignia była większa czyli wahacz dłuższy albo środek ciężkości bardziej do tyłu przesunięty skoro był miększy niż u ciebie pod kątem. 

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 10, 2016, 08:23:51 pm »
takie informacje mi wystarczają :) przestój w firmie, auto kupione, może skombinuje coś