Autor Wątek: Hamulce Sturmey-Archer  (Przeczytany 11239 razy)

horizon

• kolarz na poziomie
Hamulce Sturmey-Archer
« dnia: Sierpnia 17, 2011, 09:30:37 am »
Czy ktoś z Was wie gdzie w Polsce (najlepiej) można nabyć hamulce Sturmey-Archer X-SD?
http://www.sturmey-archer.com/products/hubs/cid/2/id/51  lub innej firmy mocowane jednostronnie.
W rozsądnych granicach kasa nie gra roli.

zito6

• kolarz na poziomie
Odp: Hamulce Sturmey-Archer
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 17, 2011, 06:58:46 pm »
Rozumiem że szukasz piasty jednostronnej z hamulcem bębnowym radzę przejść się po złomie sklepach z wózkami inwalidzkimi lub kiedyś widziałem taką piastę ale na tarczowe w lepszym sklepie rowerowym ale musisz się liczyć z tym że takie 2 piasty to połowa ceny roweru. Kiedyś czytałem że że piasta down-hilowa nadaje się do mocowania jednostronnego.

horizon

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 17, 2011, 09:22:54 pm »
Dokładnie - jednostronnej. Myślę też o piasty tarczowej z przeróbką na jednostronne mocowanie, ale jakos taniej niewiele by wyszło.
Przede wszystkim zależy mi na jakości i możliwości powtarzalności tego rozwiązania.
Dobra piasta z tarczą i zaciskiem też koło 200zł bedzie kosztować.
Ja liczę się z 250-300zł ale mam wszystko cacy i tylko linkę doprowadzam.
Z tarczami jednak należałoby trochę podorabiać i to najbardziej mnie zniechęca.
Można samemu co nieco dodtoczyć ale na więcej sztuk to lepiej gotowe rozwiązanie zastosować.

wrona

• wyczynowiec na poziomie

horizon

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 17, 2011, 11:20:10 pm »
Niestety Wrona w tych sklepach nie maja takich piast.
Od kilku dni wolne chwile w sieci spędzam na szukaniu takich hamulców i nawet przedstawiciel Sturmey-Archer
 http://www.sklep-milou.pl/piasty-k14-0-3-default.html
"sprawdza" dopiero czy może mieć takie piasty jednostronne ;)
Piszcie jak będziecie wiedzieć że takie piasty X-SD gdzieś tam , a nie że mogą być.

wrona

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 18, 2011, 05:40:05 am »
sorki,nie jestem pewien,moze rolins pomoze sporton.com lub Trop /p.lesniewski

http://www.akcelerator.sklep.pl/Obrecz_Downhill_Disc_Alloy_6063_T6_Etrto_507x27C-58.html
czyli carbonbike.pl

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 18, 2011, 08:03:29 am »
Możesz też użyć piasty przedniej MTB pod oś 12mm - do trójkołowca całkowicie wystarcza. Do dwukołowego roweru oś 12mm jest na styk (tak mam w moim IMK P7 i działa, ale jakby oś była 15mm bym się czuł lepiej). Albo zjazdowej piast pod oś 20mm. Tylko, że będziesz potrzebował wtedy hamulca tarczowego.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

horizon

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 18, 2011, 09:35:52 am »
Potrzebuje do trójkołowca i to dla dziecka. Przypuszczam, że 12-15mm by wystarczyło. Coraz częściej zostaje z myślą z tymi piastami pod tarczę,tylko nie chciałbym dużych tarcz.
A jak się rozglądam to trudno o 120mm. Czekam jeszcze na odpowiedź przedstawiciela Sturmey-Archer.
Franc a masz może jakiś rysunek lub zdjęcie jak skręciłeś tą piastę jednostronnie?
Domyślam się że oś jest oryginalna, tylko przesunięta w jedną stronę?

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 18, 2011, 10:31:21 am »
Ze 2 lata temu mozna było kupić jednostronne piasty MBL, takie miałem w trajku. Poszukaj ich strony, zapytaj czy wciąż można kupić detalicznie prosto od nich bo coś mi świta że później pojawił się przedstawiciel handlowy. Były niedrogie, ok. 70 zł za sztukę.
Jakub Sałata

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 18, 2011, 10:35:48 am »
Nie, ja mam u siebie dedykowaną do jednostronnego mocowania piastę firmy Bitex z mocowaniem do tarczy. Piastę kupiłem dawno temu od Kamila Maneckiego z Velokraft. Była bez osi, na łożyskach maszynowych, więc wytoczenie ośki to był żaden problem.

Do przeróbek ogólnie dobrze się nadają piasty na łożyskach maszynowych: wyjmuje się oś, toczy nową na właściwy wymiar i voila. Kiedyś na jakiś targach rowerowych Dystrybutor mówił coś o niewłaściwych kapturkach, stożkach osłaniających czy cuś takiego, ale to jest do dopasowania indywidualnie, przy pomocy odpowiednich kołnierzy /dystansów na osi.

Natomiast do IMK P9 - "kopi" trójkołowca KMX, którego robię dla mojego Juniora (lat 6) będę dawał na przód przerobione tylne koła 12"( z usuniętym hamulcem torpedo albo i bez hamulca jak dostanę) - mają oś 10mm, dla dzieciowego trójkołowca wystarczy w zupełności. Trzeba tylko osie przesunąć niesymetrycznie, i usunąć zębatkę z wolnobiegiem, wkręcając na to miejsce mocowanie tarczy. Link do strony w której opisano taką przeróbkę znajdziesz tu: http://z12projects.blogspot.com/2010/11/child-sized-recumbent-trike.html.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2011, 10:51:37 am wysłana przez Franc »

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

horizon

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 18, 2011, 07:53:26 pm »
Dzięki chłopaki. Znalazłem MBL http://www.mbl.dk/Default.aspx?ID=124 mają dużo ciekawych kółek szczególnie małe rozmiary i rzeczywiście jednostronne też.
Zobaczymy co odpiszą bo mają przedstawiciela e Polsce ;)
I kółka jak w KMXach ;)
Może obejdzie się bez kombinowania?

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 18, 2011, 08:33:30 pm »
O MBL-u już kilka razy było na forum. Nawet adres był podany.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

adriansocho

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 19, 2011, 04:25:16 pm »
i usunąć zębatkę z wolnobiegiem, wkręcając na to miejsce mocowanie tarczy.

Sugeruję, abyś zwrócił uwagę na kierunek gwintu - jeśli tarcze nie będą wklejane na gwint, to ta przy (zdaje się) lewym kole będzie mieć tendencje do odkręcania się podczas hamowania. Na tym rowerku co podałeś nie ma hamulców przy przednich kołach.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 19, 2011, 05:37:25 pm »
Wiem, będę kołkował + epidian :)
Ale znalazłem na Allegro inne rozwiązanie - kółka z plastikowymi szprychami (ale na normalnych oponach), na łożyskach maszynowych. Ośkę zrobiłbym jaką chcę i dorabił adapter do tarczy w postaci pierścienia przykręcanego na wiele małych wkrętów do czoła obudowy łożysk. I zastanawiam się co wybrać.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

horizon

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 23, 2011, 07:32:44 pm »
No niestety - piasty jednostronne z MBL to wydatek około 310zł za sztukę i w ogóle dłuuugi okres oczekiwania.
Czekam jeszcze na cenę piast Sturmey-Archer od ich przedstawiciela ale jednak coraz częściej rozmyślam nad piastą z hamulcem tarczowym śred. 140mm.